Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2021 17:30
Čas čtení 5:56
Adam Novosad

V jakém stavu je Michael Schumacher? „Michael je tady, i když jiný,“ říká v novém filmu o ikoně F1 manželka, která dlouho mlčela

V jakém stavu je Michael Schumacher? „Michael je tady, i když jiný,“ říká v novém filmu o ikoně F1 manželka, která dlouho mlčela
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY
Uložit Uložené

Michael Schumacher se po nehodě na lyžích v roce 2013 vytratil z veřejného života a jeho stav dodnes zůstává záhadou.

„Michael je tady. Je jiný, ale stále je tu a dodává nám sílu,“ konstatuje na konci dokumentárního filmu s názvem Schumacher manželka legendárního německého jezdce Corinna.

Ve filmu, který si na streamovací službě Netflix odbyl svou premiéru minulý týden, odkrývá rodina Michaela Schumachera dosud možná nejdetailnější informace o tom, zda sedminásobný mistr světa vnímá realitu kolem sebe a zároveň vzdává hold jezdeckému mistrovství, které mu nedělalo problém změřit si síly s velikány jako Ayrton Senna, Damon Hill, Alain Prost či Mika Häkkinen.

Schumacher je dokumentární film, při kterém se člověk naučí, kolik rozměrů měla kariéra německého velikána, z očí mu vypadne pár slz, když uvidí archivní záběry z nejdivočejších bojů na trati, ale hlavně se dozví to, co potřebuje od těch nejpovolanějších. Kolegů. Šéfů. A rodiny.

V tomto článku si přečteš:
  • Co o stavu Michaela Schumachera říká jeho manželka Corinna.
  • Jaké známé tváře se tvůrcům podařilo dostat před kameru.
  • Co jsme se dozvěděli o terapii, kterou Schumacher dodnes podstupuje.
  • Jaké zdravotní vyhlídky dává Schumacherovi jeho blízký přítel.
  • Proč je dokument často povrchní a vystavěný jen na emocích.
  • Jakou situaci s otcem by syn Mick Schumacher vyměnil za všechno, co má.
  • Co se Michaelovi odehrávalo v hlavě, když v roce 2006 poprvé ukončil kariéru.
  • Jaká slova řekl své manželce těsně před poslední lyžovačkou.
Netflix, Michal Schumacher
Zdroj: Netflix

Když se mísí štěstí se zatrpklostí z tragédieUž když Netflix zveřejnil trailer na film o Schumacherovi, ve většině fanoušků motosportu se mísily emoce štěstí, ale i zatrpklosti z toho, jak nespravedlivý umí být osud.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Pokud jsi nesledoval zákulisí formule 1, zřejmě jsi ani nevěděl, že Netflix chystá snímek o německém jezdci, který však od tragické nehody 29. prosince 2013 nevystoupil na veřejnosti a nikdo dosud nevěděl, jaký život žije.

Je upoután na lůžku? Může se pohnout nebo udělat pár kroků? Do médií občas pronikly střípky o tom, kdo ho přišel navštívit a zda reaguje na to, co mu rodina říká, ale nikdo nikdy s jistotou žádné informace nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Michael nás vždy chránil a teď my chráníme Michaela,“ vysvětluje v samotném závěru dokumentu jeho manželka Corinna, která po jeho boku stála od začátku jezdecké kariéry.

Jak sama říká do objektivu, v době, kdy spolu dvojice začínala chodit, nikdo netušil, že z Michaela se stane legenda formule 1. Hloubku a rozměry romantického spojení těchto dvou tvůrci fantasticky vykreslují pomocí archivních záběrů, kde se dozvídáme, že Corinna svého muže v úvodu kariéry provázela téměř na každých závodech.

Když po letech konečně vyhrál mistrovský titul i ve Ferrari, Corinna se prodrala přes masu oslavujících lidi, aby mu mohla před všemi na obličej vtisknout obrovský polibek.

Netflix, Michael Schumacher
Zdroj: Netflix

Chodí? Mluví? Vnímá? Jaký je dnes stav Michaela Schumachera?

Existuje jediná otázka, na kterou by chtěli všichni fanoušci motosportu znát odpověď. Víme, že Michael Schumacher žije, ale po tragické nehodě na lyžování ve Francii nikdo do detailů nerozebral, zda je schopen zotavit se nebo tvrdý náraz poškodil mozek nenávratně.

