Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2021 13:13
Čas čtení 1:03
Adam Smeták

Babiš chce ještě před volbami zmrazit platy politiků. Na několik let

Babiš chce ještě před volbami zmrazit platy politiků. Na několik let
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Premiér Babiš těsně před volbami lobuje za zmrazení platů politiků

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání se zástupci odborů a podnikatelů uvedl, že hodlá ještě před říjnovými volbami svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na programu bude zmrazení platů poslanců a senátorů. Rád by platy svých kolegů zmrazil na několik let. V pondělí se tématu bude věnovat také vláda. Informuje o tom iDNES.


„Nevím, proč by to měl někdo vetovat nebo zamítnout. Platy politiků, senátorů a poslanců by se měly zmrazit na několik let,“ řekl Babiš novinářům z iDNES, jak vnímá možnost, že zmrazení platů může snadno spadnout pod stůl.

Základní plat poslanců a senátorů by tak zůstal na současných 90 800 korunách, aniž by se zvedal o šest procent, jak je aktuálně v plánu. Premiér Babiš chce navrhnout, aby se zmrazení platů týkalo jen politiků, nikoli soudců či státních zástupců. Zmražení platů svých kolegů Babiš navrhoval už v létě, Sněmovna se jím ale odmítla zabývat mimo jiné s tím, že návrh předkládá příliš pozdě.

Poslanci a senátoři by měli od ledna dostat přidáno o 5,5 tisíce korun, ministři by si polepšili o 10,5 tisíc měsíčně a prezident o téměř 18 tisíc korun. Spočítala to Česká televize.

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Zmražování platů politiků je neustále se opakujícím politickým tématem. Politici jsou si vědomi nevole části obyvatelstva, která má pocit, že volení zástupci lidu berou příliš mnoho peněz. Zmrazování platů je tak klasickým populistickým tahem, který má vzbudit sympatie k politikovi, který s ním přijde. 

Svou rétorikou toto potvrzuje i premiér Babiš. „Nestydíte se, šest procent navíc? Za co? Za to, že máte celé léto prázdniny? Za to, že se producírujete před kamerami?“ uvedl například ve svém nedělním pořadu Čau lidi.

Domů
Sdílet
Diskuse