Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2021 10:26
Čas čtení 0:58
Tereza Šnajdrová

VIDEO: Ekoaktivistka narušila přehlídku Louis Vuitton na pařížském Fashion Weeku. Vyvést ji musela ochranka

VIDEO: Ekoaktivistka narušila přehlídku Louis Vuitton na pařížském Fashion Weeku. Vyvést ji musela ochranka
Zdroj: Extinction Rebellion/propagační materiál/volně k užití
NEWS EXTINCTION REBELLION KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Hnutí Extinction Rebellion varuje, že to není naposledy, co aktivisté bojující za lepší stav naší planety narušují Fashion Week.

Možná si vzpomeneš na rok 2020, kdy jarní přehlídku módního domu Dior narušil protestující se žlutým bannerem nesoucím nápis: „Všichni jsme oběti módy.“ Scénář se nyní opakuje. 

Hnutí Extinction Rebellion si tentokrát za cíl vybralo přehlídku Louis Vuitton, která uzavírala pařížský Fashion Week a do akce opět pustilo své lidi. Jedna dívka s transparentem Nadměrná spotřeba = Zánik narušila show a další lidé venku chodili v plynových maskách, informuje The New York Times.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš v nich kousky od Burberry, Gucci kabelky nebo kašmírové svetry za pár korun Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš v nich kousky od Burberry, Gucci kabelky nebo kašmírové svetry za pár korun 7. října 2021 11:30

Ekoaktivistka protestující za lepší klima se dostala přímo na přehlídkové molo, kde se s transparentem Nadměrná spotřeba = Zánik zařadila mezi ostatní modelky. Než na její čin zareagovala ostraha, žena přešla celou délku mola. Když ji muži dohlížející na pořádek dostihli, sedla si na zem a nechala se vyvést.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Extinction Rebellion (XR) (@extinctionrebellion)

Dalších 30 aktivistů ze třech různých organizací si pak venku uspořádalo vlastní fashion show v plynových maskách, čímž chtěli ukázat znepokojení nad stavem naší planety všem celebritám, které se šly podívat na závěrečnou přehlídku pařížského Fashion Weeku. 

Protestovali jsme, aby si módní svět uvědomil, že svět hoří,“ říkají aktivisté. „K demonstraci jsme si vybrali LVMH, protože se jedná o jeden z nejvlivnějších módních domů, který neustále prohlašuje, že je v ekologii nejpokročilejší, ale my vidíme, že to není pravda,“ doplnili.

Hnutí Extinction Rebellion zároveň varuje, že k podobným narušením bude docházet častěji a že chtějí významným značkám ukázat, že dokáží narušit něco, co je organizováno několik měsíců dopředu a za co společnosti utrácí nemalé peníze.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany ke klimatické krizi? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany ke klimatické krizi? Zeptali jsme se jich 6. října 2021 15:30
Domů
Sdílet
Diskuse