Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Lolipop.
18. října 2021 13:30
Čas čtení 4:29
Sponzorovaný obsah

42 % našich čtenářů trápí předčasná ejakulace. Víme, jak si se sexuálními problémy pomoci

42 % našich čtenářů trápí předčasná ejakulace. Víme, jak si se sexuálními problémy pomoci
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Jak předcházet a bránit se poruchám erekce, předčasné ejakulaci nebo nízkému sexuálnímu apetitu?

Je to těžké. Sexuální poruchy mohou tvůj život zásadním způsobem ovlivnit a do spokojeného vztahu mohou najednou vstoupit hádky, prorůst ve zklamání a kdysi spokojený život se stane koloběhem frustrace. Poruchou erekce, předčasnou ejakulací nebo sníženým sexuálním apetitem přitom trpí velká část mužů, včetně našich čtenářů, kterých jsme se na Instagramu zeptali, jestli se s překážkami někdy v životě setkali. Pokud máš tedy ty nebo tvůj partner podobný problém, věř, že v tom nejsi sám a existuje řada způsobů, jak si pomoci. 

Ve spolupráci s obchodem Lolipop jsme se na mužské problémy v posteli podívali a společně se sexuologem Pavlem Turčanem jsme pro tebe připravili prehled jejich příčin a způsobú, jak si proti nim pomoci a jak do sexu zase vnést vášeň a překonat frustraci. Podívej se, jak si můžeš pomoci ještě před tím, než se rozhodneš navštívit lékaře.

Porucha erekce, předčasná ejakulace a nízký sexuální apetit

Muže napříč společností nejvíce trápí erektilní disfunkce, předčasná ejakulace a nízký sexuální apetit. Na Instagramu jsme zjistili, že snížená chuť na sex potkala každého čtvrtého z našich čtenářů, porucha erekce asi 20 % lidí a s předčasnou ejakulací bojovala téměř polovina. Abychom poruchy správně pochopili, pojďme se nejprve podívat, co je zapřičiňuje.

muž, postel, smutek
Zdroj: Unsplash/Caseen Kyle Registos/volně k užití

I napříč společností jsou výše uvedené sexuální problémy velmi rozšířené. Poruchou erekce trpí 52 % mužů nad 40 let. Dlouhodobě roste ale i výskyt sníženého sexuálního apetitu, který světově trápí přibližně každého třetího muže. Předčasná ejakulace pak bývá rozšířená především u mužů mladších 30 let, kteří se sexem nemají mnoho zkušeností. Vyvrcholení v řádu vteřin po začátku koitu trápí 38 % mužů.

„Za poruchami erekce může dosti často stát stres, kouření, alkohol, ale i workoholismus s nedostatečně kvalitním spánkem. Vliv má ale i obezita, nedostatek pohybu, vysoká hladina cholesterolu, ateroskleróza, hypertenze a celá řada dalších stavů. Předčasná ejakulace jako taková může být dána vrozenou rychlejší vodivostí nervových vzruchů, ale rovněž může být zapříčiněná i chronickým zánětem prostaty, kratší a citlivější uzdičkou, jakož i psychicky či v důsledku hormonálních výkyvů. Někdy je spojena s horší erekcí, v tomto případě se po úpravě kvality erekce zlepší i předčasná ejakulace,“ přibližuje Pavel Turčan.

Muž, porucha, smutek
Zdroj: Unsplash/Christian Lue/volně k užití

Za snížený sexuální apetit podle něj nejčastěji může nedostatek testosteronu, ale i třeba poruchy štítné žlázy. I psychiká má však značný vliv a pokud nemáš na sex chuť a víš, že hodně pracuješ nebo málo spíš, vyplatí se v tomto případě šlápnout na brzdu. Rozeznat psychickou příčinu od té fyzické může být těžší, než se zdá. Pokud jako muž trpíš problémem fyzickým, často se k tomu hlava přidá a dohromady vytváří nebezpečný tandem.

Nech pomůcky, aby plnily své poslání

I když dobře spíš, hýbeš se a zdravě se stravuješ, psychika někdy udělá své. V tu chvíli ti může pomoci řada pomůcek, které najdeš právě v obchodě Lolipop. Některé přípravky například dokáží znecitlivit penis, a ty tak vydržíš o něco déle. Nebojují ale jen proti předčasné ejakulaci. Krémy a doplňky stravy zároveň pomáhají na cestě ke zlepšení erekce. Pomáhají totiž penis prokrvit, čímž se zlepší i jeho pevnost.

