Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2021 11:30
Čas čtení 14:37
Vojtěch Vanda

Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč?

Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč?
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Už jsme tady zas! Tentokrát jsme potrápili žaludky všemi dostupnými kečupy v supermarketech.

Grilovací sezóna je, bohužel, prakticky u konce. Vyvážit tuto negativní informaci snad mohou jen vzpomínky na spousty jídel, které jsme si mohli, tentokrát již bez koronavirových restrikcí, vychutnávat klidně venku na chatách, u veřejných grilů či klidně doma na zahradě. Nám se ale podařilo z této situace vytáhnout ještě jedno pozitivum – zkušenosti. 

Spousta lidí řeší u grilování zásadní otázku: Kterou omáčku k masu, tofu, sýru či dalším dobrotám koupit? U nás vládne v poslední době jedna jediná; i kvůli jistým žaludkovým indispozicím, které však chuťové buňky úplně neovlivňují, nám k srdci přirostl kečup jemný. V asociaci na naše rozhodnutí přirozeně navázala otázka druhá, tedy který z nich koupit a který je ten nejlepší.

Jak už nás znáš, tato otázka nám nedala spát a rozhodli jsme se to zjistit. Proto jsme zhotovili test všech dostupných kečupů z obchodních řetězců, které mají jednu ze svých prodejen takřka po celé republice. Ještě než jsme k tomu ale přistoupili, chtěli jsme se o rajčatové omáčce něco dozvědět.

Doporučeno
Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun 11. prosince 2020 12:39

Pochoutka z Asie

S kým nebo čím je nejčastěji spojován kečup? Některým vyvstane v paměti vzpomínka na nespočet amerických filmů, v nichž si herci užívají párky v rohlíku s notnou dávkou této omáčky. Samotná rajčata nám zase mohou evokovat země kolem Středozemního moře. Obě tyto lokality jsou každopádně na míle vzdáleny oblasti, kde „praotec“ kečupu poprvé uzřel světlo světa.

Akademie kvality upřesňuje, že první omáčka podobná dnešnímu kečupu vznikla v Asii. Její název, který postupem času přejaly všechny země světa, pochází z čínského „ke-tsiap“, čímž se označovala fermentovaná rybí omáčka. V 17. století, při obchodních a objevných plavbách, tuto omáčku ochutnali angličtí námořníci, kterým zachutnala a odvezli si ji do své domoviny.

Již v roce 1690 si označení „catsup“, „catchup“, „ketsup“, „kitchup“ či „ketchup“ našlo dokonce cestu do anglických slovníků. Výrazy označovaly „hustou východoindickou omáčku“ a později jakékoli omáčky obsahující ocet. 

Rajčata až později

Angličané s nově objevenou omáčkou začali experimentovat a přizpůsobovat své chuti. Vyráběli ji z ančoviček, hub nebo dokonce ořechů, zdaleka se však nejednalo o omáčku, kterou známe dnes. Jak jsi asi uhodl, tehdejší kečup neobsahoval rajčata. Až počátkem 19. století se začalo s rajčaty v omáčce experimentovat. Proč? 

Rajčata byla totiž ještě v 18. století označována za „jedovatá jablka“ a tehdejší svět věřil, že kvůli jejich konzumaci přicházeli aristokraté a bohatí lidé z jihu Evropy, kam se rajčata dostala z Jižní Ameriky, o život. Na vině, jak píše Farma Bezdinek, však nebyla rajčata, nýbrž cínové nádobí s olovem, jež se po kontaktu z kyselým rajčetem z nádobí uvolňovalo. Chudí lidé, kteří jedli rajčata z dřevěného nádobí, nemívali žádné problémy.

Tabu „jedovatého jablka“ prolomil v souvislosti s kečupem až americký doktor z amerického Ohia John Cook Bennett. V roce 1834 přidal rajčata do omáčky a vytvořil kečup, jak jej známe dnes. Bennett však neměl úplně v úmyslu užívat kečup v kuchyni, nýbrž v lékařství. Prohlásil jej za všelék, který léčí například revma nebo průjem. Tento mýtus byl ale do roku 1850 vyvrácen a od té doby to byla zase jenom omáčka, která je nyní všude po světe.

