Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2021 16:28
Čas čtení 3:51
Richard Balog

Co si obléci během podzimu? Vybrali jsme 6 stylů bund a kabátů, které skvěle doplní každý šatník

Co si obléci během podzimu? Vybrali jsme 6 stylů bund a kabátů, které skvěle doplní každý šatník
Zdroj: Bottega Veneta/propagačný materiál/na voľné použitie
MÓDA
Uložit Uložené

Ve výběru najdeš vrchní košile nebo elegantní trenčkoty a návrat na scénu hlásí i univerzitní bundy.

Je zvláštní, že velká část mladé populace nemá problém utratit tisíce korun za tenisky, jen aby je následně zkombinovala s levnými džínami a výprodejovými bundami z fastfashion řetězců. 

Kvalitní bunda nebo kabát přitom mohou být součástí tvého šatníku i několik let, stačí jen vědět, kdy je správný čas jednotlivé modely vytáhnout. Kolekce určené pro období podzim/zima 2021 jsou plné zajímavých kousků, které skvěle doplní každý šatník, a to bez ohledu na věk či pohlaví. Na své si přijdou zastánci elegance i fanoušci surové pouliční módy. 

Díky následujícímu výběru 6 aktuálních trendů se velmi snadno zorientuješ v tom, který styl chceš zakomponovat do svých outfitů během příštích týdnů.

Doporučeno
Nike Air Force 1 s monogramem Louis Vuitton nebo outfity Kanyeho Westa: vybrali jsme nejlepší módní momenty léta Nike Air Force 1 s monogramem Louis Vuitton nebo outfity Kanyeho Westa: vybrali jsme nejlepší módní momenty léta 12. září 2021 11:30

Košile jako vrchní vrstva

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GQ (@gq)

Svrchní košile, známé pod anglickým slovem overshirts, jsou a budou populární i v závěru tohoto roku. Jde o nadčasovou módní záležitost, kterou v mládí nosili naši rodiče a během posledních sezón si podmanila celý oděvní průmysl. V rámci svých kolekcí je postupně představili mnozí přední návrháři a od té doby jsou jich plné regály i v běžných obchodech. 

Pokud ještě ve svém šatníku nemáš alespoň jeden kousek, je nejvyšší čas to napravit. Snadno je zakomponuješ do jakéhokoli typu outfitu a v nejbližších týdnech budou ideální vrchní vrstvou. Záleží jen na tobě, zda vsadíš na vzorované, kostkované nebo jednobarevné provedení. Na závěr jen dodáme, že stejně dobře fungují na mužích i ženách.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by British GQ (@britishgq)


 Trenčkot

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GQ (@gq)

Musíme se přiznat, že trenčkot sice považujeme za módní klasiku, ale až dosud jsme nad jeho koupí neuvažovali. Preferovali jsme praktičnost v podobě sportovně laděných bund, ale právě letošní podzim je ideálním časem na změnu pohledu. 

Lehký kabát v neutrálních barevných tónech, díky kterému se proslavila britská značka Burberry, je skvělou volbou do proměnlivého počasí pro muže i ženy. Na nadcházející sezónu podzim/zima 2021 jsou v kurzu kromě klasických bavlněných, popelínových nebo gabardénových variant i kousky z kůže. Pokud preferuješ eleganci před sportovním vzhledem, nemáš nad čím přemýšlet. 

V tomto případě doporučujeme před online výběrem nejprve navštívit kamenné prodejny a vyzkoušet si několik modelů. Ne každý střih ti totiž může sedět podle představ.


 Vatované vesty

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GQ (@gq)

Vatované vesty už dávno nepatří jen do povinné výbavy každého dřevorubce, a právě nadcházející podzimní týdny jsou jejich hlavní sezónou. Snadno si je oblékneš na svou oblíbenou mikinu s kapucí, flanelovou košili a v případě teplejšího počasí ti postačí jen tričko s dlouhými rukávy. 

