Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 7:00
Čas čtení 9:44
Vojtěch Vanda

10 pokojovek, které musíš mít ve svém bytě

10 pokojovek, které musíš mít ve svém bytě
Zdroj: Pixabay /5460160 / volně k užití
REFRESHER
Uložit Uložené

Chceš mít rostlinu, ze které budeš mít užitek? Nebo řasu, se kterou se můžeš doslova mazlit? Vybrali jsme takové pokojovky, které jsou v hodné do každého bytu jak pro začátečníka, tak i pro pokročilého pěstitele.

Příroda je základ. Možná pozdě, ale přece svět přichází na to, že se planeta bez zeleně prostě neobejde. V poslední době je toho všude plno; od zelených programů Evropské unie pomáhajících s jejím rozšiřováním, přes bytové domy s trávníkem na střechách až k megalomanským projektům zelených měst v Číně. Dobrou zprávou ale zůstává, že nepotřebujeme stamiliony k tomu, abychom k jejímu rozšiřování mohli přispět i my.

Není nic jednoduššího, než si přinést kousek přírody k sobě domů. Je třeba nezapomínat, že i náš vlastní malý kosmos, ve kterém trávíme většinu volného času, potřebuje být co nejvíce zdravý, útulný a v drtivé většině, podle vkusu obyčejného člověka, i krásný. My si ale myslíme, že díky našemu výběru můžeme k této přidané hodnotě přidat i přídavná jména užitečný nebo naučný. Jak toho docílit? Pokojovkami.

Ne každý vlastní pole nebo les, ne každý má zahradu a ve větších městech se často stává, že spousta lidí nemá ani balkon. V posledním případě je opravdu nutné si mezi své čtyři stěny přírodu přinést hezky v květináči. Pokud nevíš, které z rostlin jsou pro tebe vhodné, zajímá tě, které pokojovky se hodí pro začátečníky, či jestli některé z nich dokáží něco jiného než „pouze“ hezky vypadat, tento výběr ti přijde určitě vhod.

Doporučeno
Nádherné spojení města a přírody: Bytový dům v Paříži obklopují stovky bambusových rostlin Nádherné spojení města a přírody: Bytový dům v Paříži obklopují stovky bambusových rostlin 28. listopadu 2015 14:43

Toulcovka (lopatkovec, spatifylum)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kvetinova dielnička sk (@kvetinovadielnickask)

Věříme, že pro zodpovědného začátečníka to může být strašidelná až velmi traumatizující zkušenost: myšlenka na to, že se mu dostane do rukou živý organismus, o který je třeba se starat, aby nepřišel o život, je škola života. Pokud jednou z takových osob jsi a máš zájem jít na pěstování pokojovek „od lesa“, lopatkovec je podle nás ten pravý.

Tuto rostlinu pozná asi každý. Má velké zelené listy, poměrně vysoký stonek a bílý lžicovitý listen zvaný toulec, který jako by podpíral stopkatou palici. Oblíbená je zejména proto, jelikož se o ní říká, že hodně vydrží. My máme zkušenost podobnou; nezřídka narazíme na lopatkovec v kancelářských budovách, v nichž občas někdo zapomene kytky zalít. Absence vody se nevyhnula ani „naší“ sledované toulcovce, která po čase vypadala, že uschne. Stačilo ji ale zalít a vrátila se zpátky do krásy, což dokázala zopakovat několikrát za sebou. Určitě to ale nedoporučujeme zkoušet.

Lopatkovec, dorůstající někdy až 120 centimetrů, je také známým čističem vzduchu. Bylo také dokázáno, že zvládá čistit ovzduší od těkavých organických sloučenin, jako jsou tmely, lepidla, barvy nebo laky. Jak píše iReceptář.cz, zvládá také vlhké prostory, jelikož je to tropická rostlina, a není tak problém ji umístit třeba do koupelny.

S přiměřenou zálivkou, dobrou vzdušnou vlhkostí a mimo přímé slunce se tak jedná o hezké intro do světa pokojovek. Ale pozor, je lepší ji umístit mimo dosah dětí a domácích mazlíčků, jelikož je jedovatá.