Jak jsme hodnotili

Pokud jsi již četl nějaký z našich testů, víš, že nejsme žádní odborníci. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které mícháme dohromady s fakty. Měj tak prosím v paměti, že nejsme chemici, odborníci na potraviny ani nic podobného a že náš názor je tím pádem čistě subjektivní záležitost.

K našemu testu jsme se vydali do supermarketů nejdostupnějších řetězců v Česku – Billa, Lidl, Tesco, Kaufland, Albert a Penny, odkud jsme nakoupili všechny dostupné kečupy a podrobili je testu. Testovali jsme 33 kečupů jemných/sladkých bez příchutí, jež byly baleny v plastu, skle i tubě. 

Co nás zajímalo nejvíce? Určitě chuť, kterou jsme řadili ze všech atributů nejvýše. Zajímal nás ale také samozřejmě obsah rajčat v omáčce, celkové složení, cena, velikost balení, způsob pěstování plodin či výdrž v ledničce. Odtud jsme je poté zařadili na škále od 1 (nech v regálu) do 10 (nenechávej v regálu) podle toho, jak bychom ti je doporučili. Pojďme tedy na to!
Doporučeno
Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech 28. května 2021 16:00

Billa Kečup jemný / Billa naše Bio – Kečup jemný s třtinovým cukrem

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden (vyrobeno v České republice) / Spak Foods, Sušice, Česká republika
Obchod: Billa
Cena: 59,90 Kč / 49,90 Kč

Náš test jsme otevřeli značkou Billa. Stejnojmenný řetězec má více druhů kečupů, do stejné škatulky jsme ale přiřadili zlatou střední cestu v podobě skoro kilového jemného kečupu v plastu a bio kečup.

Při ochutnání prvního zmíněného balení jsme se vrátili zpět do dětských let mezi táborová ohniště: jako bychom si zrovna něco opekli na ohni a hledali rodiče, kteří někam zašantročili omáčku. Mimo počáteční nostalgii, která by se ale dala uplatnit na vícero druhů kečupů v testu, se nicméně nedá říct, že by šlo o extra výjimečný výrobek, co se chuti ani vůně týče. Složení lahve je však uspokojivé v nadmíru.

Sto gramů omáčky bylo vyrobeno z 210 gramů rajčat, což, jak jsme později zjistili, je spíše raritou. Procentuálně navíc obsahuje 70 % (!) rajčatového protlaku a je bez konzervantů. Navíc má poměrně šikovné víčko s dávkovačem, které, pokud by na něm láhev stála, bylo ještě šikovnější. Pro koupi mluvila i cena, která se zdá více než rozumná.

Druhý testovaný subjekt byl pravý opak toho prvního – malá gramáž 330 gramů, omáčka ve skle, a nízká trvanlivost byly ceny za výrobu ze surovin, které jsou z ekologického zemědělství. V chuti byl dost cítit třtinový cukr, kterým se bio kečupy často sladí. Bio kečup byl taktéž hodně protlakový; poznali jsme i bez etikety, že bude mít „bohaté vnitřnosti“, překvapilo nás však, že gramáž rajčat byla stejná jako u první láhve. Kolik procent protlak v láhvi bylo, jsme ale nezjistili.

Tento kečup se musí spotřebovat hned, je proto lepší jej otevřít na nějaké větší akci, podle nás se ale vyplatí do něj investovat, přestože je výrazně dražší než jeho kolega.

Hodnocení: 8/10, 9/10


Gustona Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: FRUTA Bohemia, Kroměříž, Česko
Obchod: Albert
Cena: 21,90 Kč

Po dobrém začátku ale přišel sešup, jelikož hned třetí testovaný kečup nám vzal vítr z plachet. Gustona z pásu kroměřížské firmy FRUTA Bohemia slibuje omáčku ze 140 gramů rajčat na 100 gramů kečupu, což je poměrně standardní poměr. Výsledkem je ale akorát voda se škrobem bez chuti, o níž se v porovnání s předchozími omáčkami snad ani nedá mluvit jako o kečupu.

Jsme rádi, že nás na etiketě upozornili, že bylinky, které jsou na ní vyobrazeny, „nejsou součástí balení“. My bychom je uvítali, kdyby alespoň nějaká z nich tam byla, jelikož by šlo o příjemné ozvláštnění produktu.

