Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2021 11:30
Čas čtení 4:52
Tereza Šnajdrová

Olivia Rodrigo: Od zlomeného srdce až po průšvih s merchem. Popisujeme, jak se hvězda Disney dostala až na vrchol

Olivia Rodrigo: Od zlomeného srdce až po průšvih s merchem. Popisujeme, jak se hvězda Disney dostala až na vrchol
Zdroj: Geffen Records/propagační materiál
HUDBA TIKTOK
Uložit Uložené

Teprve osmnáctiletá zpěvačka boduje po celém světě. Co ji pomohlo k úspěchu? A odpustí ji fanoušci průšvih s předraženým merchem? Zmapovali jsme pro tebe cestu Olivie Rodrigo.

Jméno Olivia Rodrigo možná neznáš (ačkoli by nás to překvapilo), ale její singl Drivers License slyšel snad každý. V něm se někdejší Disney hvězdička vyzpívává z rozchodu. Právě tato balada dostala tehdy takřka neznámou zpěvačku na vrchol většiny žebříčků. Dnes už se Američanka pyšní první deskou SOUR, k níž vydala i merch, který zklamal mnoho teenagerek z celého světa. Co stojí za úspěchem Olivie Rodrigo? A ublížila kauza s nekvalitním merchem její kariéře?

Doporučeno
Osmdesátkový rock'n'roll, kinky oblečky a výrazný glamour make-up. Opravdu Måneskin přichází s něčím novým? Osmdesátkový rock'n'roll, kinky oblečky a výrazný glamour make-up. Opravdu Måneskin přichází s něčím novým? 19. srpna 2021 6:00

Disney hvězdička, jejíž sláva vyhasne po prvním singlu. Nebo ne?

Olivia Rodrigo, stejně jako například Demi Lovato nebo Selena Gomez, začínala na dětském kanálu Disney, kde si zahrála například v seriálu High School Musical: The Musical: The Series. Právě působením v tomto pořadu se dostala do povědomí mnoha lidí a když na Instagramu oznámila, že plánuje vydat skladbu Drivers License, někteří jí fandili ale jiní čekali, že její sláva brzy vyhasne

Teprve osmnáctiletá Američanka pak baladu vypustila do světa 8. ledna a trvalo jí přesně tři dny, než ovládla žebříčky světových hitparád. Jedná se tak o velký úspěch, neboť během pandemie mnoho umělců s vydáváním nové hudby otálelo a každý by ti asi řekl, že začátek roku, kdy se ještě všichni vzpamatovávají z uplynulých svátků vánočních, není vhodnou dobou na vydávání nové hudby. Olivia se tím ale nenechala zastrašit a risk se jí vyplatil

Už 11. ledna, tedy tři dny od zveřejnění, si singl Drivers License na Spotify vysloužil 15 milionů přehrání a na první místo se ihned dostal i na Apple Music a dalších streamovacích platformách. Olivia bodovala i ve světových žebříčcích a v hitparádě Billboard se její debut držel na prvním místě hned osm týdnů v řadě, což je opravdu nevídaný úspěch. Všichni tak napjatě čekali, jak si mladičká popová hvězdička povede dál a zdá se, že její žár jen tak nevyhasne.

Takový úspěch jsem opravdu nečekala. Tuhle píseň mám moc ráda, zachycuje emoce, žal, úzkost, smutek a nejistotu, které jsou spojené s rozchodem. Nečekala jsem, že se dostane do hitparád a bude trhat rekordy. Je to neskutečné,“ řekla zpěvačka pro Vogue.

