Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2021 14:30
Čas čtení 5:23
Dominik Vetrák

10 nejlepších hororových filmů a seriálů na Netflixu

10 nejlepších hororových filmů a seriálů na Netflixu
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX FILMY NETFLIX SERIÁLY TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Těchto 10 hororových zážitků si můžeš užít z pohodlí domova.

Velmi pomalu se k nám blíží halloweenská atmosféra, kterou každoročně doprovázejí i hororové filmy a seriály. Zahanbit se nenechá ani Netflix, který připravuje řadu zajímavých novinek. Už koncem září má premiéru nový seriál od Mikea Flanagana (Haunting of Hill House) s názvem Midnight Mass. O něm jsme si řekli víc, když vyšel trailer

Netflix ale kromě produkce vlastních projektů kupuje licence na streamování několika hororových klasik. Podívali jsme se na 15 skvělých hororových filmů a seriálů, které na Netflixu najdeš.

Doporučeno
Netflix do konce roku uvede 41 filmů. My jsme vybrali 10, které mají šanci zabodovat u recenzentů, ale i běžných diváků Netflix do konce roku uvede 41 filmů. My jsme vybrali 10, které mají šanci zabodovat u recenzentů, ale i běžných diváků 9. září 2021 14:30

1. Haunting of Hill House

Mike Flanagan je talentovaný hororový režisér. Natočil Gerald’s Game, Doctor Sleep, Oculus či Hush a později pro Netflix The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor. Hill House je návykový horor s úžasnými postavami a komplexními vztahy mezi nimi. 

Příběh nás zavede do roku 1992. Rodina Crainových se spolu se svými 5 malými dětmi nastěhuje do stařičkého sídla, které chtějí zrestaurovat a následně prodat. V domě se však začnou pomalu dít věci, které se nedají označit jinak, než jako nadpřirozené. Děti vidí ve stínech podivná stvoření, z chodeb se ozývají zvláštní zvuky a postavy zažívají až snové vidiny, které překračují pomyslnou čáru reality.

Horor neděsí pouze démony vyskakujícími ze tmy. Z velké části jde o psychologický teror založený na psychické nepohodě postav. Na jistou sekvenci ze seriálu budeš vzpomínat ještě dlouhé měsíce po jejím zhlédnutí.

2. Kingdom

Jihokorejský zombie seriál odehrávající se pár století dozadu je vynikajícím žánrovým osvěžením. Originálně zpracoval zombies a skvěle pracuje s napínavými cliffhangery na konci epizod, takže se už nemůžeš dočkat, co se stane v další části. 

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Děj seriálu se odehrává na počátku 17. století v Koreji, kdy se princ Yi Chang (Ju Ji-hoon) pomalu připravuje na nástup na trůn, zatímco se země zotavuje z japonské invaze. Všude zuří hladomor, nemoci, sociální nerovnost, ale ten největší problém je teprve čeká. Z ničeho nic se objeví zombie.

Seriál odhalí, jak se to celé stalo, a když vydržíš pomalejší první epizodu, v těch dalších tě čeká fenomenální akce, napínavé scény, množství umírání, krve, politických intrik a charismatických postav, se kterými si okamžitě vytvoříš vztah a budeš jim fandit.

Momentálně jsou venku 2 série a speciální spin–off, přičemž 3. série je zatím v nedohlednu. Máš tak dost času na dohánění. Pokud máš rád zombíky, můžeš nám věřit, že sledováním tohoto seriálu neprohloupíš.

3. Scary Stories to Tell in the Dark

Příběh se zaměřuje na partu teenagerů, která najde v opuštěném domě na konci města tajemnou a starobylou knihu plnou děsivých příběhů. Tu tam zanechala dívka s hrozivým tajemstvím předtím, než beze stopy zmizela. Kniha dokáže přečíst největší noční můry toho, kdo s ní přijde do styku, vytvoří z nich příběh a začne ho vyprávět ve skutečném životě. Teenageři tak velmi brzy zjistí, že tuto knihu neměli nikdy otevírat.

Za režií stojí André Øvredal (The Autopsy of Jane Doe, The Troll Hunter) a na scénáři se podílel i oscarový Guillermo del Toro. Snímek není žádný hororový magnus opus, ale pokud toužíš po originálních designech příšer společně se zábavným příběhem a pár nechutnými scénami, přijdeš si na své. Někdy člověku sedne i taková béčkovější jednohubka.

4. Don’t Breathe

Nevidomý válečný veterán si uvědomí, že ho někdo přepadl. Lupiči by si pomysleli, že proti nim nemá stařec šanci, opak je ale pravdou. Veterán své smysly vytříbil natolik, že nemá problém své oběti najít a nechutně je poslat na onen svět. Snímek kolísá na pomezí thrilleru a hororu, přičemž hlavně v první polovině využívá napětí jako nejdůležitějšího filmařského aspektu.

Užiješ si tak množství scén, kdy, stejně jako postavy, ani ty nevíš, kde se nevidomý veterán nachází. A když už ho i uvidíš, musíš se společně s postavami modlit, aby je neucítil. Skvělé technické cvičení se spoustou unikátních nápadů a skvělou postavou nevidomého veterána v podání Stephena Langa.

5. Fear Street

Trilogie od Netflixu byla zajímavým experimentem. Streamovací gigant totiž každý týden vydal nový díl, přičemž s každým z nich cestoval dále do minulosti. Obzvláště první dva díly jsou povedené. Upřímně řečeno nás mile překvapily. Jde o slashery s fajn záporáky a množstvím zabíjení nevinných a naivních teenagerů. Snímky dokážou zaujmout humornou stránkou, ale dokážou také vyděsit a nabídnout nehezké, krvavé záběry. 