Hodnocení: 1,5/10


Hamé Kečup Sladký

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: Albert
Cena: 39,90 Kč

Málokdo v Česku si nespojí kečup s firmou Hamé. Proto bylo nad slunce jasné, že nám její vlajková loď, devítisetgramový kečup jemný, nesmí ve výběru chybět. Znovu jsme se setkali s omáčkou 140 gramů na 100 gramů výrobku, jejíž balení ale nemělo utěsněné hrdlo. Vůbec dostat se dovnitř znamenalo pouze odšroubovat zatavené víčko, což nehodnotíme pozitivně. 

Produkt je bez lepku, nicméně jeho vodovitější konzistence, která se odrazila i v chuti, nás vůbec neoslovila. Nejspíše bychom po něm sáhli v momentě, kdyby nic jiného v regálech nebylo, avšak doufáme, že k tomu nikdy nedojde. 

Hodnocení: 3,5/10


ZAJÍMAVOST: U kečupů Hamé a Otma nebyl výrobce uveden přímo, přestože tyto značky byly (a nejspíše stále jsou) vyráběny firmou Hamé. Jako kontaktní firma je však na etiketách uvedena firma Orkla Foods.

Clever Kečup Mild

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: Billa
Cena: 26,90 Kč

Billa prodává ve svých obchodech privátní značku Clever, které se, dle našeho názoru, občas křivdí. Například pokud mluvíme o těstovinách nebo rýži, dá se její koupí udržet kvalita jídel vysoko a také ušetřit dost peněz. Mluvíme-li ale o kečupu, jsme na úplně odlišném místě. Pandořina skříňka v podobě kečupu jemného v kilové lahvi od značky Clever by měla zůstat zavřena napořád.

Kde začít? Třeba u výdrže. Výrobci tvrdí, že se výrobek nezkazí ani 60 dnů po otevření. Když tuto dobu porovnáme s trvanlivostí tří týdnů u běžných produktů, protáčí se nám panenky. Možná tě nepřekvapí, že protlak v lahvi je ve složení zastoupen pouze 19 procenty. A je to vidět i po ochutnávce: z lahve nám vytekla sladkokyselá voda, jejíž chuť nepřipomínala rajče ani zdaleka. Více šokující už je snad jen fakt, že to nebyla nejhůře hodnocená lahev kečupu.

Hodnocení: 1/10


kand Tomato Ketchup Sladký/ kand Hurvínkův Kepuč

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Kand, Dobruška, Česká republika
Obchod: Albert / Billa 
Cena: 41,90 Kč / 27,90 Kč

Žádné přidané látky a padesátiletá tradice. To všechno nám slibuje láhev českého producenta kečupu kand s názvem Tomato Ketchup Sladký. Obsah rajčat ve 100 gramů omáčky je 200 gramů, tudíž jsme se na něj poměrně těšili, tajnou přísadou tohoto nositele chuti jsou však hořčice, cibulový protlak a další koření. A to nám, bohužel, vůbec nesedlo. 

Společně se silným protlakovým odérem, který jsme přisoudili právě přítomnosti hořčice, dalších přísad a kořenité chutí, jsme museli dát půlkilové sklenici vale. Nechceme tvrdit, že se jedná o špatný produkt, osobní sympatie mezi našimi chuťovými pohárky a tímto kečupem však nejsou.  

Dětská varianta, kterou zaštiťuje známá pohádková loutka, nám také úplně nepřišla k chuti. Zarazilo nás, že obsah rajčat ve sklenici je menší než u kečupu sladkého – 150 gramů rajčat na 100 gramů výrobku, nejspíš to ale má svůj důvod.

Jak jsi asi uhodl, hořčici neobsahuje, což je plus. Zdálo se nám také, že má hustší konzistenci a přitom je i jemnější, na druhou stranu obsahuje posilovač chuti chlorid vápenatý, což nám ve spojení s poměrně silnou kořeněností nepřichází jako lepší volba pro děti. V testu se najdou vhodnější varianty.

Hodnocení: 3/10, 4/10


 Hochmann Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Kand, Dobruška, Česká republika
Obchod: Billa
Cena: 25,90 Kč

Hochmann je vlastně kečup od kandu, který má razit zlatou (sladkou) střední cestu. Podle nás je to ale méně než to. Obsah sklenice chutnal jako dětský kand, který byl ale mnohem sladší, přičemž pochybujeme, že by za to mohla rajčata. Těch bylo použito jen průměrných 140 gramů na 100 gramů výrobku.

