Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2021 9:30
Čas čtení 10:20
Marián Mauik Biel Richard Bonde

Otestovali jsme nové skládací smartphony od Samsungu. Jaké je mít smartphone, který můžeš kdykoliv zlomit na polovinu?

Otestovali jsme nové skládací smartphony od Samsungu. Jaké je mít smartphone, který můžeš kdykoliv zlomit na polovinu?
Zdroj: Samsung
TECH
Uložit Uložené

Galaxy Z Flip3 je první skládací mobil, který může zaujmout masy. Galaxy Z Fold3 to možná dokáže také, ale bude to mít těžší.

Výkon jako notebooky střední třídy – to už má každý. Ultrajemný displej s HDR? I to. Přidali extra rychlé nabíjení, nové barvy, ale výrobci mobilů bez něčeho opravdu nového dlouho nevydrží.

Právě ohebné displeje by mohly být tím čerstvým elementem, který dokáže trendy vytáhnout ze zajetých kolejí. Ty byly celá léta jen o černých dotykových plackách – ale přišel čas na změnu.

Nové technologie před dvěma lety dovolily přijít s flexibilními obrazovkami v běžně dostupných mobilech. Samsung byl tehdy mezi prvními. A dnes je prakticky jediný, který již nepovažujeme za koncept a ukázku možností, ale za standardní smartphone s nestandardní konstrukcí.

A dvojnásob to platí o Galaxy Z Flip3, plnohodnotném smartphonu, který se dá zmenšit na polovinu, a také o Galaxy Z Fold3, který se dá, právě naopak, roztáhnout na dvojnásobek.

Doporučeno
OnePlus 9 Pro – jeden z nejlepších (Recenze) OnePlus 9 Pro – jeden z nejlepších (Recenze) 24. května 2021 14:30

V této dvojí recenzi jsme se podívali, kam se Samsung ve svém boji proti sílícím konkurentům Xiaomi a Apple posunul a zda jsme již opravdu v době flexibilní.

  Samsung Galaxy Z Flip3 Samsung Galaxy Z Fold3
Rozměry

166 × 72,2 × 6,9 mm

86,4 x 72,2 x 18,9-17,1 mm složený 

 158,2 × 128,1 × 6,4 mm

158,2 x 64,1 x 14,4-16 mm složený

Hmotnost 183 g  271 g 
Odolnost IPX8 IPX8
Displej

6,7-palcový Dynamic Amoled 2X,
2 640 × 1 080, 120 Hz 

7,6-palcový Dynamic Amoled 2X,
2 208 × 1 768, 120 Hz
Sekundární displej

1,9-palcový Super Amoled, 512 x 260

6,2-palcový Dynamic Amoled 2X,
2 268 x 832, 120 Hz
Čipset Qualcomm Snapdragon 888 Qualcomm Snapdragon 888
RAM 8 GB   12 GB
Interní paměť 128 nebo 256 GB  256 nebo 512 GB
Fotoaparát 12 Mpix f/1.8, OIS, 12 Mpix ultraširokoúhlý f/2.2 12 Mpix f/1.8, OIS, 12 Mpix ultraširokoúhlý f/2.2, 10 Mpix teleobjektiv 2X zoom
Selfie kamera 10 Mpix f/2.4  4 Mpix f/1.8
Baterie 3 300 mAh  4 400 mAh
Rychlost nabíjení 15 W drátově, 10 W bezdrátově  25 W drátově, 11 W bezdrátově
Doplňková výbava čtečka otisků v rámu,  stereoreproduktory ultrazvuková čtečka otisků v rámu, stereoreproduktory, Samsung DeX, Wi-Fi 6e
Cena od 26 990 Kč (8/128 GB)  od 46 990 Kč (12/256 GB)
Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Samsung Galaxy Z Flip3

Design

Zatím neměníme názor na to, že ohebné mobily nám dávají smysl při vertikálním otevírání. Tedy přesně tak, jak to dělá například Motorola Razr, ale zejména Galaxy Z Flip. Standardní smartphone, na který je každý zvyklý. Ačkoli trochu užší a delší.