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Pokud jsi čekal, že manželka Corinna nebo syn Mick v dokumentu od Netflixu prozradí největší rodinné tajemství, tak tě musíme zklamat. Stále nevíme, zda musí být 24 hodin denně upoután na lůžku nebo dokáže ujít pár metrů po vlastních či prohodit pár slov se svým synem jako čerstvým jezdcem F1.

Někdejší Schumacherův týmový šéf a dnešní hlava motoristické organizace FIA Jean Todt podle vlastních slov svého bývalého svěřence stále navštěvuje dvakrát měsíčně. Vyprávějící o mentální i fyzické síle samotné manželky Corinny, Todt poodhalil detaily z přísně střeženého soukromí.

„Nečekal to. Stalo se to náhle a ona neměla na výběr. Díky práci lékařů a spolupráci s Corinnou, která chtěla, aby Michael přežil, i opravdu přežil – ale s následky. V současnosti s těmito následky bojuje. Doufáme, že situace se pomalu, ale jistě zlepší,“ konstatoval na margo sportovní legendy Todt, který vystupuje i v dokumentu od Netflixu.

Netflix, Michael Schumacher
Zdroj: Netflix

Pro rozhovor s otcem bych se vzdal všehoPrávě syn Mick Schumacher však v dokumentu vysvětluje pocity, které v něm v současnosti trávení času s otcem zanechává, a vnáší více světla do tmy zahalující Michaelův zdravotní stav.

„Když myslím na minulost, tak se mi v hlavě obvykle objevují obrázky, jak se my čtyři bavíme. Od nehody však tyto zážitky a momenty, které běžně mívají děti se svými rodiči, více neexistují, nebo existují v menší míře. A z mého pohledu je to trochu nespravedlivé,“ říká dojatý Mick.

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

Vysvětluje, že den co den lituje, jak si dnes se svým otcem nemůže promluvit o své motoristické kariéře. Prý má pocit, že by si v současnosti mohli vyprávět celé hodiny, protože by mluvili podobným jazykem – jazykem motosportu.

„Na toto myslím většinu času. Myslím na to, jaké by to bylo skvělé. Vzdal bych se všeho jen, abych to mohl mít,“ říká mladý Mick s emocemi v obličeji, které podtrhují, jak moc by chtěl mít svého otce zpět, ať vidí, že žezlo ve formuli 1 po něm po necelé dekádě od tragické nehody přebral právě on.

Jaký je tedy verdikt o zdravotním stavu Michaela Schumachera? Těžko říct. Manželka Corinna ve svém rozhovoru opatrně volí slova, aby neřekla víc, než by si přála, a vícekrát zmínila, že Michael neustále podstupuje terapie a ona mu chce umožnit, aby si mohl užít svůj soukromý život daleko od objektivů fotoaparátů tak naplno, jak to jen půjde. I s vědomím toho, že už nikdy nebude žít tak jako předtím.

Netflix, Michael Schumacher
Zdroj: Netflix

Plný emocí, ale bez motoristické hloubky

Dokument od Netflixu však má své mouchy. Výborně pracuje s archivními záběry, které kousek po kousku přibližují Michaelovu skutečnou tvář nejen ze závodní trati, ale i ze soukromí.

Skutečné fanoušky motosportu však pravděpodobně nenadchne způsob, jakým je dokument vystavěn. Na emocích a vzdávání pocty legendě, která neodešla do zapomnění, ale svět už na ni den co den nemyslí.

Netflix, Michael Schumacher
Zdroj: Netflix

O jezdeckém mistrovství Schumachera se v něm dozvíš jen povrchní informace, které doplňují nejpamátnější momenty z jeho kariéry. Chvíle, kdy honil Ayrtona Sennu v Imole, která ukončila Brazilcův život. Kontroverze s Damonem Hillem i vražení do Jacquese Villeneuva. Tvrdé souboje a srážky s Häkkinenem.

