Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2021 20:48
Čas čtení 0:46
Richard Bonde

Hubbleův teleskop zachytil ojedinělý vesmírný ohňostroj. Vědcům se díky němu podařilo vyfotit světélkující proud přehřátého plynu

Hubbleův teleskop zachytil ojedinělý vesmírný ohňostroj. Vědcům se díky němu podařilo vyfotit světélkující proud přehřátého plynu
Zdroj: NASA
NEWS HUBBLEŮV TELESKOP NASA
Uložit Uložené

Strašidelná prázdnota vesmíru ponechává hodně prostoru pro nádherné galaktické ohňostroje.

Vědcům z NASA se v uplynulém týdnu podařilo pomocí Hubbleova teleskopu zachytit vzácný nebeský úkaz. Informoval o tom portál Mashable na svém webu.

Objekt nazvaný Herbig-Haro vzniká, když se ionizovaný plyn vypuzený mladou hvězdou srazí s oblaky prachu a plynu, které obklopují nové hvězdné útvary. Fotodokumentace tohoto objektu, označeného HH111, se k nám dostala díky Hubbleovu teleskopu a jeho širokoúhlému objektivu.


Vyloučený plyn je ionizovaný mladou hvězdou přesně v momentě, kdy intenzivní teplo v těchto oblastech vesmíru způsobí, že atomy a molekuly tvořící plyn ztratí své elektrony. Nabitý plyn se rychle vzdálí od svého zdroje a při své cestě narazí do hmoty obklopující mladou hvězdu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

Tyto kolize vytvářejí ohromující výboje světla, které jsou viditelné na HH111 a jsou obecně stavebními kameny objektů Herbig-Haro. NASA vysvětluje, že přesto, že objekty jsou v rozsahu lidského vidění, všechen prach a plyn kolem je činí velmi těžkými k zahlédnutí.

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Kamera WFC3, kterou je Hubbleův teleskop vybavený, však zachycuje světlo i v ultrafialovém a infračerveném světle. Právě infračervené světlo je velmi efektivní při prořezávání se hvězdnými troskami. Výsledkem je nádherný, do modra zbarvený pruh světla, který protíná prostor vesmíru.

Domů
Sdílet
Diskuse