Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2021 19:00
Čas čtení 3:55
Ilona Hobzová

Přehled nových alb: Lil Wayne a Rich The Kid vydali společnou desku, Lady Gaga tě okouzlí jazzem a nechybí ani český zástupce

Přehled nových alb: Lil Wayne a Rich The Kid vydali společnou desku, Lady Gaga tě okouzlí jazzem a nechybí ani český zástupce
Zdroj: Emma McIntyre/Getty Images
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Přinášíme tradiční ochutnávku alb, která vyšla tento týden.

Je pátek a s ním přichází i náš seznam hudebních novinek, které by ti rozhodně neměly uniknout. Nechybí rapové desky, na své si přijdou milovníci jazzu a v seznamu najdeš i jednoho českého zástupce. Seznam čerstvě vydaných alb je docela pestrý. 

1. Lil Wayne & Rich The Kid - Trust Fund Babies

Dlouho očekávané společné album amerických raperů Lil Wayna a Rich The Kida je konečně tady. Druhý jmenovaný rozvířil spekulace o společném albu už před více než třemi lety, od té doby se ale fanoušci dočkali pouze několika společných remixů jako Talk To Me nebo Body Bag.

Vydání alba Trust Fund Babies oznámili umělci minulý týden a dnes už je na světě. Wayne si ho tak nadělil k devětatřicátým narozeninám, které oslavil 27. září. „Je to požehnání, jsem opravdu nadšený, znamená to pro mě všechno. Jako bych byl na vrcholu světa,“ neskrýval v živém vysílání k vydání alba nadšení ze spolupráce s Lil Waynem jeho o deset let mladší parťák. 

Album obsahuje deset skladeb, na nichž se Wayne a Rich The Kid podíleli. Výjimku tvoří song Buzzin, na které jako speciální host spolupracoval i rapper YG

Za zmínku stojí několik beatů. Jedním z nejpovedenějších je rozhodně Headlock. Za svůj nejoblíbenější kousek na albu ho označil přímo i Lil Wayne. Zajímavý je především dramatický instrumentální doprovod, který dle kritiků zní jako z hororových filmů Alfreda Hitchcocka. 

2. Hans Zimmer - soundtrack k No Time To Die 

U druhého tipu si přijdou na své fanoušci filmové hudby a legendárního skladatele Hanse Zimmera, který stojí za soundtrackem ke dvacáté páté bondovce Není čas zemřít, která měla tento týden premiéru. A sám skladatel, který je hudebně podepsaný pod takovými hity jako Lví král, Gladiátor nebo Počátek, se na premiéře přiznal, že Bond všechna jeho další díla poráží: „Tyhle filmy jsou dělány poctivě. To je také důvod, proč tu jsou stále s námi. Tvůrci mají respekt k tomu, co dělají. Jsem poctěn, že jsem na filmu mohl pracovat." 

A právě Hans Zimmer byl jedním z těch, kteří respekt k nové bondovce měli. Dvacet jeho skladeb dokonale odráží atmosféru filmu a udává tempo. Zimmerova práce je pocta klasické hudbě. Neexperimentuje, ale drží se zajetých linií, které prvním soundtrackům série dodal John Barry. Skladby jako Square Escape nebo Cuba Chase podtrhují akční děj snímku. Naopak závěrečná skladba Final Ascent funguje jako dojemné loučení herce Daniela Craiga s postavou Jamese Bonda.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

V soundtracku nechybí ani titulní píseň snímku No Time To Die. Její autorkou je však zpěvačka Billie Eilish a premiéru na rozdíl od Zimmerových skladeb měla už minulý rok.

3. Lady Gaga a Tony Bennett - Love for Sale (Deluxe)

Spolupráce Lady Gaga s Tonny Bennettem se osvědčila už před osmi lety, kdy společně vydali album Cheek to Cheek. Spojení legendárního jazzového zpěváka s dosud především popovou zpěvačkou přineslo obrovský úspěch. Lady Gaga tak letos v srpnu zveřejnila příspěvek, ve kterém informovala fanoušky, že byla přizvána ke spolupráci na dalším albu, neváhala a pozvání od Tonyho Bennetta k druhému albu přijala. 

