Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2021 18:40
Čas čtení 1:36
Tímea Krauszová

VIDEO: Čtyřletý chlapeček musel jít do karantény bez svých rodičů. V Číně je vůči nákaze nulová tolerance

VIDEO: Čtyřletý chlapeček musel jít do karantény bez svých rodičů. V Číně je vůči nákaze nulová tolerance
Zdroj: Getty Images/TPG
NEWS
Uložit Uložené

V Číně platí tzv. nulová tolerance vůči nákazám, což znamená, že každý nakažený člověk a také každý, s kým se setká, zůstává pod dohledem.

Čtyřletý chlapeček se vleče v ochranném obleku po nemocniční chodbě. Čeká ho CT, podobně jako další děti, které skončily v povinné státní karanténě. Jsou odloučeny od rodičů a kamarádů, a některé z nich jsou tak malé, že je na vyšetřovací stůl musí vysadit personál.

I takto vypadá odvrácená strana boje s covidem, kterou na krátkém videu zachytila zdravotní sestra v jedné z nemocnic, která funguje jako karanténní středisko. V Číně platí tzv. nulová tolerance vůči nákazám, což znamená, že každý nakažený člověk a také každý, s kým se setká, zůstává pod dohledem. Výsledkem je, že rodiče a děti musí někdy zdravotníci rozdělit, informuje CNN.

Výborný výkon za cenu ustrašených dětí

Podle aktuálních pravidel končí v Číně v karanténě někdy i celé čtvrti. V průběhu několika dní jsou v zemi schopní otestovat miliony obyvatel a silná vakcinační kampaň dopomohla k úžasným výsledkům. Až miliarda lidí je plně očkovaných, což je 71 % z celkového počtu obyvatel Číny.

V prefektuře Pchu-tchien aplikovali pravidla i na děti. Z 129 nových případů, které proměnily město na ohnisko delta variantu, je 57 z nich ve věku méně než dvanáct let. Všechny tyto děti, přičemž nejmladší jsou ještě v předškolním věku, tak oddělili od rodičů a izolovali v ošetřovně.

Nesmí se s rodiči setkat až do skončení karantény. Výjimku tvoří děti, jejichž rodiče jsou také nakaženi – místní úřady přislíbily, že těmto rodinám se pokusí umožnit být v karanténě společně.

Zpočátku museli jít do karantény i kontakty nakažených, ale aktuálně už s negativním testem mohou děti do 14 let zůstat doma. Video zdravotní sestry dojalo na čínských sociálních sítích velké množství lidí, mnozí v komentářích píší, že je rozplakalo nebo rozhněvalo. V Číně celkově kontrolují pandemii zejména přísnými pravidly, což často vytváří atmosféru strachu. Tamní vláda nepřipouští možnost existovat souběžně s virem, ačkoli podle některých odborníků je to reálná cesta ven z pandemie, píše CNN.

Prozatím tedy zůstávají hranice Číny zavřené, a to i přesto, že země s podobnými čísly (například Velká Británie nebo USA z pohledu proočkovanosti) mají volnější opatření. O děti v karanténě bez rodičů se starají zdravotní sestry, které si s nimi hrají. K dispozici mají i hračky, knihy či psací potřeby.

Domů
Sdílet
Diskuse