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

Děj se rozprostírá napříč všemi 3 filmy, v nichž poznáš postavy v různých obdobích jejich životů a poznáš i pár známějších herců. Pokud máš náladu na pořádný krvák a zábavnou jednohubku, Fear Street tvé potřeby uspokojí.

6. Cabin in the Woods

Chris Hemsworth jak ho neznáš. Hvězda Avengers se objevila z ničeho nic ve Star Treku, následně v Thorovi, Avengers a už to s ní šlo jen nahoru. Chris si před zaměřením na akční blockbustery vyzkoušel i horor, který zrežíroval Drew Goddard (tvůrce seriálového Daredevila).

Chata v horách je skvělý horor o partě kamarádů uvíznuté v mysteriózní chatě obklopené a plné různých příšer. Kromě Evil Dead asi neuvidíš nic, co by se více podobalo hororové hře Until Dawn na PlayStation. Hororový slasher má skvělé scény, slušné dějové zvraty a fajn herce.

7. Stranger Things

Absolutní klasika a obrovský klenot Netflixu. Sice nás už seriál nedokáže rozpálit tak jako v případě prvních dvou sérií (nepomáhá ani to, že si na tu nejnovější počkáme více než 2 roky od skončení třetí), stále se ale řadí k tomu nejlepšímu, co žánry sci–fi a hororu na Netflixu nabízejí. Jistě, není to tradiční horor, ale to není ani Do not Breathe 2.

Ve Stranger Things si ale užiješ přítomnost skutečně strašidelných monster a mysteriózních jevů. Přičti si k tomu tajuplný příběh o holčičce jménem Eleven oplývající nadpřirozenými schopnostmi, vynikající herecké obsazení dětí a teenagerů a úžasnou atmosféru 80. let přeplněnou odkazy na slavné sci–fi a hororové filmy.

Doporučeno
Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film 7. března 2024 17:31

Stranger Things sice chybí originální rukopis, ale tvůrci to vynahrazují celkovou zábavností děje a super postavami. Pokud jsi o seriálu nějakým zázrakem stále neslyšel, klikej sem, kde ti ho představíme blíže.

8. mother!

Zde se někteří čtenáři asi začnou chytat za hlavu a nasměrují si to rovnou do sekce komentářů, aby tento film zkritizovali. Je pravda, že mother! není pro každého. Nemusí to ani nutně být otázka vkusu či diváckých preferencí. Darren Aronofsky natočil thriller, horor a náboženskou alegorii v jednom.

Občas je těžké se v ní vyznat, ale pokud znáš některé biblické příběhy a výjevy a dokážeš číst mezi řádky, čeká tě dějově výživný, překvapivý a hluboký příběh. Nechybí důležité poselství a množství skrytých odkazů. Pokud nemáš chuť u filmu přemýšlet, mother! se zřejmě vyhni širokým obloukem.

Stále však přijdeš o skvělou režii, práci s kamerou a herecké výkony Javiera Bardema a Jennifer Lawrence, které povznesly tento film o úroveň výš. A pokud bys náhodou mother! nepochopil, děj a vyznění snímku jsme vysvětlili v tomto článku.

9. The Ritual

V The Ritual sledujeme čtyři přátele, kteří se rozhodnou vyrazit z domovské Velké Británie do nádherné švédské přírody. Všechny tíží bolavá minulost, protože jen poměrně nedávno násilným způsobem přišli o svého kamaráda. Právě touto cestou mu chtějí vzdát hold a zároveň obnovit vztahy mezi sebou.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Medvěd na koksu, DiCaprio na Titanicu a největší příběh studené války z Československa Co si pustit o víkendu: Medvěd na koksu, DiCaprio na Titanicu a největší příběh studené války z Československa 2. února 2024 13:30

Cestu mají důkladně naplánovanou, ale když se jeden z nich zraní, rozhodnou se podniknout zkratku přes velký les. Brzy narazí na děsivé náznaky, že zde nejsou zcela sami: na stromech visí rozpárané zvířecí mrtvoly a do kmenů stromů někdo vyřízl zvláštní symboly.

Film je strašidelný ve dvou rovinách. Jednak rozebírá vztahy mezi postavami a jistou událost v minulosti, která je navždy změnila, jednak nezapomíná ani na pořádně hororové elementy a příšery. Zda tyto příšery existují pouze v hlavách postav, nebo se v lesích děje opravdu něco nadpřirozeného, musíš zjistit sám. Minimálně se ale při této cestě za pravdou budeš náramně bavit, přičemž tě postavy dokonale vtáhnou do děje.

10. His House

Tento horor není nějakým skrytým klenotem a revolucí v žánru, rozhodně je ale neprávem přehlížený. Děj se zaměřuje na africkou rodinu, která se přistěhovala do Anglie, kde chtějí začít nový život. Nedokáží ovšem překonat traumata z minulosti a z činů, které zažili. His House se dá vnímat jako tradiční horor se strašidelným domem, který terorizuje své obyvatele, ale má také silný politický a společenský přesah související nejen s rasismem. 

Samozřejmě, že na Netflixu najdeš množství dalších hororů. Stačí si vybrat z hororového žánru v menu nebo napsat do vyhledávání horor a už se jen proklikávat.

Zpět
Sdílet
Diskuse