Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 7:51
Čas čtení 1:39
Vojtěch Vanda

Policie doručila doplněný spis v kauze Čapí hnízdo státnímu zastupitelství. Obsahuje návrh na podání obžaloby

Policie doručila doplněný spis v kauze Čapí hnízdo státnímu zastupitelství. Obsahuje návrh na podání obžaloby
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Součástí spisu má být i návrh na podání obžaloby.

Pražští kriminalisté doplnili spis ke kauze Čapí hnízdo, což požadoval státní zástupce Jaroslav Šaroch, a předali jej Městskému státnímu zastupitelství v Praze. V rámci spisu je podle mluvčího státního zastupitelství Aleše Cimbaly i návrh na podání obžaloby.

Aféra kolem padesátimilionového dotačního podvodu na stavbu farmy Čapí hnízdo, v níž byli obviněni premiér Andrej Babiš (ANO) a Jana Nagyová (dříve Mayerová), bude pokračovat na základě toho, jestli státní zástupce žalobu podá. Právní zástupci obou zainteresovaných osob již podle iDNES.cz obsah doplněného trestního spisu znají.

Doporučeno
Babiš chce ještě před volbami zmrazit platy politiků. Na několik let Babiš chce ještě před volbami zmrazit platy politiků. Na několik let 20. září 2021 13:13

Policisté o doplnění spisu informovali na Twitteru v pondělí večer. Obdržení spisu potvrdilo Městské státní zastupitelství v Praze v tiskové zprávě. „Součástí předloženého spisového materiálu je návrh na podání obžaloby. Věcí se nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Zvláštní lhůta pro zpracování věci nebyla prozatím stanovena,“ komentoval předpokládaný průběh případu mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Policisté měli lhůtu na doplnění do minulého pátku, nicméně kvůli chybějícím administrativním úkonům se samotné odevzdání spisu prodloužilo až do pondělí. Státnímu zástupci Šarochovi, který byl pověřen tímto případem, nyní běží, dle interních předpisů, lhůta pro zpracování případu v délce dvou měsíců. Pokud to státní zástupce odůvodní, může se lhůta prodloužit a také naopak se může věc zpracovat i dříve.

Babiš a Nagyová byli obviněni z padesátimilionového dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, což oba dva již od začátku kauzy odmítají. Jejich právní zástupci se podle informací Deníku N seznamovali s obsahem nového spisu zhruba hodinu. „Už jsme se dnes seznámili se spisem Čapí hnízdo. Pro nás se nic nezměnilo a nic nového jsme se nedozvěděli,“ uvedl pro médium Babišův právní zástupce Josef Bartončík.

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Policisté navrhli dvojici Babiš – Nagyová obžalovat již v květnu, státní zastupitelství však spis policii v srpnu vrátil k došetření, jelikož v něm chyběly výslechy svědků. V kauze proto vypovídal i dříve obviněný Andrej Babiš mladší, jenž tvrdil, že se stal takzvaným bílým koněm a nikdy se nechtěl stát součástí dotačního podvodu.

Kauza kolem farmy Čapí hnízdo sahá až do prosince 2007. Tehdy se farma stala akciovou společností s akciemi na majitele a oddělila se od holdingu Agrofert, jehož byla do té doby součástí, aby mohla získat evropskou dotaci. Akcie vlastnily Babišovy děti s manželkou Monikou. V kauze bylo obviněno 11 lidí, státní zástupce Šaroch nicméně stíhání zastavil. V roce 2019 ale nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman stíhání Babiše a Nagyové obnovil.

Domů
Sdílet
Diskuse