Hodnocení: 3/10


 Boneco Dětský kečup extra

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Boneco, Praha, Česká republika
Obchod: Kaufland
Cena: 24,90 Kč

Dosud si nejsme jistí, jestli jsme nenarazili na vadný výrobek. Od pohledu ale nic  nenasvědčovalo tomu, že by to tak mohlo být, a proto jsme toto balení dětského kečupu v tubě od pražské firmy Boneco koupili. Litujeme toho ještě nyní. 

Nevěděli jsme, že existuje kečupová omáčka, která by mohla chutnat hořce, když nadějné složení říká, že k výrobě tuby bylo použito 170 gramů na 100 gramů výrobku a Potravinářská komora České republiky garantuje, že se jedná o český výrobek. Sladkost, která přechází do hořka, jež jsme v minulosti cítili akorát u bylinek, jsme ještě nezažili. My bychom byli nejradši, kdyby se tento kečup vyráběl a prodával (za tu cenu) nejlépe někde hodně daleko. 

Hodnocení: 0,5/10


 Thomy Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: DAWTONA, Błonie, Polsko
Obchod: Tesco
Cena: 54,90 Kč

Začali jsme cítit, že už bychom rádi ochutnali něco alespoň průměrného. A dočkali jsme se. Kečup značky Thomy od firmy DAWTONA z polského Błonie, jež figuruje u kolonky výrobce u vícero kečupů prodávaných v tuzemsku, je omáčka, která úplně neuchvátí, ale také neurazí. 

Balení říká, že na jeho výrobu bylo spotřebováno kilo rajčat, což vychází na 188 gramů na 100 gramů výrobku, tedy poměrně hodně zeleniny. Také obsahuje 67 % protlaku, což je také vysoké číslo. Hustá konzistence nám slibovala, že bychom si mohli trochu víc pochutnat, nicméně vůně kečupu připomínala ty od firmy kand. Chuť byla překvapivě sladší, ale kořeněná. Lepší průměr.

Hodnocení: 5,5/10


 San Fabio Kečup jemný – extra

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neznámý
Obchod: Penny
Cena: 29,90 Kč

Penny Market má také svůj „masitý“ kečup. San Fabio nese ve skle omáčku vyrobenou ze 240 gramů rajčat na 100 gramů, proti němu ale hraje cibulový koncentrát, který se nám tam úplně nehodil. Neobsahuje však žádná zahušťovadla.

Chuť je kořenitá, ale ne tak moc jako předešlé testované omáčky. Také je poměrně hustší. Navíc cena, za kterou lze půlkilové balení pořídit, je velmi příjemná. Škoda cibule, možná bychom měli další oblíbený objev.

Hodnocení: 6,5/10


 Giana Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neznámý
Obchod: Tesco
Cena: 49,90 Kč

Značka Giana je ve světě rajčat velmi známou, hlavně díky jejich rajčatům v konzervě. Kečup jsme ochutnali poprvé a jestli ale můžeme o něm říct něco alespoň mírně pozitivního, tak to, že obsahuje průměrné množství rajčat. Devítisetgramové balení řídkého nasládlého nicneříkajícího obsahu plastové lahve za 50 korun jsou jen vyhozené peníze. Navíc za produkt, který má ještě tak nepovedený uzávěr, který strávníka umaže. 

Hodnocení: 1/10


 Kania Ketchup Mild / Kania Bio Organic Kečup jemný / Kania Jemný kečup

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neznámý, vyrobeno v Bosně a Hercegovině / Burkhardt Feinkostwerke, Albaching, Německo / neznámý
Obchod: Lidl
Cena: 24,90 Kč / 39,90 Kč / 22,90 Kč

Našemu testu neunikla ani trojice z Lidlu. Nejprve jsme ochutnali kilové balení Ketchup Mild z Bosny a Hercegoviny, jež nápadně připomínalo balení kečupu Clever, což jsme přirozeně neocenili. Podobně jako jeho chuť, jež nám byla připomenuta v jeho kvalitě – hodně sladká voda s kyselkavým dojezdem, jejíž zahušťovadlo bylo cítit mezi zuby.

Nízké hodnocení nezvrátil ani průměrný obsah rajčat. Přítomnost protlaku byla navíc mizivá; z nějakého důvodu jsme se to dozvěděli až z cizojazyčných popisků, nicméně procentuální „přítomnost“ protlaku byla 20,2 %.

