Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2021 18:22
Čas čtení 5:46
Radim Šlechta

Piráti a STAN představili své mladé posily. Jak plánují řešit témata, která jsou generaci Z nejbližší?

Piráti a STAN představili své mladé posily. Jak plánují řešit témata, která jsou generaci Z nejbližší?
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Reportáž z akce Není nám to ukradený koalice Pirátů a STAN

„Tahle vláda nám ukradla budoucnost,“ zahájil předseda Pirátů Ivan Bartoš klání koalice PirSTAN 3. září v pražském Rockcafé. Akce měla veřejnosti ukázat jediné. Obě strany mají mnoho mladých posil, které pod heslem „není nám to ukradený“ plánují ve volbách i nadcházejícím volebním období vynést na povrch témata, která novou generaci trápí. 

„S Ivanem jsme v půlce našich životů, ale vy rozhodně ne. A my chceme změnit, abyste museli platit dluhy, které naseká někdo jiný, a to je strašně nefér. Pojďme se zbavit dluhů investováním do inovací, modernizací ekonomiky a stát se středoevropským tygrem, protože na to máme,“ zahájil svou řeč předseda Starostů Vít Rakušan, povzbuzující vzdělané mladé k politické aktivitě. 

Podle něj je politika oblast, která se od mladých lidí striktně odděluje a mnohým z nich je na míle vzdálená, právě proto, že se jejich problémy nezabývá. Sám si klade za úkol tohle změnit a hájit zájmy skupiny budoucích generací.

Po tomto úvodu se sál známého pražského klubu ponořil do tmy, kterou rozsvítilo video, co mělo kampaň více přiblížit. Když se pak sál plný zástupců generace Z a pirátských i starostovských přívrženců znovu rozsvítil, na pódiu se objevili mladí kandidáti, obracejíce reflektory na témata, která je nejvíc pálí.

Dostupné bydlení se zelenými střechami

„Abychom si mohli koupit průměrný byt, musíme ušetřit 12 ročních platů, aniž bychom z nich utratili jedinou korunu. Ještě před rokem to přitom bylo jen 11. Je potřeba mít bydlení zdostupnit. Chceme zrychlit stavební řízení, odstranit zbytečné překážky a podpořit obecní výstavbu,“ zahájila svou řeč Klára Kocmanová z Pirátů. Tyto tři kroky by měly vyvážit nabídku a poptávku a vytvořit zdravý trh. 

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

Společně s ní promluvil k tématu bydlení také pražský radní Adam Zábranský, který jako účinný nástroj na cestě k dostupnějšímu bydlení vnímá bytový fond obcí, do kterých by mělo dle jeho slov přitéct více peněz.

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

„Bytový fond obcí může sloužit mladým rodinám nebo třeba lidem v nouzi. Takové fondy se ale už od 90. let neustále ztenčují. Dotační programy sice existují, ale jsou tak špatně napsané, že je nikdo nečerpá,“ řekl Zábranský.

Byty se navíc podle něj mají využívat výhradně k bydlení, nejen jako průtokové noclehárny v podobě Airbnb, která především ve větších městech komplikuje mnoha lidem hledání bytu a podílí se na neustálém zvedání cen nájmu.

Podle Piráta Lukáše Blažeje je zároveň potřeba podpořit výstavbu nových domů se zelenými střechami, což by mohlo přispět ke snižování teploty. Ekologické střechy nejsou ale jediným krokem, který by měl ke zlepšení životního prostředí přispět. Potřeba je podle Blažeje i vysadit nové stromy a přehodnotit rozložení lánů, které v současnosti září žlutou řepkou. 

„V mrtvých polích žádný život nebude. Máme stovky tun pesticidů v lánech řepky. Potřebujeme rozdělit plochy remízky nebo tůněmi. Změna klimatu probíhá, potřebujeme řešit i kvalitu pitné vody, prach ve městech a zamezit spalování uhlí,“ řekl ve svém proslovu Blažej.