Ale stále poměrně běžná šířka, délka i tloušťka. Od všech ostatních je však jiný v tom, že se v polovině prolomí a najednou je z něj o polovinu menší, i když dvojnásobně tlustší krabička.

Galaxy Z Flip3 se od svého předchůdce v oblasti designu v podstatě nijak zásadně neliší.

Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Stále stejná forma otevírání, oblé tvary, minimální rámeček kolem displeje. Jediný viditelný designový posun je část se zadními fotoaparáty. Jsou uloženy ve barevně odlišené horní čtvrtině mobilu vedle citelně většího externího displeje.

Kromě toho, že to zlepšuje praktické záležitosti při používání, subjektivně vypadá tato generace elegantnější a méně „hračkářská“. V otevřeném stavu je to vizuálně příjemný, ačkoli tuctový mobil. Samozřejmě, umí se složit na polovinu a najednou přitáhnout pozornost všech okolo.

Pochválit můžeme skládací konstrukci, která je vylepšená a odolnější. Mobil zůstane otevřený v jakékoliv poloze, ideální je například na videohovory. Tehdy je spodní polovina vlastně jakýmsi stativem. Je jasné, že jsme mobil nerozebírali, ale pocitově zjišťujeme, že u kloubu, zásadní věci při skládacích mobilech, se Samsung poučil i na vlastních chybách a nyní je v této oblasti lídr.

Jediná škoda, že tam není nějaká pružina nebo jiný konstrukční prvek, aby se dal mobil otevřít jednou rukou. Přesněji řečeno – při troše praxe se to dá, ale ne tak efektivně jako stará dobrá tlačítková „véčka“. Na začátku testování jsme si také museli zvykat na výše položené tlačítka změny hlasitosti. Ve složeném stavu to už není žádný problém.

Velké plus a také znamení, že na odolnosti se pracovalo, je fakt, že Flip3 je už konečně odolný proti polití vodou.

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung

Displej

Tato oblast si vyžádala jedno malé zlepšení – dočkali jsme se. Rozlišení Amoled displeje zůstalo a rovněž velikost úhlopříčky, ale Z Flip3 už podporuje obnovovací frekvenci 120 Hz. Standard z normálních mobilů se dostává i do flexibilních. Samozřejmě, je to cítit to a viditelně to zlepšuje pocit z používání. Hlavně při posouvání stránek na Facebooku nebo Instagramu.

Samsung také přidal na maximálním jasu a celkově byla radost prohlížet na obrazovce obsah, ale i filmy na Netflixu nebo hrát hry.

Zbývá odpovědět na nekonečnou otázku – je vidět stále kloub obrazovky? Ano i ne. Při vypnutém displeji nebo nějaké zcela tmavé scéně ve hře či ve filmu ano. Trochu méně například při nastaveném tmavém režimu některých aplikací. Tak či onak, po asi dvou dnech jsme si to přestali uvědomovat. Ani prsty po ohybu neprocházejí až tak často, protože gesta Androidu dovolují mobil ovládat v podstatě jen malým pohybem palce při spodní hraně obrazovky.

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung

Druhý displej na vnější části je novinka, která Z Flip3 posouvá do oblasti opravdu praktických ohebných mobilů. Větší úhlopříčka znamená mnohem pohodlnější dělání selfie při složeném mobilu. Ale hlavně Samsung umožnil přidávat několik widgetů, které se na dotykovém displeji i ovládají, a také oznámení se již dají číst bez otevírání mobilu. Dokonce se dá se zavřeným mobilem i telefonovat – byť jen přes hlasitý odposlech. Během testování jsme někdy i půl dne nemuseli použít hlavní displej, což se ukáže i na výdrži baterie. Oproti první generaci Flipu s 1,1-palcovým sekundárním displejem jsou i tyto necelé dva palce posun tím správným směrem.

Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Oproti Galaxy Z Fold3 zde však chybí podpora S-Pen. Možná za rok.

Výkon a výbava

Na rozdíl od Motoroly není skládací mobil od Samsungu v oblasti výkonu vyšší střední třídou, ale plnohodnotnou vlajkovou lodí. Používá nejnovější Snapdragon 888 a k tomu 8 GB operační paměti, čili totéž jako například Galaxy S21+. S výkonem proto nebude nejmenší problém ještě minimálně dva roky.

