Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2021 15:21
Čas čtení 1:07
Vojtěch Vanda

Vakcína od společností Pfizer a BioNTech je vhodná i pro děti od 5 do 11 let, ukázala klinická studie

Vakcína od společností Pfizer a BioNTech je vhodná i pro děti od 5 do 11 let, ukázala klinická studie
Zdroj: Wikimedia/SELF Magazine/Heather Hazzan/volně k užití
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Společnosti poskytnou výsledky klinické výsledky v co nejbližším termínu světovým regulačním institucím.

Klinická studie, jíž nechaly provést firmy Pfizer a BioNTech, prokázala nezávadnost jejich vakcíny proti koronaviru u dětí mezi 5. a 11. rokem života. Firma Pfizer to uvedla v tiskové zprávě. Momentálně Pfizer pracuje na tom, aby se výsledky klinické studie dostaly co nejdříve k institucím, jež regulují a schvalují léčiva ve všech částech světa. Výsledky ze studie vakcíny u dětí do pěti let budou známy později v tomto roce.

Doporučeno
Slovenka se nechala očkovat, její manžel ne. Ona je doma, on leží v nemocnici s oboustranným zápalem plic Slovenka se nechala očkovat, její manžel ne. Ona je doma, on leží v nemocnici s oboustranným zápalem plic 19. září 2021 16:10

Jak uvádí zpráva, vakcína bude dětem podávána ve dvou dávkách po 21 dnech stejně jako u dospělých lidí. Dětem je ale aplikována dávka 10 mikrogramů, která je třetinová oproti dávce pro dospělé. Vakcína údajně vykazuje uspokojivé výsledky jak v reakci malých pacientů, tak v její účinnosti. 

„Jsme potěšeni, že již můžeme poslat data o vakcinaci školou povinných dětí k institucím, která léčiva schvalují, ještě předtím, než začne pořádně zima,“ uvedl spoluzakladatel firmy BioNTech Ugur Sahin. „Bezpečnost a imunogenicita jsou, jak data vypovídají, u těchto dětí mnohem více konzistentní než u starší populace, přestože je jim podávána menší dávka,“ dodal.

Studie se zúčastnilo 2 268 dětí mezi 5 a 11 lety. Vědci u testovaných dětí nezjistili žádné jiné vedlejší účinky než ty, které se objevily u očkovaných ve věkové skupině 16 až 25 let.

Zjištěná data nyní dostanou Úřad pro kontrolu potravin a léčiv Spojených států (FDA), Evropská léková agentura (EMA) a další regulační instituce, které by mohly použití vakcíny u dětí podmínečně schválit. Nejblíže ke schválení by mohli být v Americe, FDA by mohla schválit její použití již v říjnu. 

Firmy v testování nadále pokračují. V dalších měsících tohoto roku by měly získat data věkové skupiny mezi 2 a 5 lety, na kterou navážou data skupiny od 6 měsíců do 2 let

Domů
Sdílet
Diskuse