Doporučeno
Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film 7. března 2024 17:31

Pokud od Schumachera čekáš dechberoucí analýzu geniality jako v případě dokumentu Senna o brazilském závodníkovi, tak se ničeho takového nedočkáš. Film se více věnuje trápení Schumachera v prvních letech ve Ferrari, emocionálním výkyvům a výbuchům, ale hegemonii v červených barvách od roku 2000 do roku 2004 sfoukne za pár minut bez nahlížení pod pokličku.

Netflix, Michael Schumacher
Zdroj: Netflix

Geniální záběry propletené slovy těch, kteří s ním bojovali

Navzdory povrchnímu zobrazení jezdeckých schopností Schumachera, kterým se sice dokument věnuje v dětství, ale i při pár příležitostech jako legendární jízdě v dešti, je třeba tvůrce poplácat po ramenou za to, koho dokázali přemluvit na rozhovor před kamerou.

Když film ukazuje, jak Schumacher přestoupil do Ferrari společně s Eddiem Irvinem, na obrazovce se najednou zjevuje tvář Eddieho Irvina, který popisuje, jaké pocity měl ve chvíli, kdy se stal týmovým kolegou v té době už dvojnásobného mistra světa.

Na obrazovkách se dokonce mihne i ikonický Bernie Ecclestone, který ve svých 90 letech vypadá stejně čile jako kdykoliv předtím. Slavná jména nedokážeš spočítat na prstech jedné ruky.

O Michaelovi povídají i Mark Webber, Mika Häkkinen či David Coulthard, kteří konstatují, že Schumacher si v boxech vždy vytvořil stěnu, za kterou nedovolil proniknout téměř nikomu. A to i přesto, že miloval zábavu, což dokumentují například záběry Schumachera vřískajícího karaoke do mikrofonu společně s vysmátým Coulthardem.

Netflix, Michael Schumacher
Zdroj: Netflix

Když skydiving, tak 26 krát za denSoukromí si Schumacher většinou hlídal, a tak je fascinující sledovat záběry z rodinných oslav, kde Michael vesele tančí, zpívá karaoke nebo se jen baví se svými dětmi.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

Jak prozradila Corinna, když v roce 2006 oznámil odchod z formule 1, potřeboval najít nové koníčky, které by ho naplňovaly. „Když viděl, že je slunečný den, tak řekl, že musíme jít na skydiving. Jenže u něj byl skydiving 26 seskoků za jediný den,“ usmívá se manželka.

Když si však vzpomněla na poslední slova, která jí Michael řekl před osudným lyžováním ve Francii, člověku po zádech přejde mráz. „Sníh dnes není optimální,“ zamyslel se závodník krátce předtím, než spadl.

Netflix, Michael Schumacher
Zdroj: Netflix

Vyplatí se dokument o německé legendě pustit?

Vyplatí se film Schumacher vidět? Jednoznačně ano. Nejde sice o motoristickou genialitu, nad kterou by slintali největší fanoušci formule 1, ale po úspěchu série Drive to Survive mapující na Netflixu poslední sezóny nejprestižnější motoristické disciplíny jde o dramatický snímek nabitý emocemi, který chce Schumachera nadobro zapsat do dějin.

Osud německé legendy přece jen zajímá snad každého, bez ohledu, komu člověk fandí. Film Schumacher umí být často povrchní a snaží se z diváků vydolovat emoce, ale to k životnímu příběhu Michaela patří.

V začátcích byl jednou nahoře, jednou dole, pak zničil všechny soupeře a navzdory smrtelnému nebezpečí na trati doplatil na svou lásku k adrenalinu. Jediné, co zbývá, je udělat si popcorn, přichystat pár kapesníků, protože ty se ti zejména v závěrečných fázích zřejmě budou hodit, a uctít ikonu formule 1.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Medvěd na koksu, DiCaprio na Titanicu a největší příběh studené války z Československa Co si pustit o víkendu: Medvěd na koksu, DiCaprio na Titanicu a největší příběh studené války z Československa 2. února 2024 13:30

A kdoví, proč Netflix načasoval premiéru svého dokumentu právě na toto období, ba co víc, dokázal získat přístup k nejbližší rodině. A Jean Todt mluví o zlepšování zdravotního stavu. Zřejmě o tom můžeme jen snít, ale že by se Michael Schumacher v blízké budoucnosti znovu objevil na veřejnosti? Kéž by.

Domů
Sdílet
Diskuse