Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2021 18:38
Čas čtení 0:56
Vojtěch Vanda

Zelení věnovali Babišovi rok od otravy Bečvy bustu s nápisem „Ryba smrdí od hlavy“. Má symbolizovat neschopnost vlády

Zelení věnovali Babišovi rok od otravy Bečvy bustu s nápisem „Ryba smrdí od hlavy“. Má symbolizovat neschopnost vlády
Zdroj: Strana Zelených
NEWS
Uložit Uložené

Strana Zelených „obdarovala“ premiéra bustou, která má symbolizovat neschopnost vlády.

Dne 20. září 2020 se do médií dostala zpráva o otravě řeky Bečvy, která zapříčinila úhyn všech živých organismů na několika kilometrech řeky. Rok poté ještě Česko nezná viníka, a proto se Strana Zelených rozhodla věnovat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) jeho betonovou bustu s nápisem „Ryba smrdí od hlavy“ jako „pomník neschopnosti nynější vlády“. 

Doporučeno
Babiš chce ještě před volbami zmrazit platy politiků. Na několik let Babiš chce ještě před volbami zmrazit platy politiků. Na několik let 20. září 2021 13:13

Busta, kterou zhotovil sochař Jan Padyšák, byla podle instagramového příspěvku strany odhalena nedaleko místa otravy. Má prý připomínat „zodpovědnost vlády za nefunkčnost orgánů, které u nás mají přírodu chránit“. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zelení - Strana zelených (@zeleni.cz)

„Za rok od otravy Bečvy jsme se nedozvěděli pachatele. Zjistili jsme ale tristní stav jak zákonů, tak institucí, které mají podobné havárie vyšetřovat, nebo jim předcházet,“ uvedla k příležitosti odhalení busty lídryně Strany Zelených Magdalena Davis. „Z každého dalšího zjištění vyplývalo, že orgány, které mají přírodu chránit a její poškození vyšetřovat, jsou naprosto ochromené a téměř nefunkční,“ dodala.

Řeka od úniku jedovatých látek, nejspíš kyanidů, zažila ještě další tři úniky v rychlém sledu za sebou. Jeden se odehrál 27. října, druhý 24. listopadu a poslední 2. prosince. Ani jeden z nich však naštěstí nebyl tak vážný, jako ten první. 

Sněmovní komise k ekologické katastrofě na Bečvě v pondělí zkritizovala postup, jakým byly odebírány i analyzovány vzorky vody z řeky po loňské havárii. Podle její zprávy k případu, jak píše iDNES.cz, byla doporučena inventarizace a digitalizace kanalizačních systémů, zvýšení pokut a preciznější metodické pokyny.

Domů
Sdílet
Diskuse