Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2021 12:30
Čas čtení 7:08
Jakub Paulík

Papež František: bývalý vyhazovač a fanoušek Pána prstenů. Těchto 10 věcí jsi o něm nejspíš nevěděl

Papež František: bývalý vyhazovač a fanoušek Pána prstenů. Těchto 10 věcí jsi o něm nejspíš nevěděl
Zdroj: Kancelář prezidenta SR
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Svatý otec a jeho mládí i současnost.

Stál přede dveřmi klubu, kontroloval vstupenky, a když někdo začal být agresivní, zasáhl. I takhle si v mládí papež František přivydělával na své živobytí. Papežem se přitom nikdy stát nechtěl, s čímž se svěřil i své sestře. Když vstoupil do římskokatolické církve jako duchovní, láska k dívkám musela jít pryč. Sám přitom zažil, jaký je to pocit, když se zamiluje.

Z běžného života papeži nejvíce chybí to, že již není relativně neznámým kardinálem, který si může v klidu skočit na pizzu a nikdo ho nebude vyrušovat. Jako milovník tanga by si zřejmě velmi rád zatancoval někde v klubu, ale povinnosti papeže mají přednost. A tak alespoň vydal rockové album, kterým promlouvá k věřícím.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak dohnal migranty k slzám.
  • Co řekl dívce, kterou miloval.
  • Proč nechtěl být hlavou římskokatolické církve.
  • Jak do kázání zakomponoval Froda a Bilba z Pána prstenů.
  • Co udělal pro boj proti pohlavnímu zneužívání v církvi.

V mládí byl zamilovaný a pracoval jako vyhazovač

Ještě než se stal papež František duchovním představitelem církve, žil obyčejný život mladého argentinského chlapce. A stejně jako jeho vrstevníci, i on si potřeboval přivydělat. V roce 2013 veřejnosti prozradil, že ve studentských časech pracoval jako noční vyhazovač v jednom z barů v Buenos Aires, píše News Sky, a jistý čas dělal i uklízeče, který zametal podlahy. 

Kromě toho pracoval jako laboratorní technik. Bohužel, k výše jmenovaným pracím se blíže nevyjádřil. Více se ale rozhovořil o své pozdější práci učitele literatury a psychologie. Ta ho prý „naučila, jak lidi navrátit do církve“.

Ještě než vystřídal tato povolání, zamiloval se ve 12 letech do dívky jménem Amalia. Té prý řekl, že „pokud si ji nemůže vzít za ženu, stane se knězem“, uvádí The Guardian s odkazem na Telegraph.

Nechtěl být papežem

Pro množství lidí je přirozené, že touží po kariérním růstu. I v běžné pracovní sféře se však najdou zaměstnanci, kteří neprahnou po tom, aby se stali lídry. Kardinál Jorge Mario Bergoglio, dnes známý jako papež František, patřil zřejmě mezi ně. Své sestře Marii Eleně Bergoglio se svěřil, že nemá o pozici papeže zájem.

„Nechtěl být papežem, a když jsme si o tom soukromě povídali a žertovali jsme o této možnosti, řekl: Ne, prosím, ne,“ cituje její slova RSVP Live s odkazem na Daily Telegraph. Z výrazu jeho tváře v televizi si ale myslí, že je šťastný.

Postavení papeže musí být pro jedince velmi náročné. The Guardian uvádí, že podle papeže Františka by po takovém místě toužil jen masochista. „Každému, kdo chce být papežem, na sobě příliš nezáleží,“ odpověděl na otázku žákyně z jezuitské školy. Množství povinností, ztráta soukromí... Není to zkrátka žádná „sranda“.

Školákům navíc vysvětlil, že nechce bydlet v honosném papežském sídle, protože by mu nedělalo dobře, kdyby se izoloval od lidí. Člověk bývá označován za společenského tvora a papež František není výjimkou.

 

Fanoušek J. R. R. Tolkiena

Nadšenci světa Středozemě dobře vědí, že slavný spisovatel John Ronald Reuel Tolkien vyznával křesťanské hodnoty, které vkládal i do své tvorby. Jeho příběhy využil v kázání z roku 2008 i tehdy ještě kardinál Jorge Mario Bergoglio.

Web Theonering.net (mezi čtenáři a diváky Pána prstenů velmi populární fanouškovská stránka) s odkazem na portál Tolkienbrasil informoval, že Svatý otec patří mezi fanoušky J. R. R. Tolkiena.

Papež František má prý díla milovaného spisovatele načtená a všem je vřele doporučuje. V kázání z roku 2008 vyprávěl o životě jako o „nepřetržité pouti naděje“, kterou přirovnal k biblickým postavám Abrahama, Izraele nebo k hrdinům z Pána prstenů — Frodovi a Bilbovi.

