Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2021 20:30
Čas čtení 3:44
Dominik Vetrák

Recenze: 3. série Sex Education

Recenze: 3. série Sex Education
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Oblíbený britský seriál vydal dalších 8 epizod. Podařilo se tvůrcům udržet kvalitu?

Po příliš dlouhém čekání na 3. sérii skvělého seriálu Sex Education jsme se konečně dočkali. Dalo by se v krátkosti říci, že to za to stálo, ale pochválit a zkritizovat 3. sérii lze tolika různými slovy a způsoby, že by byl hřích si ji podrobně nerozebrat. Děj začíná pár měsíců po skončení poslední série. Otis a Maeve se celé léto nebavili, Adam utužuje svůj vztah s Ericem, Aimee se zase prohlubují psychické problémy způsobené sexuálním obtěžováním, a zajímavě se vyvíjí i vztah Otisovy matky s Jakobem.

Následující řádky budou obsahovat spoilery z prvních dílů, nepůjde ovšem o nic, co by ti pokazilo zážitek.

Hned v první epizodě zjišťujeme, že si Otis nechal narůst otřesný „bejby knírek“ (naštěstí se dlouho neohřál), a co je ještě překvapivější, s Ruby si užívají nevázaný sex téměř na denním pořádku. Každému je však jasné, že to nemůže vydržet dlouho. Velmi jsme se po první epizodě báli, že potenciál vztahu s Ruby a prohloubení jejího charakteru tvůrci zkazili. A tak se i stalo.

Doporučeno
10 nejlepších hororových filmů a seriálů na Netflixu 10 nejlepších hororových filmů a seriálů na Netflixu 18. září 2021 14:30

Tvůrci nám konečně ukázali Ruby jako člověka, ne jako jeho karikaturu, která se jen tváří jako modelka, zesměšňuje druhé a žije v nereálném, pohádkovém světě. Na chvíli nám ukázali, že je zranitelná, má své vlastní problémy a že se její život neodehrává na růžovém zámku s princem. Humanizovali ji a udělali z ní atraktivní charakter, který má co říct jak teenagerům sledujícím seriál, tak ostatním postavám v něm.

Bohužel se tvůrci po pár krátkých dobrých scénách vrátili k jejímu pozérskému stavu a přehnaně dětinskému chování. Důvod rozchodu s Otisem se ti bude zdát zcela nedovařený, jako kdybys nesledoval dospělé studenty, ale děti na základní škole. Postava sloužila jen k tomu, aby se děj trochu zdramatizoval a aby díky tomu Otis dostal další životní lekci. Naopak, postava Ruby sloužila jako odrazový můstek, přičemž se téměř nikam neposunula.

Sex Education
Zdroj: Netflix

Podobný problém jsme měli i s novou ředitelkou Moordale High jménem Hope Haddon. Ta v podstatě plní roli profesorky Umbridgeové z pátého dílu Harryho Pottera. Na školu přichází s důležitým úkolem dát teenagery do pořádku, aby se škola nadále neobjevovala v médiích kvůli sexuálním skandálům a incidentům. Bohužel je od začátku jasné, jak to dopadne (stejně jako s Umbridgeovou).

Doporučeno
Vše, co potřebuješ vědět o pohlavně přenosných infekcích: jak je rozeznat, jak se léčí a co dělat, pokud je nechceš dostat Vše, co potřebuješ vědět o pohlavně přenosných infekcích: jak je rozeznat, jak se léčí a co dělat, pokud je nechceš dostat 22. srpna 2021 12:30

Teenageři se jí postaví, protože proti nim bojuje archaickými způsoby, zakáže výuku o sexu, přičemž doporučuje abstinenci, a celkově působí neústupným a neochotným dojmem extrémně konzervativní osoby. Není to špatný člověk, ale v dobách, kdy studovala ona, nebylo běžné, aby se lidé otevřeně bavili o sexu a začínali chápat lidi z LBGTI+ komunity. 

