Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2021 9:30
Čas čtení 5:42
Dominik Vetrák

8 nejočekávanějších říjnových kino filmů: Duna pro nadšence kvalitních filmů, Venom pro fanoušky komiksové zábavy

8 nejočekávanějších říjnových kino filmů: Duna pro nadšence kvalitních filmů, Venom pro fanoušky komiksové zábavy
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

V říjnu uvidíme v kinech ještě více atraktivních filmů než v září.

Září bylo z pohledu premiér trošku slabší. Začátek a konec měsíce zdobil Shang–Chi a James Bond, ale mezitím toho mnoho nebylo. Do not Breathe 2 bylo menším zklamáním. Zachraňovaly to Quo Vadis, Aida? a netradiční Malignant, horor od Jamese Wana, který ale rozdělil publikum na dva tábory. 

V říjnu to ovšem bude o něco lepší. Vlastně by to bylo úžasné už tehdy, kdyby za celý měsíc vyšla jen Duna. Kromě ní se však dočkáme i skvělých filmů z festivalů, novinek od uznávaných režisérů, animáků nejen pro děti a v neposlední řadě i klasických blockbusterů.

Doporučeno
Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Které marvelácké filmy jsou nejlepší a na které bychom nejraději zapomněli? Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Které marvelácké filmy jsou nejlepší a na které bychom nejraději zapomněli? 14. září 2021 17:30

Titane – 7. 10. 

Režisérka Julia Ducournau ráda pobuřuje. Před 5 lety se jí to podařilo s Raw/Grave o kanibalech a teď to udělala s Titane. Její novinka je údajně z hlediska filmového řemesla kvalitnější, ale stále kontroverzní. 

Film má zobrazovat mladého muže, který tvrdí, že se jmenuje Adrien Legrand. Zmizel před 10 lety, takže když se o nalezení svého syna dozví Vincent, znamená to pro něj konec trápení. Zároveň s touto událostí se však v jeho okolí stanou nechutné vraždy. Snímek bude zřejmě plný krve, nahoty a sexu. Titane získal na letošním mezinárodním Filmovém festivalu v Cannes nejprestižnější cenu — Zlatou palmu.

Myši patří do nebe – 7. 10. 

Česko–slovenský animák o odvážné, ale naivní myšce a lišce, které se musí spojit, aby přežily náročnou cestu. Nejde o obyčejné dobrodružství za cestou zbohatnout. Obě se během této velké zkoušky dozvědí více o sobě a životech, které vedly. 

Vytvořen byl netradiční loutkovou stop–motion technikou. Vidět to můžeš už v trailerech, které servírují vtipné scény, nějakou tu akci a lákají na správně zobrazené poselství, které dá něco do života jak dětem, tak i dospělým.

Miloval jsem svou ženu – 7. 10.

Režisérka Ildikó Enyedi asi není žádnou slavnou osobností. Alespoň ne pro běžného diváka. Její novinka tě tedy pouze podle názvu nijak nerozhodí. My se na ni ale velmi těšíme, neboť Ildikó naposledy natočila skvělé drama O těle a duši.

Její novinka se jmenuje Miloval jsem svou ženu (The Story of My Wife) a i když má špatné hodnocení, budeme věřit, že půjde o dobrý film. Námořní kapitán Jacob Störr se v kavárně vsadí s přítelem, že se ožení s první ženou, která do ní vstoupí. A vstoupí Lizzy. Tu si zahrála skvělá Léa Seydoux.

Zpráva – 14. 10. 

Slovenský film z období 2. světové války podle všeho nebude žádné terno. Tedy pokud bychom mohli vycházet z údajů na ČSFD (což ne vždy doporučujeme). Někteří diváci již film viděli a rozhodně je nenadchl. My si necháváme mysl otevřenou a doufáme, že režisér Peter Bebjak (Čára, Trhlina) dokázal natočit zajímavý a napínavý útěk z Osvětimi. 

Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler, dva slovenští židé, v roce 1944 uprchli z nechvalně známého koncentračního tábora Auschwitz. Nechtěli si přitom jen zachránit vlastní život, ale zároveň zabránit umírání tisíců dalších lidí. Po dramatické cestě dorazili na Slovensko, kde v Žilině podali historicky vůbec první svědectví o genocidě v koncentračních táborech.

Tajnými cestami se je zpráva dostala až do rukou Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasáhla do vývoje 2. světové války. Herecké uskupení tvoří herci z několika zemí, což můžeš slyšet i v traileru. S produkcí snímku trochu pomáhal i hollywoodský herec Michael Douglas.

Venom 2: Let There Be Carnage – 14. 10. 

Jestliže se příliš necítíš na slovenské drama, ve stejný den bude mít premiéru i Venom 2 s Tomem Hardym v hlavní roli. Podle všeho jde o klasické pokračování jedničky s explozivnější akcí a podobným humorem. Pokud se ti tedy líbil první díl, dvojka tě zřejmě potěší stejně. Navíc jsme zvědaví na to, jak se tvůrcům podařilo zpracovat postavu Carnage.

Ten vznikne tak, že sériový vrah Cletus Cassidy kousne Eddieho a napije se z jeho krve, což z nějakého důvodu stvoří Carnage, dalšího nelítostného a pravděpodobně i silnějšího parazita.

O scénář k dvojce se postarala Kelly Marcel (Venom, Fifty Shades of Grey, Saving Mr. Banks). Režíroval Andy Serkis. Serkis naposledy natočil průměrnou Knihu džunglí, takže si snad Venomem napraví pověst. A nezapomeň zůstat i na důležitou potitulkovou scénu.

The Last Duel – 14. 10. 