Doporučeno
PLAYLIST: Doja Cat, Lil Nas X nebo Olivia Rodrigo. Tyto songy nedostaneš kvůli TikToku z hlavy PLAYLIST: Doja Cat, Lil Nas X nebo Olivia Rodrigo. Tyto songy nedostaneš kvůli TikToku z hlavy 9. září 2021 10:00

Úspěch se rodí v ložnici a zásluhy si může připsat i TikTok

Olivia Rodrigo ke skládání písní nepotřebuje velkolepá nahrávací studia a stačí ji její ložnice. Bedroom popu fandí například i Billie Eilish a zdá se, že tento způsob práce zpěvačkám opravdu vyhovuje. „Neexistuje nic lepšího, ​​než sedět v ložnici u klavíru a psát opravdu smutnou píseň,říká Rodrigo, která sází na autenticitu, upřímné pocity a otevřené texty, se kterými se ztotožní nejedna teenagerka. 

Jezdila jsem v okolí domu, neměla jsem cíl a poslouchala jsem smutnou hudbu. Celá situace ve mě vyvolávala emoce, které jsem už dlouho necítila, protože jsem čerstvě dostala řidičák a mohla jsem si užívat svobody. Když jsem přijela domů, sedla jsem si ke klavíru, vzala jsem si svůj deník, do nějž si zapisuji pocity a napsala jsem první dva verše a refrén,popisuje Olivie vznik songu Drivers License. 

Umělkyň jako je Olivia existuje mnoho a svému úspěchu může mladá hudebnice poděkovat i TikToku. Když se na této nejrychleji rostoucí sociální sítí nějaká skladba uchytí a dostane do trendů, uslyšíš ji i 100x denně a přesně to samé se stalo s Drivers License.

Doporučeno
Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? 22. února 2024 12:00

Snad každá mladá dívka, která si právě prochází rozchodem nebo má „jen“ zlomené srdce se najde v textu: „Ale dnes jsem projížděla předměstím a brečela jsem, protože jsi nebyl poblíž. A nejspíš jsi s tou blonďatou holkou, kvůli které jsem vždy pochybovala. Je mnohem starší než já, je vším, v čem jsem si nejistá.

Není se proto čemu divit, že tuto píseň do svých videí na TikToku použilo více než 1,5 milionu tvůrců, kteří se natáčeli, jak brečí v autě, mapovali, jak se vypořádávají s rozchodem, a dokonce vznikla i vtipná challenge, v níž skupina lidí zpívá Drivers License a prohraje ten, kdo se kvůli falešnému zpěvu začne jako první smát. Jak se zdá, TikTok může začínajícím umělcům mnohdy pomoci a jinak tomu není ani u Olivie Rodrigo.

Šest nominací na MTV Music Awards a tři výhry

V květnu tohoto roku Olivia Rodrigo vydala své debutové album SOUR, kterým navázala na úspěch se skladbou Drivers License. Mladá popové hvězda nepotřebovala vyprodané arény, vlastně v té době neodehrála ani jeden jediný koncert, a přesto zabodovala u posluchačů po celém světě. Vyzpívávala se z nástrah, které jí přineslo dospívání, ukazovala na nespravedlnosti světa, a to vše za zvuků neučesaných kytarových riffů. 

Rodrigo se netají tím, že mezi její největší inspiraci patří Taylor Swift, Lorde nebo třeba Harry Styles a právě to můžeš slyšet i na její desce. „Jsem největší fanynka Taylor Swift a každá píseň, kterou jsem kdy napsala, je inspirovaná právě jí. Mimo to miluji i Lorde, je to největší textařka naší generace, je prostě neuvěřitelná,“ říká Rodrigo.

Doporučeno
Stačí ti mašle kolem čehokoliv a o views na TikToku máš postaráno. Proč budí coquette trend takové emoce? Stačí ti mašle kolem čehokoliv a o views na TikToku máš postaráno. Proč budí coquette trend takové emoce? 12. února 2024 8:00

Nejen díky úspěšnému debutu si pak teprve osmnáctiletá zpěvačka vysloužila hned šest nominací v MTV Music Awards, a to v kategoriích umělec roku, skladba roku, nejlepší nový umělec, nejlepší vystoupení roku, nejlepší popová píseň roku a nejlepší song roku. Dvě z těchto nominací, konkrétně za nejlepší vystoupení a nejlepší novou umělkyni, dokonce proměnila ve výhru a z galavečera tak odcházela nadšená.