Diametrálně odlišný zážitek jsme měli z druhého balení. Bio kečup Kania je vytvořen z produktů z ekologického zemědělství, což dokládá německá certifikace na obalu. Uvnitř je 74 % rajčatového protlaku (200 gramů rajčat na 100 gramů) a také, podobně jako produkt Billy, obsahuje třtinový cukr. Jeho konzistence je hustá, chuť kořenitější, ale stále protlaková. Čím to je dáno, nevíme, tento bio produkt v plastu ale v lednici vydrží až 6 týdnů, což je, doufejme, výhoda. Balení navíc stojí na víčku, což pomáhá jeho servírování. I přesto bychom stále radši dali přednost bio kečupu z Billy. 

Sukces „lidlovských“ kečupů, minimálně těch „vybavenějších“, potvrdil obyčejný jemný kečup, jehož půlkilové balení za 23 korun obsahuje zahuštěný protlak ze 78 %, dávkovač a je nositelem chuti, která je podobná té z bio lahve. Její intenzita je ale menší, což by třeba mohla být lepší varianta pro děti. 

Hodnocení: 1,5/10, 6,5/10, 6/10


 Benita Ketchup mild

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: DAWTONA, Błonie, Polsko
Obchod: Kaufland
Cena: 26,90 Kč

Nadšení nám musel samozřejmě někdo srazit. K nejnižší možné kvalitě jsme se vrátili s produktem značky Benita z Kauflandu, kterou taktéž vyrobila firma DAWTONA. Kilové balení obsahovalo 50 % jednoduchého koncentrátu rajčatové dřeně, konzervanty, protlakový odér, který si našel cestu až do mozku, chuť jablkového protlaku s kyselkou, ale naštěstí také garanci kvality, která zaručuje, že při nespokojenosti zákazníka s produktem vrací obchod peníze. Nejspíš ji vyzkoušíme.

Hodnocení: 0/10


 Penny Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neznámý
Obchod: Penny
Cena: 26,90 Kč

Druhý kečup z Penny neoslnil. Přestože má totožnou plastovou lahev jako má Benita, čehož jsme se nejprve trochu lekli, jedná se pouze o obyčejný podprůměrný „kečup“. Průměrné množství rajčatového protlaku se stejně průměrnou gramáží použitých rajčat a šmakem průměrného kečupu je i za 27 korun za kilo moc. Cena je faktorem, která balení drží relativně vysoko.

Hodnocení: 2,5/10


 K-Classic Tomato Ketchup Mild

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: DAWTONA, Błonie, Polsko
Obchod: Kaufland
Cena: 22,90 Kč

Polský výrobce DAWTONA nás udržel v pozoru, podle složení jsme ale čekali poměrně kvalitní kečup za více než kvalitní peníze. I přes 71,8 % protlaku v lahvi jsme se však nedočkali ničeho jiného než vodnatější konzistence a poměrně silné kyselosti. Trochu zklamání.

Hodnocení: 4/10


 Albert Delikatesy na gril Kečup extra jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: FRUTA Bohemia, Kroměříž, Česko
Obchod: Albert
Cena: 32,90 Kč

Alberťácký kečup z kroměřížské Fruty znovu klamal tělem vzhledem k tomu, že plastová pětisetgramová láhev byla úplně stejná jako od balení Gustony. I zde se ale ukázalo, že máme co do činění alespoň s průměrným balením. Přestože obsahovalo protlak z vysokého množství rajčat, chuť byla průměrná. Navíc obsahoval poměrně velké množství cukru.

Hodnocení: 5,5/10


 Tesco Mild Ketchup

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neznámý
Obchod: Tesco
Cena: 24,90 Kč

Jako bychom se setkali s klonem předešlého kečupu, akorát v lahvi, s menším obsahem cukru a v jiném obchodě. Nemůžeme tedy dát ani jiné hodnocení. Půlbod jsme ubrali kvůli kratší trvanlivosti.

