Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2021 16:02
Čas čtení 0:52
Ondřej Jarůšek

Čeští horolezci uvízli na hoře v Pákistánu, na pomoc se vydali záchranáři ve vrtulníku

Čeští horolezci uvízli na hoře v Pákistánu, na pomoc se vydali záchranáři ve vrtulníku
Zdroj: Unsplash/Trust
NEWS
Uložit Uložené

Horolezci údajně ani neměli povolení.

Při sestupu hory Rakapoši v Pákistánu uvízli v 6 900 metrech dva čeští horolezci se svým průvodcem. Pomoci se jim vydal tým záchranářů v nejméně dvou vrtulnících, záchrannou akci však komplikovalo počasí a bylo třeba čekat na zlepšení povětrnostních podmínek.

Podle tamních médií jsou horolezci v pořádku. Aby se k nim ovšem záchranáři ve vrtulníku dostali, musí Češi s průvodcem sestoupit níž. Horolezcům se v pátek podařilo zdolat 7 788 metrů vysoký vrchol, při cestě zpět však uvízli.

Server iDNES s odvoláním na portál 4sport uvedl, že horolezci na horu vystoupali bez povolení. 

„Velvyslanectví České republiky musí pomoci. Tyto nezákonné aktivity přivádějí naši zemi do špatné situace. Pákistánská vláda je připravena zorganizovat záchrannou misi, ale české velvyslanectví a mezinárodní pojišťovna musí velmi rychle jednat,“ uvedl server Everest Today na twitterovém účtu. Ten zveřejnil i místo, kde horolezci uvízli.

Domů
Sdílet
Diskuse