Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 12:44
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Rusko je zodpovědné za smrt Alexandra Litviněnka otráveného poloniem. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva

Rusko je zodpovědné za smrt Alexandra Litviněnka otráveného poloniem. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva
Zdroj: Natasja Weitsz/Getty Images
NEWS RUSKO
Uložit Uložené

Alexandr Litviněnko, bývalý agent KGB, jenž sám ze svého otrávení s následkem smrti podezříval Kreml, byl podle soudu zavražděn z rozhodnutí Ruska.

Ruský agent Alexandr Litviněnko, který byl v roce 2006 v Londýně otráven radioaktivním poloniem, zemřel z rozhodnutí Ruské federace. Takový verdikt oznámil v úterý Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Litviněnko zemřel poté, co mu bylo na schůzce přimícháno do čaje radioaktivní polonium. Ještě před svou smrtí sám Litviněnko ukazoval na Kreml jako viníka jeho otravy.

Doporučeno
Muž, který vyřešil vlastní vraždu. Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko byl odpůrcem  Putina, který jej nejspíš nechal zabít Muž, který vyřešil vlastní vraždu. Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko byl odpůrcem Putina, který jej nejspíš nechal zabít 7. května 2020 11:30

Přestože britské tajné služby odkrývaly jednu indicii za druhou, které ukazovaly na akci ruských tajných služeb proti odpůrci nynějšího prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, Rusko vždy vinu odmítalo. Verdikt soudu ve Štrasburku každopádně hovoří v jeho neprospěch. „Rusko je odpovědné za zavraždění Alexandra Litviněnka ve Spojeném království,“ citoval rozhodnutí soudu Deník N.

Litviněnko byl bývalým členem KGB a následně FSB, který až příliš nahlas, na vkus ruských vysokých činovníků, kritizoval režim Vladimíra Putina. Podle něj stál ruský prezident za rozpoutáním druhé čečenské války a vraždou novinářky Anny Politkovské. Sám musel z Ruska v roce 2000 uprchnout. Třináct dní po její vraždě byl otráven sám Litviněnko, podle známých informací měli být za jeho otravu zodpovědní bývalí agenti KGB Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj.

„Soud konkrétně shledal, že šlo o jasný případ, kdy pan Lugovoj a pan Kovtun při otravě pana Litviněnka jednali jako agenti ruského státu,“ uvedl v úterý soud.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Otrava poloniem-210 tehdy vyděsila celý svět a hlavně Londýn, jelikož se během vyšetřování ukázalo, že jeden z agentů jej roznesl po celém městě. Stopy látky se našly v místech, kde se objevoval právě Kovtun. O bývalém ruském agentovi a jeho konci jsme napsali článek, v němž zjistíš další podrobnosti o celé kauze jeho nebezpečném životě. Najdeš jej tady.

Domů
Sdílet
Diskuse