Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 11:05
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Testování ve školách: Plošné již nebude, screeningové možná ano, prohlásil Vojtěch

Testování ve školách: Plošné již nebude, screeningové možná ano, prohlásil Vojtěch
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministr zdravotnictví uvedl, že situace ve školách je, co se šíření koronaviru týče, dobrá, a proto není nutné pokračovat v plošném testování.

Situace ve školách je dobrá, proto se nebude testovat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ohlásil na tiskové konferenci, že testování na začátku září ukázalo, že se nákaza mezi školáky nekontrolovaně nešíří. K čemu by však ministerstvo zdravotnictví eventuelně přistoupilo, je screeningové testování, které by se mohlo provést ještě na podzim.

Doporučeno
KORONAVIRUS: Počet nově nakažených za pondělí je 489, včera zemřeli další 4 lidé KORONAVIRUS: Počet nově nakažených za pondělí je 489, včera zemřeli další 4 lidé 21. září 2021 8:37

Jak jsme tě již informovali, prozatím poslední screeningové testování proběhlo v termínech 1. a 2. září a dále 6. a 9. září. Ani v jednom z termínů se nepotvrdilo, že by se koronavirus mezi žáky nekontrolovaně šířil. „Záchyty nákazy na školách jsou velmi nízké,“ napsal na Twitter Vojtěch.

„Plošná opatření tedy nejsou na pořadu dne a školy rozhodně zavírat nebudeme,“ doplnil s tím, že podle situace by mohlo přijít další plošné screeningové testování na podzim, aby se zjistila aktuální situace.

Vojtěch na tiskové konferenci upřesnil, že ve školách bylo zachyceno 438 pozitivních žáků ve třech kolech testování. Provedeno bylo 3,2 milionu testů. Celková incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, byla 13,8.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

„Pokud jde o strukturu zátěže ve školách podle pozitivních záchytů, tak vyšší zátěž byla identifikována na středních školách, potažmo vyšších odborných školách, což opět odpovídá tomu celkovému stavu v populaci, kdy víte, že nákaza se nejvíc šíří zejména mezi lidmi plus 16 až 29 let,“ dodal Vojtěch. 

K plošnému testování tedy nedojde. Pokud se situace zhorší na některém místě v republice, nevylučuje se možnost regionálního zavedení plošného testování. 

Domů
Sdílet
Diskuse