Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2021 14:07
Čas čtení 0:49
Radim Šlechta

Zemřel český astrofyzik a popularizátor kosmonautiky Boris Valníček. Bylo mu 94 let

Zemřel český astrofyzik a popularizátor kosmonautiky Boris Valníček. Bylo mu 94 let
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons) / Warriorbee / volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Podílel se především na konstrukcích významných družic.

Astrofyzik, popularizátor kosmonautiky a astronom Boris Valníček zemřel ve středu ve věku 94 let, píše Deník N. O úmrtí dnes informoval jeho syn. Během svého života veterán z druhé světové války založil Československý vesmírný program a nosil řadu státních vyznamenání. 

Boris Valníček se za svého života velmi zasadil o rozvoj a popularizaci kosmonautiky v Československu. Jako československý koordinátor vesmírného programu socialistických zemí Interkosmos v roce 1978 pomohl dostat do vesmíru prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka (pozdějšího poslance Evropského parlamentu za KSČM). 

Největší Valníčkovy zásluhy představují právě jeho fungovaní v rámci Interkosmu, kde se podílel na vysílání československých družic do vesmíru a astronomický výzkum. Díky družicím a zařízením, které z Československa pocházely se v minulém století podařilo výrazně posunout průzkum nekonečného prostoru pod vedením Sovětského svazu. 

Sám Vaníček se narodil 11. dubna 1927 v Jičíně a za druhé světové světové války mezi roky 1943 a 1945 působil v české odbojové skupině Předvoj. Po osvobození vystudoval meteorologii a experimentální fyziku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Později napsal řadu populárně naučných knih a v Československé televizi spolutvořil pořad Magion.

Jeho velkým úspěchem pak byl vývoj konstrukcí stabilizačních plošin, které se později použily při stavbě sondy Vega, jež prozkoumávala Halleyovu kometu i planetu Venuši. Dohromady pomohl vytvořit na tři desítky družic. 

Domů
Sdílet
Diskuse