Hodnocení: 5/10


Hellmann's Jemný kečup s rajčaty uzrálými na slunci/ Hellmann's Jemný kečup s farmářskými rajčaty / Hellmann's jemný kečup s cherry rajčátky

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden / neuveden / neuveden
Obchod: Albert / Tesco / Tesco
Cena: 54,90 Kč / 59,90 Kč / 59, 90 Kč

Od kečupů Hellmann's jsme si slibovali poměrně dost. Jakožto velká a zavedená značka od firmy Unilever, přímého konkurenta firmy Heinz, mají tyto omáčky svou specifickou vyváženou chuť, se kterou si získaly spoustu zákazníků. Rajčata pěstují udržitelným způsobem, honosí se čistě proveganským zpracováním a díky své receptuře vytvořili produkt, který se v ledničce nezkazí 3 měsíce.

Abychom ale 485gramové balení v plastu také trochu pokárali, spotřeba rajčat na 100g výrobku je pouze 151 gramů. Vysoká cena také nemusí každému sedět, my bychom jej ale směle doporučili.

Tím spíše jsme se těšili na neobvyklá balení gurmánských kečupů, z nichž jedno je z farmářských rajčat a druhé z cherry rajčátek. Farmářský kečup byl jemnější, méně sladký než jeho plastový předchůdce a přišlo nám, že se pomocí koření snažili výrobci vytvořit novou chuť. Ta nás nezaujala, průměr však kečup směle přebije.

Podobně jako druhý delikátní Hellmann's. Velkým minusem však je, že jsme mezi oběma baleními prakticky nepoznali rozdíl v chuti. V konzistenci jsou to samozřejmě kousíčky rajčat, které se v druhé testované lahvi nachází. Technicky je rozdíl takový, že ve druhém sledovaném balení bylo spotřebováno na o 48 gramů na 100 gramů výrobku méně rajčat. Kdo pozná takový rozdíl, musí mít božský jazyk. 

Hodnocení: 8/10, 6/10, 6/10


Otma Gurmán Extra kečup jemný / Otma Otmánek Kečup jemný / Otma Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden / neuveden / neuveden
Obchod: Albert / Billa / Albert
Cena: 47,90 Kč / 34,90 Kč / 19,90 Kč

Další testovanou trojicí byla značka Otma. Je nutno podotknout, že oproti ikonickému kečupu Hamé se jednalo o velké zlepšení. Hlavně pokud mluvíme o Gurmánovi. Velký obsah rajčat v protlaku, bez zahušťovadel, konzervantů a lepku chutnal velice obstojně. Bohužel pro nás obsahoval dvojnásobné množství cibule a hodně koření, což nám nevyhovovalo. Každopádně cenovka, za kterou se kečup prodává, je opodstatněná.

Podobný názor máme i na dětský kečup této značky, který se nám ze všech testovaných v této kategorii zdál nejlepší. Na obalu slibuje méně soli, což opravdu má (o 0,5 gramů na 100 gramů méně než je nejnižší obvyklá hodnota), je méně kořeněný a dost zahuštěný. Až na průměrné množství rajčat (140/100) v protlaku nemáme mnoho co vytknout.

Zbývalo nám tak pouze zhodnotit klasický kečup jemný, který byl slabší než jeho předchůdci. Složení měl podobné jako dětský kečup, oproti němu však nepostrádal kyselost a větší množství soli. Zdál se nám také řidší a méně chutný. Stále ale poměrně dobrý. 

Hodnocení: 7,5/10, 6,5/10, 5,5/10


 Nature's promise Bio Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: LAT EKO FOOD, Adazi, Lotyšsko
Obchod: Albert
Cena: 54,90 Kč

Jaký slib přírody nám přinesl Albert? Bio značka tohoto řetězce prodává kečup ze zemědělské produkce mimo Evropskou unii, který nicméně nese „evropské“ označení Bio. Našli jsme v něm poměrně neobvyklé přiznané ingredience jako bramborovou vlákninu nebo sušenou mletou papriku, avšak to na chuti ani vcelku příjemné silné vůni neubralo. Myslíme si, že toto půlkilové balení ve skle je adept na koupi, nacházíš-li se v Albertu. Cena se vyplatí.

Hodnocení: 7/10


 Heinz Tomato Ketchup / Heinz Tomato Ketchup 50 % méně cukru a soli

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden / neuveden
Obchod: Albert / Billa
Cena: 49,90 Kč / 69,90 Kč

Velikán. Jedna z nejznámějších značek značek na světě, ne-li největší. Kečup Heinz existuje, jak píše Český rozhlas, díky svému výrobci Henrymu Johnovi Heinzovi již od roku 1872, od roku 1882 i v patentovaných lahvích. Tato firma dokonce přišla s nápadem, jak lépe servírovat kečup kontinuálně bez vedlejších zvuků, když jako první postavila platový kontejner s omáčkou na víčko. Mluvíme o legendě.