Love for Sale má podle našeho názoru nakročeno k podobnému úspěchu jako Cheek to Cheek. Zatímco na albu z roku 2014 zpěváci interpretovali písně více skladatelů, Love for Sale je poctou jedinému, americkému skladateli Colu Porterovi

Album dvanácti písní otevírá duet It's De-Lovely a už od prvních tónů jde o čistou esenci jazzu. Bennettovi a Lady Gaga to i po osmi letech společně ladí, skvěle ale fungují i samostatně. Let's Do It (Let's Fall In Love) v podání Lady Gaga více než důstojně obstojí v porovnání s verzí Elly Fizgerald. Píseň So in Love, kterou nazpíval Tony Bennett je o to silnější, když si uvědomíme, že byla zpěvákovi před pár měsíci diagnostikována Alzheimerova choroba

4. Meek Mill - Expensive Pain

Vracíme se zpět k novinkám ze světa rapu. Po třech letech od vydání úspěšného alba Championships vydává Meek Mill ze Spojených států amerických novou desku s názvem Expensive Pain. Na v pořadí páté studiové desce si zpěvák pro fanoušky nachystal znovu pořádnou porci písní, konkrétně osmnáct. Ke spolupráci znovu přizval řadu speciálních hostů jako jsou Lil Durk, Lil Baby, Kehlani, Asap Ferg, Brent Faiyaz a další. 

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Album zaujme už jen obálkou, kterou navrhla americká umělkyně Nina Chanel Abney. Meek Mill k její propagaci využil města po celé zemi ještě před tím, než album vyšlo. Obálka se objevila na billboardech na Times Square, ale i na lodích v Miami nebo na vlacích v Atlantě. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Meek Mill (@meekmill)

Jak poznamenávají dosavadní recenze, na tak rozsáhlém albu je těžké udržet stejnou kvalitu celou dobu na stejné úrovni. Některé songy vyčnívají, skvělá je spolupráce například na Ride For You s Kehlani, utkví také Sharing Locations s dvojicí Lil Baby & Lil Durk. Za poslech rozhodně stojí celé album. 

5. Sugababes - One Touch (20 Year Anniversary Edition)

Sugababes sem dáváme trochu z nostalgie. Legendární britská dívčí kapela totiž letos v květnu oznámila návrat nejstarší, původní sestavy, se kterou v roce 1998 začínala. Mutya Buena, Siobhán Donaghy a Keisha Buchanan si k výročí svého debutového alba One Touch nadělily jeho remasterovanou verzi

Dvojalbum s celkem pětatřiceti písněmi obsahuje kromě One Touch i další nejslavnější hity tohoto uskupení jako Overload, New Year, Run for Cover nebo Soul Sound. A například právě tyhle pecky zní v novém kabátě skvěle. 

6. Vladimír Mišík - Noční obraz

Jediný český zástupce v tomto žebříčku, kterého by ale byla škoda opomenout. Vladimír Mišík, legenda tuzemské hudební scény, vydal v roce 2019 album Jednou tě potkám, za které si odnesl hned šest sošek Cen Anděl. Teď po dvou letech přichází s deskou Noční obraz a vypadá to, že znovu půjde o mistrovské dílo.

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

Stejně jako v případě alba Jednou tě potkám, i tady Mišík spolupracoval s hudebníkem Petrem Ostrouchovem a jeho kapelou Blue Shadows. Kromě zpěvákova vlastního repertoáru opět nechybí zhudebněné básně významných českých autorů –⁠ Václava Hraběte, Jana Skácela nebo Jiřího Ortena. Finální skladbou celého alba je píseň Děkuji, k níž jako text slouží báseň nedávno zesnulého muzikanta Davida Stypky.

Domů
Sdílet
Diskuse