14. října i do třetice. Ve stejný den jako předešlé dva snímky půjde do kin i novinka slavného režiséra Ridleyho Scotta. Nezapomínej přitom, že už v listopadu uvidíme další jeho velký film s názvem Klan Gucci. Scott byl během pandemie pořádně zaneprázdněný a dokončoval hned dva své projekty.

Nicméně minimálně jeden z nich tě zřejmě neohromí. The Last Duel totiž nemá právě okouzlující recenze. Na Rotten Tomatoes svítí po 15 recenzích 6,5/10, což nevzbuzuje optimismus. Stále jsme ale zvědaví už jen kvůli skvělému hereckému obsazení. V adaptaci knihy The Last Duel uvidíme příběh ze 14. století.

V něm poznáme normanského rytíře (Matt Damon), který se po návratu z války od své ženy (Jodie Comer) dozvídá, že ji znásilnil jeho nejlepší přítel (Adam Driver). Nikdo jí ovšem nevěří, a tak se rytíř odvolá na francouzský soud. Ten následně rozhodne, že o vině či nevině obžalovaného rozhodne výsledek vzájemného souboje na život a na smrt. Důležitou roli bude mít i Ben Affleck.

Za scénářem stojí Damon a Affleck společně s Nicole Holofcener (Can You Ever Forgive Me?), přičemž oba i produkovali. Na film se rádi podíváme a budeme doufat, že je lepší, než si myslí zahraniční recenzenti.

Halloween Kills – 21. 10.

A zase jednou tě nepotěším. Halloween Kills, pokračování restartu hororové série Halloween z roku 2018, je prý zklamáním. Film už viděli první recenzenti a po 17 recenzích má na Rotten Tomatoes průměrné hodnocení 5,8/10,  které zřejmě ještě klesne. Po skvělém restartu je to tedy nepěkné zklamání pro všechny fanoušky. Vyčítají mu hlavně to, že jde o další nevýrazný sequel na úrovni starých pokračování, která navyšovala jedině počet mrtvol, a nepokoušela se o nic nového a unikátního.

Tvůrci v dvojce přitvrdili, ukáží více krve a Myers bude zabíjet ještě více než naposledy. Snímek bude zřejmě i akčnější a těšit se můžeme i na větší scény, což dokazuje únik z hořícího domu. 

Hlavní postavou bude opět Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) a její rodina. Film režíruje David Gordon Green, který natočil i „jedničku“ před 3 lety. Za rok se přitom dočkáme třetího dílu, který by měl sérii zase na čas uzavřít. Pokud máš rád slashery a Mikea Myerse, zřejmě nemáš o čem přemýšlet. Jen věz, že půjde o slabší film než před 3 lety.

Duna – 21. 10

Nejlepší na závěr. Duna od kanadského filmového génia Dennise Villeneuva dorazí do kin po ročním odkladu způsobeném koronavirem (asi jako každý blockbuster). Film už viděli diváci a recenzenti na festivalu v Benátkách a ti nešetřili chválou. Duna prý má své chyby, o čemž si více přečteš zde, ale celkově má jít o megalomanský audiovizuální zážitek, jaký si je potřeba vychutnat nejlépe v IMAXu. Pokud se nějaký divák sníží ke sledování doma či na HBO Max, přijde o jedinečný zážitek.

Hlavní postavou bude Paul Atreides v podání Timothéeho Chalameta. Rebecca Ferguson si zahraje jeho matku Lady Jessicu. Atreides se s rodinou bude stěhovat z domovské planety Caladan na planetu Arrakis, kterou získali jako dědictví. Arrakis je domovem nejvzácnějšího zdroje ve vesmíru, nadlidské drogy jménem Spice. Noví majitelé planety si okamžitě najdou rivaly a nepřátele.

Kromě Timothéeho Chalameta a Rebeccy Ferguson uvidíme i herce a herečky jako Jason Momoa, Zendaya, Stellan Skarsgard, Oscar Isaac, Javier Bardem, Josh Brolin, Dave Bautista a další. O scénář se postaral Eric Roth (A Star is Born, Benjamin Button) a kameru měl na starosti Greig Fraser (Rogue One: A Star Wars Story, Zero Dark Thirty). Soundtrack složil geniální Hans Zimmer (a prý se šíleně podařil).

To je 8 nejočekávanějších filmů, které budou mít premiéru v kinech. Nicméně jich bude víc. Mnozí se těší i na horor Antlers (Paroží) či drama Paralelní matky od Pedra Almodóvara, který se naposledy blýskl famózním filmem Pain & Glory. Mladší diváky potěší pohádka Rozbitý robot Ron a fanoušky českých romantických komedií zase Láska na špičkách s Vicou Kerekes. Kompletní program Slovenské a slovenských premiér najdeš zde.

Na závěr připomínáme, že v kinech už běží Green Knight od Davida Loweryho. V hlavní roli se představí Dev Patel (Milionář z chatrče) jako Sir Gawain, synovec krále Artuše a snad nejznámější rytíř z artušovských legend. Hrdina se vydá za dobrodružstvím s cílem čelit Green Knightovi, bájné bytosti a zkoušce pro muže. Toho vidíme i v traileru, kde dokazuje, že nebude jednoduchým protivníkem. 

Trailer ukazuje hned několik úžasných scén, které si chceme užít naplno v kinech, takže se na něj podívej jen na vlastní riziko. Nějaký ten obraz o filmu si ale utvořit musíš. Nebude totiž pro každého. Bude mít pomalejší tempo a zaměří se i na psychiku postav. Snímek má vynikající hodnocení a podle traileru je to další výrazný zážitek.

Domů
Sdílet
Diskuse