Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2021 13:47
Čas čtení 0:42
Radim Šlechta

Cestovatelský semafor: Víme, jaké země od pondělí vstoupí do kategorie s největším rizikem nákazy

Cestovatelský semafor: Víme, jaké země od pondělí vstoupí do kategorie s největším rizikem nákazy
Zdroj: Pexels/Samson Katt/volně k užití
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Cestovatelský semafor čekají nové změny.

Od pondělí se Slovinsko přesouvá do nejrizikovější, tmavě červené kategorie cestovatelského semaforu. Lotyšsko, San Marino a Rumunsko budou v méně rizikovější – červené. Mezi země s nízkým rizikem nákazy se kromě Česka v Evropě v současnosti počítají jen Polsko a Maďarsko. Informuje o tom MZ ČR.

Cestovatelé, kteří přijedou ze Slovinska budou muset vyplnit příjezdový formulář, který na vyžádání předloží při hraniční kontrole. Pokud budou cestovat hromadnou dopravou, budou před začátkem cesty muset jít i na test na koronavirus. Bez tohoto testu dopravci cestu neumožní. 

„V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba mít výsledek testu před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den, RT-PCR test. Do doby výsledku RT-PCR testu je nutná samoizolace,“ píše Ministerstvo zdravotnictví.

Stejná pravidla a nařízení pak platí i pro příchozí ze zemí červené kategorie, tedy z těch s vysokým rizikem nákazy, mezi něž mimo nově přidané Lotyšsko, San Marino a Rumunsko patří i třeba Německo, Francie nebo Norsko.

Kompletní informace o tom, jak se podle cestovatelského semaforu řídit najdeš na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Domů
Sdílet
Diskuse