Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2021 17:11
Čas čtení 1:15
Radim Šlechta

„Polsko může vystoupit z EU dřív, než se zdá,“ pohrozil premiér Tusk. Většina Poláků chce ale v Unii zůstat

„Polsko může vystoupit z EU dřív, než se zdá,“ pohrozil premiér Tusk. Většina Poláků chce ale v Unii zůstat
Zdroj: Flickr / European Parliament / volně k užití
NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Spory mezi Bruselem a polskou vládnoucí stranou Právo a spravedlnost rostou.

„Polsko může brzy odejít z Evropské unie, možná i dříve, než by si kdokoliv mohl myslet.“ Předseda Evropské rady Donald Tusk před odchodem Polska z EU varoval v televizi TVN24. S národně-konzervativní vládou země vede rada spory, které se týkají základních hodnot členských států unie, již dlouho. Polsko unii dokonce přirovnalo k totalitním a tyranským režimům. Informoval o tom server Seznam zprávy.

„Přirovnávání Bruselu či Evropské unie k Sovětskému svazu nebo hitlerovské okupaci, taková slova nezůstanou bez následků, nejsou beztrestná. Ničí naši pověst v Evropě,“ reagoval na kritiku Tusk. Prohlášení zazněla z úst předsedy nejsilnější vládní strany Právo a spravedlnost Marka Suského. 

I podle jeho kolegy Sejmy Ryszarda Terleckého je Brusel pro Polsko neakceptovatelný. Ve středu se nechal slyšet, že země musí ve vztahu s EU hledat drastická řešení a připomenul i odchod Velké Británie, které podle jeho slov nevyhovovala „diktatura bruselské byrokracie“.

Odchod z EU je ale i podle něj vykonstuovaný humbuk, za kterým stojí Občanská platforma jako dominantní opoziční strana a nezávislá televize TVN 24. Sám Tusk, který Občanské platformě předsedá, komentuje útoky na Brusel ze strany polské vlády jako politické dilema. „Většina z nich (ze členů vlády) je přesvědčená, že Unie je v nejlepším případě nepříjemnou nutností“.

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 6:00

O odchod z unie nestojí ani polští občané. Podle posledního průzkumu deníku Rzeczpospolita by pro vystoupení zvedlo ruku pouhých 17 % Poláků, zatímco proti němu by hlasovalo 62,2 % lidí. Zbytek na danou problematiku nemá názor. I přesto se však podle serveru Notes from Poland jednalo o největší podporu tzv. polexitu za posledních 10 let.

Podle českého analytika Víta Dostála z Asociace pro mezinárodní vztahy čerpá Polsko ze členství v unii řadu výhod a žádný rozumný politik by o vystoupení neuvažoval.

Spory mezi vládnoucí stranou a Bruselem se táhnou již roky. Ve středu požádala Evropská komise Soudní dvůr EU, aby nechal zemi vyměřit pokutu za to, že nerespektovala příkaz, který měl zastavit disciplinární komoru trestající soudce.

Domů
Sdílet
Diskuse