Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2021 11:58
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Kréta zaznamenala silné zemětřesení, nejméně jeden člověk zemřel

Kréta zaznamenala silné zemětřesení, nejméně jeden člověk zemřel
Zdroj: ČTK/AP/Harry Nakos
NEWS KRÉTA
Uložit Uložené

Největší řecký ostrov zažil zemětřesení o síle 6 stupňů Richterovy stupnice.

Největší řecký ostrov – Krétu – zasáhlo zemětřesení. V úterý ráno zaznamenali odborníci otřesy o síle 6 stupňů Richterovy stupnice. Epicentrum se nacházelo asi 15 kilometrů od hlavního města Heráklionu. Podle lokálních médií zaznamenaly některé vesnice blízko epicentra zhroucení budov, jedna osoba měla přijít o život. Informuje The Independent.

Doporučeno
„Lidstvo je stále nebezpečně blízko nukleárnímu vyhlazení,“ uvedl generální tajemník OSN „Lidstvo je stále nebezpečně blízko nukleárnímu vyhlazení,“ uvedl generální tajemník OSN 27. září 2021 8:42

Nebezpečnou zkušeností si prošli všichni obyvatelé a turisté na ostrově Kréta v Řecku. Jak uvádí Evropsko-středomořské seismologické centrum, ráno, kolem čtvrt na deset, zaznamenaly přístroje velké zemětřesení, které mělo v epicentru až 6,2 stupně Richterovy stupnice.

Na něj navázalo ještě několik dalších otřesů, které byly sice méně silné, avšak stejně dosahovaly hodnoty kolem 4 stupňů. Nejsilnější z nich dosáhl síly 4,6 stupně Richterovy škály. Ohnisková vzdálenost otřesů měla být podle webu Greek City Times, 10 kilometrů.

Otřesy půdy znamenaly kromě velkého hluku a zmatku také kolapsy a poničené budov a zídek. Časté výjezdy záchranných složek však prý nebyly třeba.

Stanice ERT nicméně zmiňuje, že pod několika zbořenými budovami se nachází lidé a že nyní na některých místech musí osoby vyprošťovat speciální týmy. Jeden člověk měl následkům otřesů podlehnout.

Podle starosty Heráklionu Vassilise Lambrinose, jak uvedl pro televizi Skai, byly pro jistotu evakuovány všechny školy, aby se mohlo prošetřit, jakou škodu budovy utrpěly.

Seismická činnost není v Řecku ničím neobvyklým. Země, která leží na zlomu zemské kůry, zažila naposledy silné zemětřesení v červnu, kdy otřesy o síle 5,7 stupňů Richterovy stupnice udeřily poblíž ostrova Nisyros. Životy si zemětřesení v Řecku naposledy vyžádalo 30. října, kdy na ostrově Samos přišli o život dva lidé.

Domů
Sdílet
Diskuse