Lolipop
Zdroj: Lolipop.cz/Cobeco

Jak jsme již zmínili, mužům se někdy také stává, že jejich sexuální apetit vlivem stresu nebo hormonů poklesne a oni pak sex vůbec nechtějí, nebo je pro ně problematické dosáhnout orgasmu. V tu chvíli mohou zafungovat i afrodiziaka, která nabudí a s jejichž pomocí dosáhneš velmi intenzivních vyvrcholení

Pokud ale nechceš řešit svoje problémy podobnými přípravky, možná bohatě postačí, když do svého sexu vneseš jiskru troškou experimentu. I podle Pavla Turčana je stereotyp důvodem, proč muži mohou ztratit zájem o sex. Obzvláště v dlouhodobém vztahu je důležité přicházet s něčím novým. Pomoci může už třeba to, že začneš sex trochu jinak, vyzkoušíš jiné praktiky a polohy. Pokud jsi odvážnější a nebojíš se experimentu, můžeš zkusit začít s BDSM. Využij toho, že znáš partnerovy nebo partnerčiny touhy a pokusit se je uspokojit.

Lolipop
Zdroj: Cobeco

„Někdy se pokles zájmu o sex může dostavit i z důvodu zevšednění a stereotypu. Proto je někdy dobré si sexualitu osvěžit i pomocí erotických pomůcek nebo pomilováním se na netradičním místě či si udělat nějaký relaxační pobyt a věnovat se jeden druhému alespoň na chvíli bez rušivých faktorů kolem,“ podporuje experimenty sexuolog Turčan.

A pokud tě trápí naopak přílišné vzrušení, kvůli kterému ti dělá problém partnera nebo partnerku uspokojit během aktu, měj na paměti, že existují i jiné způsoby, abyste s partnerem nebo partnerkou byli v posteli spokojení oba. Ať už se bavíme o orálním sexu, vzájemné masturbaci nebo experimentech například se sexy oblečky, to vše může z tvého vztahu  stereotyp odstranit. Pokud tedy je tvůj problém jenom občasný, naboření stereotypu udělá velkou část práce.

Ego stranou, pomoci si můžeš sám

I přesto, že je setkání se sexuálními problémy většinou velmi nepříjemné, je potřeba odložit ego a jít je řešit. Způsobů existuje několik, ale všechny začínají přiznáním si problému a rozhovorem se sebou i svým partnerem. Není hned potřeba vyhledávat lékařskou pomoc, v páru to často zvládnete sami. 

sex
Zdroj: Unsplash/Wevibe/volně k užití

„Nikdy není pozdě na zdravější životní styl s dostatkem pohybu, na redukci hmotnosti, atd. Pokud ale stav přetrvává, je vhodné raději zajít za odborníkem a nechat se vyšetřit, včetně odběrů krve na hormonální hladiny, případně provést odběry na vyloučení infekcí, cukrovky, vysoké hladiny cholesterolu,...“ říká Pavel Turčan.

Podle něj mohou také pomoci různé doplňky stravy, které se hodí především, když se nejedná o chronický problém. Jestli si tedy myslíš, že své problémy způsobuje třeba stres a někdy se ti nepovede se k sexu dostat nebo se ti nepodaří partnerku uspokojit, uprav svůj životní styl.

Dlouhodobý klíč tkví v komunikaci

Vyřešit překážky v posteli může být někdy snadnější a pomocí hraček a přípravků to zvládneš sám, někdy je potřeba poradit se s odborníkem. Dlouhodobý klíč ke spokojenému sexu je ale nad míru důležité o problémech se svým partnerem či partnerkou komunikovat. 

„Naše domněnky jen situaci pak zhoršují. Není vhodné proto říkat, že ten druhý řekl to a myslel to tak nebo tak. Vždy můžeme mluvit jen o svých pocitech. Pokud mi není něco jasné, můžu se zeptat například následovně: 'Miláčku, to co jsi řekla, ve mne vyvolává pocit toho či onoho, myslíš to doopravdy tak, nebo to jenom nepřesně chápu?'“ říká Turčan.

vzťah, muž a žena, randenie, láska, ruky
Zdroj: Pexels/Ron Lach

Podle sexuologa je důležité se o problémech bavit velmi citlivě a s pochopením. Komplikace totiž někdy tkví i v celkové nespokojenosti ve vztahu, na které při vzájemném dialogu přijdete a budete je moci řešit. Hlavní je myslet na to, že podobné problémy má hodně lidí a není potřeba cítit se frustrovaný.

Ještě než tedy vyhledáš lékařskou pomoc, uvědom se, že je potřeba se o problémech bavit a že existuje spoustu cest, jak si pomoci. Ať už se bavíme o změně životního stylu, experimentech v posteli nebo zařazení erotických pomůcek. A pokud váháš, po jakých pomůckách sáhnout, navštiv obchod Lolipop, kde najdeš vše, co potřebuješ. Jen nezapomínej, že takové problémy neznamenají konec světa a nikdy v nich nejsi sám. 

Zlepši si sexuální život
Zpět
Sdílet
Diskuse