Nejvíce nominací pak Rodrigo sklízela se skladbou good 4 you, která stejně jako Drivers License několik měsíců trendovala na TikToku. Píseň se sarkastickým nádechem popisuje situaci, kdy se zpěvačka setkala se svým bývalým přítelem a blahopřeje mu k tomu, jak se rychle zotavil z jejich rozchodu a povedlo se mu jít dál. „No, tím líp pro tebe, vypadáš šťastně a zdravě. Já ne, kdyby tě někdy napadlo se zeptat. Tím líp pro tebe, vede se ti tam venku beze mě dobře,“ zpívá Rodrigo, s čímž se opět dokáží ztotožnit stovky mladých dívek a chlapců.

Doporučeno
Ceny MTV VMAs 2021 znají své vítěze. Bodovala Olivia Rodrigo, Machine Gun Kelly i Lil Nas X Ceny MTV VMAs 2021 znají své vítěze. Bodovala Olivia Rodrigo, Machine Gun Kelly i Lil Nas X 13. září 2021 10:26

Průšvih s nekvalitním a předraženým merchem

Spolu s deskou SOUR vypustila Olivia Rodrigo do světa i svůj první vlastní merch, který však nebyl tak úspěšný, jak se čekalo. Jeho prodeje si sice vedou dobře, ale horší jsou reakce fanynek, které sour kousky zakoupily a do schránek jim přišlo něco úplně jiného, než čekaly

Když v červenci začaly zákazníkům chodit balíčky domů, sociální sítě zaplavila videa, v nichž zklamaní fanoušci ukazují nekvalitní merch, který rozhodně neodpovídá tomu, co Olivia Rodrigo nabízí na svém webu. Zboží mělo jiný střih, jiné barvy, bylo z levných materiálů a všichni žádali vysvětlení. 

Fanouškům Olivie Rodrigo jsme se zavázali poskytovat služby a zboží nejlepší kvality a jsme si vědomi problémů s některými produkty. Pracujeme na odstranění problému a každý, kdo má s merchem problém, dostane své peníze zpět,vyjádřila se společnost Ceremony of Roses, která zajišťovala prodej merche.

Doporučeno
Mládí, mateřství, maturita. Osmnáctiletá maminka se třemi dětmi ukazuje, že rodičovstvím život nekončí Mládí, mateřství, maturita. Osmnáctiletá maminka se třemi dětmi ukazuje, že rodičovstvím život nekončí 5. února 2024 8:00

To je sice dobrá zpráva, ale stovky fanoušků tento přešlap společnosti Ceremony of Roses jen tak neodpustí. „Cítím se zraněná. Moje triko vypadá úplně jinak než na webu Olivie,“ píší rozčilení zákazníci. „Vím, že mnoho dalších umělců má problémy se svým merchem a je pravda, že návrhy Olivie byly až příliš dobré, aby to byla pravda,“ přidávají se další.

Ani průšvih s merchem však mladou zpěvačku o fanoušky nepřipravil a mnozí si uvědomují, že trika ani náramky netvoří doma na koleni. Přesto jsou někteří zklamaní, že Rodrigo zboží nezkontrolovala, než bylo rozesláno klientům, kterým se místo splněného snu dostalo pořádného zklamání

Doporučeno
Vzhled je velmi pomíjivý. Nikdy jsem nechtěla být ta hezká holka s nulovou osobností, říká zpěvačka Annabelle (Rozhovor) Vzhled je velmi pomíjivý. Nikdy jsem nechtěla být ta hezká holka s nulovou osobností, říká zpěvačka Annabelle (Rozhovor) 1. září 2021 14:00
Domů
Sdílet
Diskuse