U diváků si tedy svým jednáním vytvoří silné antipatie, přičemž na převýchovu školy jde tak trochu kontraproduktivním a nešikovným způsobem. Je sice pod tlakem z jiných stran, ale tvůrci nedostatečně vysvětlili její řízení a už vůbec neospravedlnili její smýšlení. Podobně jako Ruby je i ona jen nástroj, jak posunout děj, přičemž se na charakter těchto postav zvysoka kašle (Ruby se dokonce po rozchodu s Otisem objeví asi tak na 10 sekund, což je úplný výsměch její postavě a charakterovému vývoji).

Sex Education
Zdroj: Netflix

Tvůrci vůbec nezvládají vztahy Otise a Maeve, pokud to není jejich vztah. Maeve se totiž sbližuje s Isaacem, ale ani to nedopadne úžasně. Nemluvíme teď o tom, zda se dají dohromady nebo ne, jako spíše o tom, že vývin jejich vztahu opět nedomysleli a sloužil zase jen na to, aby měla Maeve co dělat, dokud nebude s Otisem. To jsou největší problémy, které máme se 3. sérií. Kromě toho jsou totiž nové díly fantastické. 

Nesmírně nás bavily i dramatické momenty včetně zcela nečekaného konce 7. dílu. Tvůrci se nebojí přitvrdit a prozkoumat psychickou stabilitu postav i mimo útrap ze střední školy a vztahů. Určitě by se k tomu měli uchylovat častěji. Dějové linie kolem Otisovy matky a Ericova výletu do Nigérie příběh příjemně obohatily zejména z hlediska nových výzev, kterým postavy musely čelit.

Doporučeno
Líbání, chatování, sex. Kdy už jde o nevěru? Líbání, chatování, sex. Kdy už jde o nevěru? 13. června 2021 14:30

Nezapomnělo se ani na humor, takže se sem tam slušně pobavíš nebo alespoň pousměješ, což ovšem úplně stačí. Herci jsou věrní svým postavám a často se jednoduše naladíš na jejich notu a užíváš si obyčejné dialogy, ale také hádky nebo obyčejné, každodenní situace. Třetí série má znovu jen 8 dílů, které „sjedeš“ za několik dní. Vícekrát jsme si už i my chtěli dát pauzu, ale ten děj a tvé oblíbené postavy tě přinutí stisknout tlačítko „další epizoda“.

Sex Education
Zdroj: Netflix

Přestože jsme kritizovali zpracování tří postav, všechny ostatní jsou na tom mnohem lépe a extrémně tě baví jejich dějové linie, jakož i to, jak byly „ukončeny“ (alespoň v rámci této série). Rovněž tě potěší nová postava nebinární osoby Cal. V jejich problémech se najde množství teenagerů a dospělých lidí. Věříme, že se na ně naladilo hodně diváků. Myslíme, že je 3. série Sex Education z hlediska přiblížení života a problémů lidí z LGBTI+ komunity nejlepší.

Poukazuje a vysvětluje věci opravdu citlivě a smysluplně tak, aby nad nimi divák přemýšlel jak hlavou, tak srdcem, takže bychom nebyli překvapeni, kdyby se po zhlédnutí celé série nejeden homofob zamyslel nad svými myšlenkami a názory. A za to si tvůrci zaslouží velkou pochvalu. Nejen za to, že to dělají, ale že to spojili se zábavným, naučným a fungujícím formátem, který sedí do konceptu seriálu a smysluplným způsobem posouvá dále příběh i postavy.

Jak vidíš, celkově máme ze 3. série pozitivní dojmy. Zážitek kazí pouze zpracování pár vybraných postav, ale kromě toho funguje téměř všechno. Vztahy z předešlých sérií se vyvinuly nečekanými, ale autentickými způsoby, děj se neustále formuje tak, že tě donutí zajímat se o něj, a seriál stále dokáže pobavit a působit zábavně–naučným dojmem. Kéž by těch epizod v rámci každé série vyšlo víc. Od tohoto seriálu se totiž nedokážeme odtrhnout. I proto mu navzdory zmiňovaným negativům udělujeme osm a půl bodu z deseti.

Domů
Sdílet
Diskuse