Je jasné, že po pár desítkách minut hraní náročnějších her se výkon projeví zvýšením teploty povrchu mobilu, ale nedostali jsme se na úroveň, kdy by to bylo jakkoliv nepříjemné. Při použití krytu je to ještě méně citelné.

Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Baterie

Upřímně, trochu jsme se obávali výdrže. Kapacita baterie se meziročně nezměnila a je jen 3 300 mAh. Novinka z Koreje má však výkonnější procesor a 120-hertzový displej a k tomu ještě větší externí obrazovku.

Ukázalo se však, že jsme se mýlili, pravděpodobně i díky tomu, že po čase jsme si zvykli stále více používat vnější displej a nerozsvítit ten velký při každém oznámení. Bez problémů jsme se tedy dostali na jeden den používání, později i na jeden a půl dne. Škoda, že už nezůstal prostor na rychlejší nabíjení. 15 wattů je hodnota před dvou-tří let.

Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Fotoaparát

Do skládací tenké placky se nedokáže dostat všechno. Tím hlavním kompromisem tak zůstaly fotoaparáty. Není nutné se hned zaleknout. Určitě nejde o žádnou katastrofu – to ani zdaleka, jen to zkrátka není výbava vlajkových lodí.

Dva 12-megapixelového snímače na běžné a ultraširokoúhlé záběry si svou práci odvedou. Hlavně při dostatku světla budou záběry naprosto dostačující pro sociální sítě. S náročnějšími scénami jsme již začali cítit, že máme v ruce fotoaparáty z mobilů za přibližně třetinovou až poloviční cenu oproti ceně Flip3.

Ostrost a kontrast jsou stále v pořádku, barevné podání příjemné a dokonce i noční režim dokáže často udělat použitelnou fotografii. Podobně i nahrávání videa bude pro většinu dostačující. Stabilizace a saturace byly v normě, možná bychom ubrali z ostrosti.

Skládací mobil velmi pravděpodobně nebude nikdo kupovat kvůli fotoaparátům – a pokud ano, bude překvapen. Mnozí mohou být až příliš skeptičtí – přitom Flip3 umí udělat pěkné záběry přední, ale i selfie kamerou, protože na to používá hlavní snímač. Vnitřní 10 Mpix kameru jsme proto na focení prakticky nepoužívali.

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung
Doporučeno
Top aplikace pro smartphony s iOS i Androidem, které stojí za vyzkoušení Top aplikace pro smartphony s iOS i Androidem, které stojí za vyzkoušení 28. července 2021 14:30
Galaxy Z Flip3, Galaxy Z Fold3
Zdroj: Refresher/Marián Biel

Samsung Galaxy Z Fold3

Design

Ani v případě Galaxy Z Fold3 jsme meziročně nezaznamenali výrazné pokroky v designu. Každý, kdo minulogenerační Z Fold2 vlastnil, nebo se v smartphonech perfektně vyzná, si rozdílu všimne v prvních sekundách – jiný design kamer, sofistikovanější pant a také nové barevné provedení.

Pokud se chceme v případě Z Fold3 bavit o estetičnosti, můžeme to hned zabalit. Skládací vlajková loď od Samsungu má spoustu skvělých stránek, ale téměř jistě bychom ji neměli nazývat hezkým smartphonem. Co se na ní však určitě přehlédnout nedá, je její zajímavá a do očí bijící konstrukce.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103135 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda se nám Fold3 lépe používal v otevřeném nebo v zavřeném stavu.
  • Jak viditelný je ohyb uprostřed masivního 7,6-palcového displeje.
  • Co nabídne Fold3 z hlediska výkonu.
  • Jak dlouho nám vydržel předtím, než jsme ho museli připojit k nabíječce.
  • Zda jsou fotoaparáty na Fold3 lepší oproti těm na Flip3.
  • Jak smartphony hodnotíme s odstupem dní a který je pro tebe vhodnější alternativou.
Domů
Sdílet
Diskuse