Ježíš Kristus nesl na svých ramenou kříž a Frodo prsten moci, přičemž se oba obětovali pro vyšší dobro. Určitá podobnost tam tedy rozhodně je.

Bojuje proti sexuálnímu zneužívání v církvi

Začátkem roku 2019 se konal vatikánský summit o sexuálních skandálech, které patří mezi nejvýraznější problémy římskokatolické církve — nejen proto, že k sexuálnímu zneužívání kněžími vůbec dochází, ale zejména proto, že podobné incidenty představitelé církve nejednou tajili.

Papež František si myslí, že duchovní, kteří zneužijí děti, jsou „satanovým nástrojem“. Po summitu přislíbil, že církev bude viníky trestat. V květnu téhož roku vydal dekret Vos estis lux mundi (Vy jste světlo světa), podle kterého musí řeholníci a kněží nahlásit sexuální zneužívání duchovními, ale zároveň i jeho krytí.

Dekret se vztahoval nejen na zneužívání dětí, ale i dospělých, píší Euronews. Podle vyhlášky je navíc každá diecéze povinna zavést systém, přes který se bude dát jednoduchým způsobem nahlašovat viníky.

„Aby k těmto jevům v jakékoli podobě již nedocházelo, je zapotřebí trvalého a hlubokého obrácení srdce, potvrzeného konkrétním a účinným jednáním všech členů církve, aby osobní svatost a morální závazky mohly přispívat k plné věrohodnosti evangelijní zvěsti a k účinnosti poslání církve.“ napsal v dekretu.

Vydal vlastní rockové album, ale miluje klasickou hudbu a tango

Rocková hudba a papež. Nejde ti tato kombinace slov dohromady? V tom případě si pusť album Wake Up !, ve kterém uslyšíš papežův hlas. Netěš se ale, že by na albu zazněl i jeho zpěv nebo snad hra na kytaru či bicí. Hudební album představuje jen papežova slova věnovaná věřícím během sloužení mší a promluv v kombinaci s rockovou nebo popovou hudbou.

Papež František to navíc dotáhl i na titulní stranu slavného rockového magazínu Rolling Stone — a to už něco znamená. Svatý otec však není žádný tvrdý rocker. Ve skutečnosti má v oblibě zejména klasickou hudbu (hlavně Mozarta, Bacha a Beethovena), píše The Guardian, a z hudebních stylů zbožňuje především tango. „Miluji to. Je to něco, co pochází z hloubky mého nitra,“ řekl.

Věřící mu proto na jeho 78. narozeniny v roce 2014 vzdali poctu tím, že na Svatopetrském náměstí rozjeli hromadné tango. Podle BBC se události zúčastnilo asi 13 000 lidí. Při této příležitosti mu přinesli i velký narozeninový dort.

Nesleduje televizi, výsledky fotbalu mu říká stráž

Televize zkrátka „není pro mě“, tvrdí papež František. V červenci 1990 dal Marii slib, že přestane sledovat televizi, a od té doby si ji prý už nikdy nezapnul. Na jeho oblíbený seriál na Netflixu nebo HBO by se jej tedy novináři ptali jen marně.

Kromě toho nesurfuje po internetu a noviny čte jen 10 minut denně, píše Independent s odkazem na La Voz del Pueblo. Informace ze světa mu zprostředkovává jeho okolí. Papež František je mimo jiné velkým fanouškem fotbalového týmu San Lorenzo. Když chce tedy vědět, jak se jeho týmu daří, prostě se zeptá členů švýcarské gardy.

Přestože se papež internetu vyhýbá, označil tento nástroj za „Boží dar“, což odůvodňuje tím, že se díky němu mohou snáze spojovat lidé rozličných vyznání. I když si uvědomuje i jeho nevýhody, míní, že benefity převažují. Moderní technologie ale celkově nejsou jeho silnou stránkou. Podle The Local řekl, že nevlastní ani telefon.

Očkování se považuje za projev lásky

Postoj papeže Františka vůči vakcínám proti koronaviru vychází z vyjádření světových vědeckých autorit. Jelikož benefity vakcín převažují nad riziky a následky onemocnění covid–19 mohou být smrtelné, očkování vnímá jako ochranu okolí a „projev lásky“

„Dát se očkovat vakcínami autorizovanými příslušnými úřady je projevem lásky. Pro nás samotné, naše rodiny, naše přátele a všechny lidi,“ řekl. Poukázal také na to, že očkováním chráníme především ty nejzranitelnější — osoby ve špatném zdravotním stavu a ve vyšším věku.