Jak je ale běžné, každému chutná něco jiného, a i Heinz, ať už vyrábí kečup z opravdových rajčat, nebo používá stejně jako ostatní tomatovou pastu, nemusí být pro každého jedničkou. Chuť je specifická, neinvazivní, poměrně rajčatová i na obsah rajčat 140 gramů na 100 gramů výrobku a musíme přiznat, že nám to nevadí a výrobek nám chutná. Ne každému ale může „chutnat“ malá lahvička za 50 korun. V testu určitě najdeš lepší budgetové alternativy.

Proto nás ale zajímala speciální platovka od Heinzu s deklarovaným odečtem 50 % soli a cukru z obsahu. Po prozkoumání nutričních hodnot jsme zjistili, že měl opravdu nejnižší hodnotu z testovaných (0,9 gramů na 100 gramů), k tomu jsme si všimli vlastního speciálního uzávěru a neotřelého zdravějšího sladidla. Jak jsme se ale zmýlili, když jsme si mysleli, že to bude trhák. Stévie sladká, která omáčku oslazuje, se do kečupu prostě nehodí. Radši zůstaneme u originálu, který vyšší desetikoruny vyváží mnohem lepší chutí.

Hodnocení: 7/10, 3/10


Spak Gourmet Ketchup jemný / Spak Bio Ketchup / Spak Bio Master Ketchup / Spak Master Ketchup

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Spak Foods, Sušice, Česká republika
Obchod: Albert
Cena: 48,90 Kč/ 42,90 Kč / 57,90 Kč / 39,90 Kč

Poslední rozebranou značkou byla čtveřice produktů od firmy Spak Foods ze Sušice, se kterou jsme již měli tu čest se setkat u testovaného bio kečupu z Billy. Očekávali jsme proto hodně. Nejprve jsme otestovali klasický kečup, jenž obsahoval průměrný podíl rajčat, půlkilové plastové balení a konzervanty. No, a stejně, jak to průměrně zní, tak to i chutnalo: byl hodně zahuštěný, ale chyběla mu chuťová plnost. Šedý střed.

Bio Ketchup byl o něčem jiném. Vysoký obsah rajčat (210 gramů na 100 gramů) zaručil lepší plnost, třtinový cukr zase dodal specifickou chuť. Omáčka ale obsahovala poměrně dost soli (2,4 gramů na 100 gramů) a, bohužel, celkový chuťový dojem byl v porovnání z minulými bio kečupy slabší.

Ještě o jeden stupínek výš měl být Bio Master Ketchup, jenž byl vyroben z plodin vypěstovaných v ekologickém zemědělství, honosil se značkou Vegan, byl bez laktózy, lepku, konzervantů, přidaných aromat i zahušťovadel. Co mu tedy zbylo? Celkem 340 gramů přírodního, poměrně kyselkavějšího kečupu, jenž ale chutnal až svěže. Na bio kečup také vydrží poměrně dlouho v lednici.

A úplně na konec jsme si nechali „mistrovské dílo Hanse Petera Spaka“, jak slibovala etiketa. Master Ketchup obsahoval to, co nejlepší bio kečup, a měl i podobnou vůni. Chuť byla vskutku nejlepší ze všech čtyř, avšak nejlépe v testu stejně neskončil. Přesto dobrá volba, pokud na něj narazíš.

Hodnocení: 4/10, 6,5/10, 7/10, 7,5/10


Výsledek

Nejlepším kečupem se podle REFRESHERu stává Billa naše – Bio Kečup jemný s třtinovým cukrem, dělené druhé místo obsadil Billa Kečup jemný společně s kečupem Hellmann's Jemný kečup s rajčaty uzrálými na slunci a třetí místo, také dělené, získali Otma Gurmán Extra kečup jemný světlý a Spak Master Ketchup. Překvapením testu je určitě Billa Kečup jemný

Jak to vidíš ty? Napiš nám do komentáře svůj názor! A určitě také nezapomeň napsat, co bychom podle tebe měli otestovat příště.

Zpět
Sdílet
Diskuse