Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2021 19:20
Čas čtení 0:48
Jakub Paulík

Ozbrojení tálibové si užívali na šlapadlech ve tvaru labutí. Unikly další bizarní fotky z Afghánistánu

Ozbrojení tálibové si užívali na šlapadlech ve tvaru labutí. Unikly další bizarní fotky z Afghánistánu
Zdroj: Getty Images/Majid Saeedi
ZAJÍMAVOSTI AFGHÁNISTÁN
Uložit Uložené

Nejprve si užívali lunapark či posilovnu, nyní šlapadla ve tvaru labutí.

Z Afghánistánu, kterému aktuálně vládne radikální islamistické hnutí Tálibán, unikly nové bizarní fotografie. Je na nich vidět, jak ozbrojení muži držící zbraně jezdí na šlapadlech ve tvaru labutí, informuje Daily Mail. Fotografie údajně vznikly 18. září v národním parku Band-e Amir. Jejich pravost na Twitteru potvrdil i novinář a dokumentarista Jake Hanrahan.

Tyto záběry připomínají virální videa z poloviny srpna, na kterých si tálibové užívali místní kolotoče, ale později je zničili. Zábavní park Bokhdi tak lehl popelem. Odůvodňovali to tak, že se údajně v lunaparku nacházely symboly neslučitelné s právem šaría. Internet také nedávno pobavily záběry, podle kterých Tálibán ve skladu české ambasády objevil Becherovku, slivovici či pivo.

V Afghánistánu probíhají nyní lokální protesty, kterými obyvatelé vyjadřují nespokojenost s tím, že Tálibán povolil, aby se afghánští chlapci vrátili do škol, zatímco dívkám radikálové umožnili návrat jen do základních škol, nikoli však středních. Navíc vyučovat mohou podle nových pravidel pouze muži.

Doporučeno
Vysvětlujeme za minutu: Připomínali jsme si Světový den uprchlíků. Co to znamená? Vysvětlujeme za minutu: Připomínali jsme si Světový den uprchlíků. Co to znamená? 3. července 2023 15:00

Mluvčí Tálibánu přitom dříve avizoval, že jejich hnutí se změnilo a ženy nebudou obírat o jejich práva. Za tvrdé vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001 se ženy nemohly vzdělávat ani chodit do práce. Běžné byly rovněž veřejné popravy.

Domů
Sdílet
Diskuse