Kvalitní stát potřebuje lidi, kteří žijí v mentální pohodě a bez násilí

Statisíce lidí z LGBT+ komunity nemůže uzavřít sňatek. Registrované partnerství neposkytuje ani zdaleka stejná práva a povinnosti a ochranu od státu, například v případě úmrtí jednoho z manželů, jako poskytuje manželům,“ zahájil svou řeč na téma manželství pro všechny nejmladší poslanec, Pirát František Kopřiva.

Ve své řeči zdůraznil, že návrh na uzákonění stejnopohlavních manželství se už ve Sněmovně jednou objevil. Tehdy jej ale poslanci podle Kopřivy „zahnali do outu“. Nedávno přes poslance rovněž neprošel návrh, který by měl registrovaným partnerům dal stejná práva jako manželům, mezi která patří například adopce dětí. Kopřiva má v plánu návrh znovu předložit.

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

„Myslíme si, že stejnopohlavní manželství práva jiných lidí neomezí. Jsem tu dnes se svou přítelkyní a doufám, že až se budeme brát, budou stejnou možnost mít i všechny ostatní páry,“ uzavřel Kopřiva.

Mentální pohodu následně vyzdvihl i Štěpán Drtina. Její důležitost přitom vztáhl nejen na zástupce LGBTQ+ komunity, ale naprosto pro všechny.

„Potíže s psychikou zažívá každý pátý Čech, v době pandemie to byl každý třetí. Moderní svět klade na člověka čím dál větší nároky. O svých problémech je potřeba hovořit, ale pro spoustu lidí toto téma je pořád tabu,“ okomentoval situaci Drtina.

Důležitá je podle něj hlavně prevence, která by měla dobře zabránit situacím, kdy problémy u jedinců propuknou až po několika letech.

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

„O duševním zdraví je potřeba učit už na základní škole. Chceme ukotvit dostupnost psychoterapie v zákoně a podpořit pojišťovny, aby rozšířily svou síť psychoterapeutů. Tam, kde je to možné, podpoříme zkrácené a flexibilní pracovní úvazky. Nežijme proto, abychom pracovali, ale pracujme proto, abychom žili,“ ukončil svou řeč Drtina.

Doporučeno
Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu 12. října 2021 10:15

Není to jen rovnováha mezi prací a životem, kterou je potřeba v České republice zlepšit. Pirátku Kateřinu Stojanovou zaujalo téma sexuálního násilí, se kterým se v České republice setká každá třetí žena.

„V České republice se každá třetí žena setká s násilím, každá desátá se znásilněním. Pachatele nahlásí jen 5 % lidí, přitom je to jeden z nejzásadnějších zločinů. Je důležité vědět, že ne znamená ne,“ zahájila Stojanová.

Zdůraznila také potřebné změny při vyšetřování sexuálně motivovaných trestných činů. Oběti se podle ní dnes traumatizují i při vyšetřování a následném soudním procesu. To vše by mělo v budoucnu projít zásadní změnou. 

„Nejlepším způsobem, jak se proti tomuto bránit, je prevence. Chceme proto zajistit kvalitní sexuální výchovu, i když je to složitá problematika a běh na dlouhou trať, ale je potřeba debatu začít, abychom se brzy stali bezpečnou a spravedlivou společností,“

Cílem je vytvořit vzdělaný národ bez vlády byrokracie 

„Víc než biflování chceme rozvíjet kompetence a dovednosti dětí a středoškoláků, místo toho, abychom je učili nepodstatná data z historie. Chceme dostat až 20 000 expertů a investovat do vzdělání asi 6 % našeho HDP,“ řekla při svém vystoupení Barbora Urbanová z hnutí STAN. 

Doporučeno
Vybrali jsme nejlepší memes o letošních volbách Vybrali jsme nejlepší memes o letošních volbách 11. října 2021 20:45

V současnosti z jejího úhlu pohledu neklade vláda na vzdělání dostatečný důraz, mít vzdělaný národ je přitom jedna z nejdůležitějších věcí, aby se mohl stát posunout správným směrem.

