Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2021 17:45
Čas čtení 2:50
Tereza Šnajdrová

KOMENTÁŘ: Předvolební debata Česko hledá premiéra byla nedůstojným představením plným bučení a křiku

KOMENTÁŘ: Předvolební debata Česko hledá premiéra byla nedůstojným představením plným bučení a křiku
Zdroj: Pirátská strana/ČTK/Šulová Kateřina/Úřad vlády ČR
NEWS VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Takto si předvolební debatu lídrů kandidujících stran nepředstavujeme.

Do sněmovních voleb zbývá už jen pár dní a napětí mezi lídry by se dalo krájet. CNN Prima News v neděli večer přinesla další pokračování superdebaty Česko hledá premiéra, v níž se utkali čtyři nejsilnější lídři. Diváci pomocí on-line hlasování a SMS zpráv mohli vybrat dva nejlepší řečníky, kteří se utkali ve „velkém finále“.

Spíš než seriózní debatu tak relace připomínala zábavní show. Je trochu ironické, že TV Nova souběžně vysílala reality show SuperStar, kde si diváci rovněž mohou pomocí SMS hlasů vybrat své vítěze. Zde nejde ale o soutěž o nejlepší pěvecký výkon, nýbrž o budoucí směřování České republiky.

Doporučeno
Pandora Papers: Premiér Babiš si podle uniklých dokumentů poslal 400 milionů korun přes offshorové firmy Pandora Papers: Premiér Babiš si podle uniklých dokumentů poslal 400 milionů korun přes offshorové firmy 3. října 2021 19:54

Díky hlasům diváků se CNN Prima News v minulém týdnu rozloučila s Robertem Šlachtou (Přísaha), Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (TSS), Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM), kteří svým výkonem tolik nezaujali a do další superdebaty již „nepostoupili“.

V neděli večer se na televizních obrazovkách ukázal už jen Andrej Babiš (ANO), Ivan Bartoš (Piráti a STAN), Petr Fiala (SPOLU) a Tomio Okamura (SPD), kteří se mohli utkat za doprovodu bučení, vypískávání a pokřikování přihlížejících. U diváků ve studiu je pochopitelná motivace vyjádřit podporu svým favoritům, případně nesouhlas s dalšími z lídrů, ale jejich chování bylo mnohdy za hranou.

Kvůli velmi hlasitému bučení se předsedové kandidujících stran často dostávali do situací, kdy se přes nesouhlasné zvuky táborů svých soupeřů ani nedostali ke slovu.

Zvukové projevy ale nebyly jediný způsob, jak se diváci mohli do superdebaty zapojit. Dalším způsobem bylo SMS nebo on-line hlasování. Do hlasování o to, který lídr je nejlepším řečníkem, se mohli zapojit i lidé na webu televize Prima.

Přejděme ale k výkonům jednotlivých potenciálních premiérů, kteří se možná právě díky zvukovým efektům přihlížejících sem tam chovali jako utržení ze řetězů. Současný premiér Andrej Babiš (ANO) na takřka každou otázku moderátorky odpověděl útokem na Ivana Bartoše (Piráti) či Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který se debaty ani neúčastnil, a když se slova ujal někdo jiný, protáčel oči v sloup.

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

Bučení v publiku vystřídal vysměvačný smích ve chvíli, kdy lídři odpovídali na otázku týkající se zelené dohody a Babiš omylem vychválil předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku. „Jurečka zničil kůrovce,“ osočoval šéfa KDU-ČSL premiér, než mu došlo, že má v papírech napsaný opak. „Jurečka zničil naše lesy,“ opravil se pak. 

Nedorozuměním pak pobavil i předseda SPD Tomio Okamura. „Pan Konvička, kterého pan prezident Zeman, to je váš oblíbenec, označil za blázna, který chtěl mlít lidi do masokostní moučky,“ začal promluvu Ivan Bartoš (Piráti). Okamura mu však rozuměl, že Konvička je jeho oblíbenec a ihned začal hulákat jako na lesy. „Jaký můj oblíbenec? Já ho neznám! Ukažte mi důkaz toho, že je to můj oblíbenec. To je neuvěřitelný, jak ten člověk lže,“ hlásal předseda SPD.

Režie pořadu však nechala zkontrolovat zvukový záznam a pana Okamuru upozornila, že Ivan Bartoš říkal, že oblíbencem předsedy SPD je prezident Zeman, nikoli Konvička. „V rámci férovosti se omlouvám panu Bartošovi. Umím uznat chybu, přijměte, prosím, mou omluvu,“ omluvil se Okamura. 

V debatě naopak zářil především Petr Fiala, lídr za koalici SPOLU, který měl trefné poznámky i argumenty, které mu Andrej Babiš (ANO) vracel máchajíc knihou Sdílejte, než to zakážou! a ač se mohlo zdát, že s projevem Fialy se superdebata zvedla na vyšší úroveň, byl to omyl.

Doporučeno
Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu 12. října 2021 10:15

Pana Fialu považuji za slušného, korektního člověka, je to politolog, ale na premiéra se nehodí. Zradil vlastní program, protože se chce spojit s neomarxisty, tedy Pirátostanem. Jurečka zradil svůj křesťanský program. Rezignovali na svůj program, chtějí jen koryta,“ shrnul působení Fialy Babiš.

Vy jako staromarxista se spojujete s komunisty, u kterých jste kdysi byl. My jsme vytvořili koalici Spolu a snažíme se o politickou změnu – řešit problémy, které lidi opravdu trápí,opáčil mu útok Fiala.

V superdebatě bodoval i Ivan Bartoš, lídr Pirátů a STAN, který se křičícím premiérem nenechal rozhodit. „Chtějí sdílet všechno! Od Pirátů můžeme čekat to nejhorší. Tady je hlavní vítač, chtěl muslimskou Evropu a vítal je tady,“ směřoval premiér odpověď na otázku týkající se migrantů opět k Pirátům.

Jak se říká, pan Babiš musí v kampani lhát, nám stačí, když říkáme pravdu. Pan Babiš si spoustu věcí vymyslel, nebo mu je někdo poradil. My jsme v roce 2015 odmítli nelegální migraci. Odmítli jsme kvóty, navrhli jsme řešení mimo EU, jak se skutečně má pomáhat,“ reagoval v klidu Ivan Bartoš. 

Dobrou zprávou je, že do konce voleb zbývá už jen pět dní.

Doporučeno
Policie se začne zabývat kauzou Pandora Papers. Prověří Andreje Babiše a další Čechy Policie se začne zabývat kauzou Pandora Papers. Prověří Andreje Babiše a další Čechy 4. října 2021 11:55
Domů
Sdílet
Diskuse