Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 8:37
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

KORONAVIRUS: Počet nově nakažených za pondělí je 489, včera zemřeli další 4 lidé

KORONAVIRUS: Počet nově nakažených za pondělí je 489, včera zemřeli další 4 lidé
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Reprodukční číslo R kleslo z hodnoty 1,14 na 1,08.

V České republice bylo za včerejší den objeveno dalších 489 nových případů nákazy koronavirem, uvedlo na svých stránkách ministerstvo zdravotnictví, což je o pouhé dva případy více než minulé pondělí. Pozitivní změna je vnímána i v souvislosti s reprodukčním číslem, jelikož znovu kleslo. Podle něj lze určit, jestli nákaza bují, nebo zpomaluje.

Doporučeno
Začíná očkování třetí dávkou. Registrovat se mohou senioři a zdravotníci Začíná očkování třetí dávkou. Registrovat se mohou senioři a zdravotníci 20. září 2021 8:53

V porovnání s minulým týdnem se zdá, že by se pandemická situace zhoršovat neměla. Jak naznačuje reprodukční číslo R, jehož hodnota klesla z nedělních 1,14 na 1,08, nákaza se stále šíří. Nicméně toto číslo nebylo na tak nízké hodnotě od začátku září, což znamená, že se Česku daří rychlý nárůst z konce letního období lépe kontrolovat.

Stále ale není vyhráno, jelikož zimní dny teprve přijdou. Minulý týden se navíc ukázalo, že nejsilnější dny, co se zjištění počtu nakažených týče, byly úterý, středa a čtvrtek s nárůstem více než 500 nakažených denně. Největší nárůst je momentálně registrován na Opavsku, šíření viru na západě republiky se uklidnilo.

Co se týče hospitalizací, ty naopak vzrostly. V neděli leželo v nemocnici 154 osob a 27 osob se nacházelo v těžkém stavu. Pondělní čísla již ale mluví o 164 hospitalizovaných a 30 lidech v těžkém stavu. I počty zemřelých narůstají – v sobotu podlehli viru tři lidé, v neděli jeden a v pondělí dokonce čtyři. Minulý týden tak zemřelo 12 osob.

Ke snížení nákazy a získání kolektivní imunity je třeba plné očkování, o nějž ale zájem stále klesá. Každým dnem se předpokládané datum jeho dosažení vzdaluje. Podle účtu Očkujeme v ČR na Twitteru ze včerejšího dne se zdá, že jej dosáhneme 12. července příštího roku

Domů
Sdílet
Diskuse