S posunem souvisí i digitalizace státu, kterou obě strany považují za stěžejní. 

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

„Chceme se dostat z papírové byrokratického pekla. Psala mi paní, že dostala pokutu za propadlou občanku a já se ptám, proč jí třeba čtrnáct dní před uplynutím lhůty nepřišlo nějaké upozornění, aby si ho vyměnila. To je docela nízko visící ovoce,“ uvedl svůj projev na téma digitalizace Rakušan.

Funkční digitální správa na jedno kliknutí podle jeho slov funguje třeba v Estonsku. Firmu si tam lze založit během několika minut, stejně jako podat daňové přiznání. „U nás přiznáním trávíte hodiny, dny, týdny nebo měsíce,“ stěžoval si předseda Starostů.

Zároveň chce prosadit i pravidlo „jednou a dost“, při kterém bude stačit jednou úřadům poskytnou informace o sobě. Při jakémkoliv dalším styku s byrokraty již budou mít všichni úředníci informace k dispozici.

V klimatických otázkách má koalice značné rezervy 

Na akci dorazili také zástupci občanského hnutí Fridays for Future, kteří sem šli předat předsedům obou stran vysvědčení, jenž má ukázat, jak si strany ve svém programu vedou v rámci boje proti klimatickým změnám. 

I přesto, že se Piráti snaží klimatické otázky řešit, pročež si vysloužili nejlepší známku napříč spektrem, stále mají velké rezervy.

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

„Piráti od nás na vysvědčení dostali známku číslo tři, což znamená dobré a zároveň je to nejlepší známka, kterou od náš politická strana dostala. Piráti a Starostové se stavěli velmi pozitivně k různým návrhům týkajících se klimatických změn. Téma do jejich programu zapadá, ale na druhé straně je i hodně pirátských lidí, kteří klima neřeší. Je důležité, aby se změny klimatu řešily ve všech rezortech. V průmyslu, obchodu i dopravě,“ řekl Refresheru Petr Doubravský z Fridays for Future.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Babišova éra končí. Levice zcela vyhořela, k moci jde konzervativní pravice KOMENTÁŘ: Babišova éra končí. Levice zcela vyhořela, k moci jde konzervativní pravice 10. října 2021 16:00

Podle něj si Piráti potřebují stanovit, že je pro ně klimatická krize priorita, kterou budou řešit průřezově ve všech odvětvích. O tom svědčí i transparent, se kterým na akci zástupci hnutí přišli. Na kulisách hořící mládeže se vyjímal nápis „dejme šanci mladým“.

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

„Zveřejnili jsme několik požadavků, pomocí kterých chceme dlouhodobě udržet oteplení pod 1,5 °C, hledět na to, jestli jsme spokojeni v rámci planetárních limitů. Důležité je také vytvořit klimatickou i sociálně bezpečnou společnost,“ řekl Pavel.

Proti změnám klimatu bojuje hnutí na veřejných diskusích a akcích politických stran. Samotným členům je však aktivní politická kariéra ještě vzdálená.

„Velké části z nás ještě nebylo ani 18, a proto se snažíme podobnými aktivitami ukázat, že volby se dotýkají i těchto mladých lidí,“ uzavírá Pavel.

Nechyběly ani nanuky

Po skončení oficiální části se zde lidé volně rozptýlili, aby vzájemně konzultovali své zkušenosti z politiky, ať už komunální, nebo celostátní. Uvolněná atmosféra svůj opasek ještě víc povolila a lidé mohli se svými straníky vést příjemné rozhovory u piva nebo nedávno tolik propíraných jahodových sorbetů.

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

Potkaly se zde všechny generace Pirátů a Starostů. Od mladých po seniory, kteří mezi sebou konverzovali s velkým uvolněním. Koalici PirSTAN tedy nejsou společenská témata ukradená, avšak, jestli je skutečně budou (a budou moci) aktivně začleňovat do stávající české legislativy, je otázkou skrytou v tajích, které nám následující čtyři roky postupně odhalí. 

Zpět
Sdílet
Diskuse