Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2021 14:41
Čas čtení 1:01
Adam Smeták

Schillerová: Letošní schodek státního rozpočtu bude kolem 400 miliard korun. O 100 miliard méně, než bylo v plánu

Schillerová: Letošní schodek státního rozpočtu bude kolem 400 miliard korun. O 100 miliard méně, než bylo v plánu
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ALENA SCHILLEROVÁ
Uložit Uložené

Ministryně financí to uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) očekává, že Česká republika ukončí letošní rozpočet s deficitem přibližně 400 miliard korun. Původně byl přitom schválen schodek ve výši až 500 miliard korun. Ministryně to uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT.

Zatímco v roce 2020 Česká republika hospodařila s deficitem ve výši 367,4 miliardy korun, na letošní rok byl schválen schodek až půl bilionu. Nakonec ale podle šéfky státní kasy můžeme počítat s deficitem o 100 miliard nižším. „Roli ale ještě sehrají především investice,“ upřesnila v pořadu České televize. 

Ministerstvo financí pod vládou Andreje Babiše plánuje vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet do sedmi let. Tedy do roku 2028. V příštím roce by měl být schodek 376,6 miliardy, za což se Schillerová dočkala kritiky od dalšího hosta – šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. Ten označil schodek na příští rok za příliš vysoký a poukazoval na to, že se v něm už neodráží pandemie koronaviru, ale dle jeho názoru systémové problémy či zrušení superhrubé mzdy.

Doporučeno
KVÍZ: Která Alena Schillerová jsi? Milovnice zvířat a influencerka, či moravská patriotka? KVÍZ: Která Alena Schillerová jsi? Milovnice zvířat a influencerka, či moravská patriotka? 28. února 2023 17:30

Stamiliardové schodky v rozpočtu nejsou pro Českou republiku výjimkou, ba naopak, v rámci EU má Česko finance spíše v dobrém stavu. Dluh vůči HDP v procentech na konci prvního čtvrtletí 2021 byl v Evropské unii v průměru 92,5 %. Řecko vykazovalo dluh až 209,3 % a například Německo 71,2 %. Česká republika se řadí do té „lepší poloviny“ zemí s 44,1 % dluhu vůči HDP. 

Nutno ale podotknout, že v porovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2020 stoupl na konci prvního kvartálu 2021 poměr dluhu k HDP v České republice až o 6,3 %, což je druhý nejvyšší nárůst v rámci EU

Domů
Sdílet
Diskuse