Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 17:05
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Vědci strávili několik let napodobováním neandrtálců. Ve španělských jeskyních lovili ptáky holýma rukama

Vědci strávili několik let napodobováním neandrtálců. Ve španělských jeskyních lovili ptáky holýma rukama
Zdroj: Flickr/dsdsdsdsdsds/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Skupina vědců se snažila odhalit, jak se doopravdy žilo neandrtálcům a během několik let dlouhého výzkumu ručně nachytala stovky ptáků.

Nad životem neandrtálců stále visí hned několik otazníků. Jaké měli stravovací návyky, se rozhodla zkoumat skupina vědců ze Španělska. Výzkum trval několik let a vědci, kteří do něj byli zapojeni, předstírali že jsou neandrtálci a do španělských jeskyň chodili lovit ptáky holýma rukama, informuje Vice.

Doporučeno
VIDEO: Internet je plný videí ukazujících podvádění u voleb v Rusku. Lidé volí víckrát, někdy i se stovkami lístků najednou VIDEO: Internet je plný videí ukazujících podvádění u voleb v Rusku. Lidé volí víckrát, někdy i se stovkami lístků najednou 21. září 2021 15:29

Existuje mnoho důkazů o tom, že neandrtálci dokázali kombinovat lovecké chování s pokročilými „technologiemi“, jako byl například oheň. To se rozhodli podrobněji prozkoumat vědci ze Španělska. Ti se několik let odebírali do jeskyň, kde holýma rukama za pomoci ohně lovili ptáky a předstírali, že jsou neandrtálci

Rozšířili jsme povědomí o neandrtálcích. Všichni si mysleli, že v noci spali, ale není to tak. Chodili na lov a následně večeřeli svoje úlovky,“ říká profesor a spoluautor studie Juan José Negro.

Skupině vědců se podařilo vyvrátit domněnku, že neandrtálci jedli pouze rostliny, případně lovili vysokou zvěř. Naši předci si podle výzkumu a nalezených ostatků pochutnávali na kavčatech, které prý není těžké ulovit. Ptáky stačí oslnit světlem, v případě neandrtálců tedy ohněm, což je utlumí a lehce je pak lapíš do sítě. „V mnoha případech bylo možné ptáky chytit i za letu holýma rukama,“ popisuje studie.

Neboj se, že by vědci, stejně jako neandrtálci, své oběti pojídali. Po odchytu je pouze okroužkovali a pustili zpět na svobodu. „Ptáci byli po oslnění světlem absolutně nehybní, nesnažili se nás klovnout ani nám jinak ublížit. Bylo to jako sbírat jablka,“ dodal Negro.

Neandrtálci prý navíc při slabém osvětlení viděli lépe než my a také měli kratší nohy, což jim lov usnadnilo. Zjištění, že naši předchůdci během noci nespali, ale lovili, je velmi překvapivé a o naší minulosti se dozvídáme zase o něco víc. 

Doporučeno
VIDEO: Rozpálená láva ničí Kanárské ostrovy, shořelo už sto domů. Podle prezidenta to „nebude rychlá erupce“ VIDEO: Rozpálená láva ničí Kanárské ostrovy, shořelo už sto domů. Podle prezidenta to „nebude rychlá erupce“ 21. září 2021 10:54
Domů
Sdílet
Diskuse