Ve své nabídce je již dávno neukrývají jen výrobci typu The North Face, Canada Goose nebo Moncler, jehož lesklé vesty jsou nesmrtelnou klasikou. Díky prolínání sportovní módy s luxusní můžeme v posledních sezónách pozorovat péřové bundy, respektive vesty i na přehlídkových molech. Za všechny módní domy zmíníme Burberry, Pradu či Jil Sander.


Technické materiály 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by British GQ (@britishgq)

Období sychravého, respektive chladného počasí přichází, a tak je načase vyzbrojit se pořádnými kousky, které tě ochrání v jakýchkoliv podmínkách. Podzimní bundy z technických materiálů jsou sice ověřenou sázkou na jistotu, ale i při jejich výběru se dá experimentovat a objevovat nové možnosti. 

Módní průmysl stále více tlačí kromě estetické stránky i na funkčnost — a právě v tomto bodě směřují na scénu odolné bundy z materiálů jako Gore-Tex®, Event, Schoeller nebo Stotz Etaproof®. Modely vyrobené ze zmíněných tkanin sice stojí řádově pár tisíc korun, avšak při dobrém zacházení a údržbě s tebou vydrží klidně i 5—10 sezón. 

Neboj se experimentovat a nesahej jen po běžných černých, modrých nebo olivově zelených variantách. Je čas vyzkoušet asymetrické střihy s množstvím otvorů a kapes, výrazné barvy či vzory.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by British GQ (@britishgq)


Flís na každý den

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by British GQ (@britishgq)

V posledních dnech to venku vypadá na plnohodnotný příchod podzimu — teploty pomalu klesají a přibývají srážky. Ideální čas vytáhnout ze skříně flísové kousky. 

Trend, který se s krátkými přestávkami těší popularitě již více než 30 let, představily světu značky jako The North Face či Patagonia. V průběhu posledních sezón jsme ale flísové bundy viděli i na přehlídkových molech a do svého portfolia je zařadily téměř všechny velké módní domy včetně značek Louis Vuitton, Loewe nebo 1017 ALYX 9SM. Krok s konkurencí držely i streetwearové značky — a v jejich čele Supreme a Carhartt WIP. 

Z našeho pohledu to není žádné překvapení, protože pohodlné modely bund ze syntetických materiálů, které imitují ovčí vlnu, tě udrží v ideálním teple. Bonusem je, že se skvěle kombinují s čímkoliv, co najdeš ve svém šatníku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by British GQ (@britishgq)


Návrat univerzitních bund

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by British GQ (@britishgq)

Posledním stylem bund, který jsme vybrali do dnešního výběru, jsou univerzitní bundy, známé spíše pod anglickým označením varsity, respektive letterman. Zrovna před pár měsíci jsme jim věnovali i samostatný článek. Jde o módní kousek, který dokonale definuje americkou kulturu. A zatímco v minulosti jsi tyto bundy obdivoval jen přes televizní obrazovku, nyní je můžeš mít ve své sbírce. 

První kusy vznikly dávno před začátkem 20. století, avšak jejich nadčasový sportovní design si tě získá i dnes. Historie tohoto ikonického kousku sahá až do roku 1865, kdy začali hráči baseballového týmu Harvardovy univerzity nosit pletené svetry s iniciálami školy na hrudi. Nažehlená písmena kromě reprezentace představovala i určitou úroveň sportovních úspěchů.

Později získaly svou současnou podobu, a tedy tělo bundy z vlněné směsi, kožené rukávy, pruhovaný límec, hrubé patenty a zapínání na knoflíky. V uplynulých desetiletích si získaly i srdce mnoha známých tváří včetně Elvise Presleyho, Michaela Jacksona, Kanyeho Westa, ale také A$AP Rockyho či Rihanny. Sáhneš během letošního podzimu po univerzitní bundě i ty?

Domů
Sdílet
Diskuse