Papežovo výše zmíněné vyjádření pro neziskovou reklamní agenturu Ad Council je vřelé a mírné. V minulosti ale téma očkování komentoval o něco tvrdším způsobem. Začátkem tohoto roku označil odpor k vakcínám za „sebevražedné odmítnutí“, píší The New York Times s odkazem na italská média. „Je to etická volba, protože si zahráváte se zdravím a životem, a to nejen svým, ale také se životy ostatních,“ řekl.

Podporuje LGBT+ lidi, ale...

Nový papež je na rozdíl od svého předchůdce velmi oblíbený i mezi lidmi, kterým příliš nevoní konzervativní hodnoty. V roce 2019 se například ve svém projevu zastal utlačovaných homosexuálů.

„Přiznávám, že když někdy slyším vyjádření vlády, tak mi to připomíná projevy Adolfa Hitlera z let 1934 až 1936. Jsou to typické projevy nacismu, kdy se pronásledují židé, Romové či homosexuálové, a představuje to dokonalý model kultury vyřazování a nenávisti. To se dělo tehdy a nyní se to opakuje,“ řekl podle Newsweeku.

Přijetí homosexuálů papežem však není stoprocentní. V dokumentárním filmu režiséra Jevgenije Afinejevského řekl, že je pro to, aby homosexuálové měli možnost vytvoření registrovaného partnerství. Manželství by ale podle něj měla být uzavírána pouze mezi mužem a ženou, uvádí BBC. Lidi, kteří bojují za změnu definice manželství, označil za „ohrožení rodiny“, uvádí Independent.

Podle vatikánského dekretu schváleného papežem Františkem nemůže kněz požehnat homosexuální partnerství. Jako důvod církev uvádí, že Bůh „nemůže požehnat hříchu“, informuje CNN. Papež tedy vítá homosexuály v církvi, kritizuje jejich odstrkování ze společnosti, ale s jejich případným manželským svazkem není vůbec ztotožněn.

Miluje pizzu a neodmítá pití vína na oslavách

Pokud si dáš k dobré pizze nejraději skleničku chutného vína, s papežem Františkem bys byl jedna ruka. Papež velmi dobře ví, že už Ježíš proměnil vodu ve víno — a tento druh alkoholu považuje za nutnou součást svatební hostiny. „Svatební hostina bez vína dělá novomanželům ostudu,“ řekl podle Catholic News Agency.

Svatého otce však mrzí, že si už tyto drobné radosti života nemůže vychutnávat tak jako v dobách, kdy nezastával nejvyšší úřad římskokatolické církve. Podle ABC 7 News mu chybí, že si nemůže zajít na své oblíbené jídlo do pizzerie, aniž by ho někdo nepoznal.

Když se o jeho slovech dozvěděl spolumajitel jisté pizzerie z Neapole, rozhodl se, že odnese papeži tuto italskou specialitu přímo do jeho papamobilu (vozidlo určené pro přepravu papeže - pozn. red.).

Papež byl touto iniciativou nesmírně potěšen a spolumajiteli pizzerie poděkoval. V jiném interview se ale vyjádřil, že take–away služba (jídlo s sebou) není totéž, jako kdyby mohl osobně navštívit restauraci, kde by se najedl, aniž ho někdo registroval. Nuž, toho se už zřejmě v pozemském životě tak snadno nedočká.

Muslimy vnímá jako bratry křesťanů

Papež František je mimo jiné známý svou srdečností k jiným vyznáním, kterou projevil například během Zeleného čtvrtka v roce 2016. Papež tehdy navštívil uprchlický tábor nedaleko Říma a migrantům vyznávajícím rozličné víry umyl a políbil nohy.

Řekl tehdy, že nezáleží na tom, zda je člověk muslim, hinduista, katolík, Kopt nebo evangelík, protože „jsme všichni děti jednoho Boha“. Tímto prohlášením tedy muslimy, muslimky a další věřící označil za bratry a sestry křesťanů. Někteří migranti, kterým papež líbal nohy, byli tak dojati, až jim vyhrkly slzy.

„Chceme spolu žít v míru,“ cituje jeho slova USA Today. Mimo jiné tím odkazoval na teroristické útoky v Bruselu ze dne 22. března 2016, za nimiž stál Islámský stát, čímž odsoudil náboženské extremisty.

Omytím nohou papež František napodoboval vzor Krista — ten umýval nohy apoštolům. Předešlí papežové tento rituál vykonávali v kostele a myli nohy knězům. Aktuální hlava římskokatolické církve si však pravidelně vybírá marginalizované skupiny. Kromě uprchlíků papež v minulosti umýval nohy například vězňům či tělesně postiženým osobám. Na Zelený čtvrtek v roce 2016 přitom upozornil, že kněží jsou vůči trpícím utlačovaným skupinám „často slepí“.

Zpět
Sdílet
Diskuse