Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2021 10:38
Čas čtení 0:56
Tereza Šnajdrová

Lék proti rakovině prsu od společnosti AstraZeneca podle nové studie snižuje úmrtnost až o 72 %

Lék proti rakovině prsu od společnosti AstraZeneca podle nové studie snižuje úmrtnost až o 72 %
Zdroj: Pexels/Anna Tarazevich/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Šlo již o třetí fázi klinické studie léku Enhertu.

Společnost AstraZeneca vydala novou studii k jejímu léku na rakovinu prsu, který nese název Enhertu. Ten podle nejnovějších výsledků významně snižuje riziko úmrtí či zhoršení nemoci u žen, jež se nachází v pokročilém stádiu onemocnění, a to dokonce až o 72 % ve srovnání s lékem Kadcyla, píše AstraZeneca.

Doporučeno
KORONAVIRUS: Přibylo 526 nových případů, reprodukční číslo stagnuje KORONAVIRUS: Přibylo 526 nových případů, reprodukční číslo stagnuje 23. září 2021 8:38

Lék Enhertu pochází od japonské společnosti Daiichi-Sankyo, od níž AstraZeneca medikament koupila v roce 2019. Za naději všem ženám, které mají pokročilou formu rakoviny prsu nebo se u nich nemoc teprve rozjíví, AstraZeneca zaplatila 6,9 miliard dolarů (tedy 149,4 miliard korun) a jak se zdá, tato investice se vyplatila. 

Enhertu prošel třetí fází klinické studie DESTINY-Breast03, která lék porovnávala s medikamentem Kadcyla, jež se v současné chvíli používá k léčbě rakoviny prsu žen, jejichž nádory nereagují na léčbu. U pacientek v pokročilé fázi onemocnění, během které se nádory šíří i do jiných částí těla, snížil Enhertu riziko úmrtí o 72 %, což jsou skvělé zprávy.

Nikdy předtím jsme u metastázujícího karcinomu prsu nezaznamenali tak velký přínos,“ řekl Dave Fredrickson, vedoucí onkologického oddělení AstraZenecy.

Enhertu na rozdíl od klasické chemoterapie umí rozeznat zdravé buňky od těch nádorových a dávku chemoterapie dodává přímo do místa nádoru. Neničí tím zdravou tkáň, takže pacienti po podání nemají spoustu vedlejších účinků a mnozí tak výsledky studie označují za pozoruhodné. 

Jedná se o jeden z největších posunů v léčbě rakoviny prsu a není se proto čemu divit, že akcie společnosti AstraZeneca po uveřejnění této studie výrazně posílily

Doporučeno
Benešová podala kárnou žalobu na brněnského soudce, který se měl pokusit sexuálně zneužít nezletilou dívku Benešová podala kárnou žalobu na brněnského soudce, který se měl pokusit sexuálně zneužít nezletilou dívku 23. září 2021 7:49
Domů
Sdílet
Diskuse