Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 18:29
Čas čtení 1:13
Tereza Šnajdrová

Studentské volby 2021: První jsou Piráti a STAN, hnutí ANO má jen 8 % hlasů

Studentské volby 2021: První jsou Piráti a STAN, hnutí ANO má jen 8 % hlasů
Zdroj: Česká pirátská strana
NEWS VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

U studentů po celé České republice vyhráli Piráti a STAN se ziskem 30,4 % hlasů, druhá skončila koalice SPOLU, pro kterou hlasovalo 29,4 % studentů, a hnutí ANO pohořelo.

Made with Flourish

Stejně jako každé volební období, i letos se uskutečnily studentské volby do Poslanecké sněmovny, ve kterých studenti volili politické strany, hnutí a koalice, které se utkají i v reálném boji o křesla ve Sněmovně. Voleb se zúčastnilo 312 škol z celé České republiky a studenti mají jasno. Vyhrála koalice Pirátů a STAN, pro kterou hlasovalo 30,4 % voličů, z závěsu skončila kolaice SPOLU se ziskem 29,4 % hlasů a hnutí ANO získalo pouhých 8,5 % hlasů.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany ke změně definice znásilnění? Zeptali jsme se jich, zda budou prosazovat změnu Jak se staví české politické strany ke změně definice znásilnění? Zeptali jsme se jich, zda budou prosazovat změnu 17. září 2021 16:01

Studentské volby do Poslanecké sněmovny se konaly 20. a 21. září a zapojilo se do nich 312 škol z celého Česka. Volby byly samozřejmě dobrovolné a studenti mohli vybírat ze všech politických stran, hnutí a koalic, které se utkají v reálných volbách do Poslanecké sněmovny. Svůj hlas nakonec odevzdalo 40 899 studentů starších 15 let a výsledky tě dost možná nepřekvapí. 

Volby vyhrála koalice Pirátů a STAN, pro kterou hlasovalo 30,4 % studentů, přičemž největší podporu tomuto spojení vyjádřili mladí z Libereckého, Královéhradeckého, Plzeňského, Středočeského kraje a z hlavního města Prahy. Naopak nejmenší procento mladých příznivců, konkrétně 26,8 %, mají Piráti a STAN v Moravskoslezském kraji.

Na druhém místě skončilo SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Pro tuto koalici hlasovalo 29,4 % studentů, a to především v Jihočeském a Jihomoravském kraji a v Praze. Nejméně příznivců pak SPOLU mají v Karlovarském kraji, kde pro ně hlasovalo pouze 19,6 % studentů.

Někoho to překvapí a někoho naopak ne, ale na třetí příčce ve studentských volbách skončilo hnutí ANO. To si vysloužilo pouhých 8,5 % hlasů, a to především díky Karlovarskému, Ústeckému a Moravskoslezskému kraji. Do Sněmovny by se podle studentů dostali i Zelení, pro kterého hlasovalo 7,1 % mladých, a největší podporu má strana v Ústecké kraji.

Pro hnutí SPD hlasovala pouze 4 % studentů, takže by se do Sněmovny nedostalo, stejně jako ČSSD s 2,4 % hlasů nebo komunisté, kterým svůj hlas vhodilo 2,3 % studentů.

Kompletní výsledky s detailním přehledem si můžeš prohlédnout zde.

Doporučeno
Zeman je v nemocnici již týden. Nejdéle za celou dobu v úřadu Zeman je v nemocnici již týden. Nejdéle za celou dobu v úřadu 21. září 2021 14:23
Zpět
Sdílet
Diskuse