Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2021 19:56
Čas čtení 1:12
Radim Šlechta

Vandal na skateboardu poničil sochu George Floyda dva dny po instalaci. Natřel ji šedou barvou

Vandal na skateboardu poničil sochu George Floyda dva dny po instalaci. Natřel ji šedou barvou
Zdroj: ČTK/ZUMA/Steve Sanchez
NEWS GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Již v minulosti poškodili vandalové stejnou bustu v newyorském Brooklynu.

Pouhé dva dny po instalaci vandal poškodil bustu George Floyda v New Yorku. Stejnou bustu měls poničit rasistická skupina již v červnu. Případem se v současnosti zabývá policie. Informoval o tom server New York Post.

Doporučeno
Vrah George Floyda jde na 22,5 roku do vězení. Pozůstalé rodině vyjádřil soustrast Vrah George Floyda jde na 22,5 roku do vězení. Pozůstalé rodině vyjádřil soustrast 26. června 2021 9:09

„Sochu jsme nainstalovali na náměstí a o 48 hodin později už máme co dělat do činění s vandalismem,“ okomentovala situaci Lindsay Eshelman. Ta spoluorganizuje výstavu, jejíž součástí busta byla a která měla upozornit na rasovou nerovnoprávnost ve Spojených státech. Kamery zachytily muže na skateboardu, který sochu zničil tím, že ji natřel šedou barvou.

Dobrovolníci začali sochu ihned čistit a kritizovat vandaly. Podle jedné z aktivistek se krátce po činu na místě mělo sejít pět lidí, kteří začali sochu okamžitě čistit. Udělali to prý proto, že je incident z minulého května, při němž Afroameričan zemřel poté, co na něm příslušník policie klečel, zasáhl. 

Již v minulosti vandalové poškodili stejnou bustu v newyorském Brooklynu. Tu pachatelé natřeli na černou barvu a nakreslili na ni logo organizace, která podporuje nadřazenost bílé rasy. 

„Jsem znechucen vandalismem vůči soše George Floyda na Union Square. Jeho vražda loni v létě podnítila celonárodní hnutí za spravedlnost,“ napsal tehdy na Twitter starosta Brooklynu Eric Adams.

Doporučeno
Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci 8. října 2020 10:44

Organizace Comfort Art nechá sochy v New Yorku do 30. října. Poté je plánuje vystavovat i po dalších městech napříč spojenými státy. Chce tak poukázat na rasovou nerovnoprávnost. Objevují se ale i hlasy, které Floyda označují za kriminálníka a proti vystavení busty protestují.

Domů
Sdílet
Diskuse