Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2021 15:24
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Čeští horolezci v Pákistánu porušili podmínky pojištění. Půl milionu za záchranu musí zaplatit ze svého

Čeští horolezci v Pákistánu porušili podmínky pojištění. Půl milionu za záchranu musí zaplatit ze svého
Zdroj: Regionální vláda Nagar
NEWS
Uložit Uložené

Rozhodla o tom pojišťovna UNIQA, u níž měli horolezci sjednané pojištění.

Čeští horolezci Jakub Vlček a Petr Macek se začátkem září pokoušeli zdolat 27. nejvyšší horu světa Rakapoši. Během výpravy však nastaly komplikace a horolezci v pátek 9. září uvízli v nadmořské výšce 6 900 metrů, kde až do středy čekali na záchranu. Ta byla podle TN.cz vyčíslena na půl milionu korun, což musí Češi zaplatit ze svého, neboť porušili jak pojistné podmínky, tak lokální pravidla pro výstup, rozhodla pojišťovna UNIQA.

Doporučeno
Čeští horolezci uvízli na hoře v Pákistánu, na pomoc se vydali záchranáři ve vrtulníku Čeští horolezci uvízli na hoře v Pákistánu, na pomoc se vydali záchranáři ve vrtulníku 12. září 2021 16:02

Na základě poskytnutých oficiálních vyjádření k okolnostem případu můžeme potvrdit naše stanovisko, že událost nesplňuje podmínky pro vznik pojistné události a výplatu pojistného plnění,“ řekla Eva Svobodová ze společnosti UNIQA.

Horolezci prý porušili jak pojistné podmínky, tak lokální pravidla pro výstup, když Rakapoši zdolávali v oblasti, do které ministerstvo zahraničí nedoporučuje českým turistům cestovat. „Kromě toho porušili lokální pravidla nutná pro uskutečnění výstupu na tuto horu. Obě tyto okolnosti jsou v rozporu s výslovnými podmínkami sjednaného pojištění. Na ně jsme upozorňovali od začátku,“ dodala Svobodová.

Jakub Vlček s Petrem Mackem nyní budou muset záchranou akci, která stála půl milionu korun, zaplatit ze svého. UNIQA sice pákistánské straně zaplatí za první záchranný let vrtulníku, ale poté bude tuto částku vymáhat po horolezcích.

Platba za zahájení záchranné akce byla garantována v situaci, v níž šlo o záchranu lidských životů a která nesnesla další odklad zjišťováním podrobností. Nicméně vzápětí se ukázaly okolnosti, které platby za lety vrtulníku a záchranná opatření z pojištění vylučují. Tento fakt byl pákistánské straně neprodleně sdělen, ještě před dalšími záchrannými lety k hoře Rakapoši,“ uzavřela případ Svobodová.

Doporučeno
Hamáček dorazil na trénink s MMA bojovníkem Baba Jagou. „Materiál pro UFC to ještě není“, řekl nám fighter Hamáček dorazil na trénink s MMA bojovníkem Baba Jagou. „Materiál pro UFC to ještě není“, řekl nám fighter 22. září 2021 13:07
Domů
Sdílet
Diskuse