Mucholapka podivná (Dionaea muscipula)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Green Hunters (@greenhunters.cz)

Na začátku jsme lákali i na užitečné rostlin, k nimž mucholapku podivnou určitě rádi zařadíme. Její praktičnost ocení hlavně ti, kteří mají problémy s četným hmyzem, jehož hemžení, například za letními okny bytů v nízkých patrech bytovek a zvláště těch, postavených u větších zelených prostor, není příjemným zážitkem.

Navíc se domníváme se, že právě pořízení mucholapky může být dalším následným krokem do světa pokojovek. Nestojí moc peněz, vypadá cool a navíc budí dojem, narozdíl od ostatních květin, že „opravdu žije“.

Dojem živoucí rostliny ti ale možná bude, při jeho popisu, znít až brutálně, jelikož se opravdu živí létajícím hmyzem. Jako masožravá rostlina otvírá své lapací listy, jež jsou při dostatečném působení slunce zbarveny do červena. Do nich usedá hmyz, který poté, co škobrtne o jeden z malých chloupků, zůstane po prudkém pohybu listu v pasti. V ní je se časem rozkládá na enzymy, které tato lovkyně vypouští.

Pokud ale mucholapku pěstuješ v bytě, logicky si nenachytá tolik hmyzu na to, aby se uživila. Takže přestože je podle Magazínu zahrada jedním z nejméně náročných druhů masožravých rostlin, je nutné jí věnovat péči, jež spočívá v dostatečné zálivce, místě s vyšší vlhkosti vzduchu s plným sluncem (stačí jí pouze dvě hodiny slunce denně) a kyselé půdě. V létě ji můžeš mít na okně, v zimě je ale zase nutné ji přesunout někam, kde bude mít vhodnou vlhkost a teplotu. A hlavně je třeba, ve dnech, kdy není dostatek hmyzu, ji vlastnoručně přikrmovat hmyzem. 

Bazalka pravá

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený zuzulieta brno (@zuz_burova)

Co si takhle navodit pravou italskou atmosféru v českém bytě? Čerstvá bazalka samozřejmě není v našich končinách žádný zázrak, dá se pořídit za pár korun ve větších supermarketech, a možná proto by ji nemusel úplný nováček věnovat dostatečnou pozornost. Což je ale samozřejmě škoda, jelikož její všestranné využití, které tkví hlavně v její vůni a v kuchyni, je nesporné.

Dle našich zkušeností je bazalka jednou z nejoblíbenějších bylin v naší kuchyni. Pěstována je obvykle venku, na balkónech či zahrádkách, dařit se jí ale bude i mezi holými čtyřmi stěnami. Jak ale docílíme toho, aby nám bylina vydržela déle než několik týdnů, jak se často stává? Je třeba jí věnovat více péče.

Takže ano, úplný začátečník by měl bazalku sledovat spíše z povzdálí. Pokročilejší pěstitelé by se zase měli vyhnout křehkým bylinkám ze supermarketu, a pokud nechtějí rostlinu vypěstovat sami, tak si ji pořídí třeba na farmářských trzích. Své rostlině musí dopřát dostatek tepla a světla, nejlépe slunný parapet v místnosti, kde je stálá teplota. Z toho důvodu není vhodná kuchyně, jelikož se v ní často mění i vlhkost.

Bylinka, která původně pochází z tropické části Afriky, hindské kultury ji považují za posvátnou a pěstuje se několik tisíc let, také vyžaduje pravidelnou a poměrně silnou zálivku. Zalévá se ke kořenům, proto se hodí využívat odtokové misky. Její substrát by neměl být nikdy suchý, ale zároveň nesmí být moc mokrý. S takovým jazykovým obratem se budeš při pěstování rostlin setkávat často.

Výsledkem je ale zdravá bylina, která ti provoní byt a okoření ti prakticky každé jídlo. S trochou cviku to za to starání stojí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102914 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se starat o populární monsteru
  • Proč doma pěstovat kapradiny
  • Jaká rostlina vypadá dobře a zároveň se o ni nemusíš moc starat
  • Jak si vypěstovat vlastní chilli papričky
Domů
Sdílet
Diskuse