Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2021 22:00
Čas čtení 5:03
Radim Šlechta

Pirátský optimismus padl v pražské La Fabrice. Ve volebním štábu koalice PirSTAN jsme viděli zklamání i naději (Reportáž)

Pirátský optimismus padl v pražské La Fabrice. Ve volebním štábu koalice PirSTAN jsme viděli zklamání i naději (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta
POLITIKA
Uložit Uložené

Reportáž z volebního štábu koalice Pirátů a hnutí STAN.

Industriální prostory La Fabriky v pražských Holešovicích se během posledního volebního dne zbarvily žluto-černou barvou, v letošních volbách symbolickou pro koalici Pirátů a hnutí STAN. Jsme na místě.

Ve vzduchu se již ve 14 hodin mísí napětí s mírným optimismem. Redakce testují svá zařízení, moderátoři rozmlouvají a okolo přítomného rautu se sporadicky tvoří hloučky pozvaných.

 
Po skončení sčítání bude jasné, jak bude politická situace v České republice následující čtyři roky vypadat. Do okamžiku, kdy sčítání skončí, se ale výsledek nikdo ze zúčastněných netroufá odhadnout.

Místnosti jsou uzavřené teprve pár desítek minut a stát se může cokoliv. Sálem prochází pirátští a starostovští poslanci, aby za několik hodin zjistili, zda se jim podaří dostat se ke kýženému výsledku – možnosti společně s druhou velkou koalicí SPOLU sestavit většinovou koalici, tedy získat 101 poslaneckých mandátů, kterými chtějí ukončit vládu Andreje Babiše.

PirSTAN volby
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

 
Poklidnou atmosféru přeruší před 15. hodinou příjezd poslankyně Olgy Richterové. Přichází do zástupu kamer a diktafonů. „Odhadnout výsledek si samozřejmě netroufám, ale budeme rádi, když začne dvojkou,“ sděluje Richterová. Chválí si, že se i přes počáteční kritiku podařilo koalici dát dohromady dvě kandidátky, které vede žena. Vedle ní kandiduje za Piráty na Vysočině i Blanka Lednická, která v červenci kvůli nemoci vystřídala původního lídra Vysočiny Milana Daďourka. 


„Jsem ráda za každou ženu, která se v politice angažuje, přestože s ní třeba nemusím souhlasit,“ říká Richterová. Fakt, že například v Praze se o pozici v poslanecké sněmovně ucházelo velké množství žen, podle ní značí určitý posun v politice. To, jak celé volby dopadnou ale pro ni tou dobou představovalo ještě velkou neznámou. 

PirSTAN volby, olga richterová
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta


Hned po svém příjezdu se Richterová musela vedle dotazů novinářů setkat i se zástupci pirátských voličů i odpůrců v jedné osobě. „Promoření jsme všichni už sedm let a vy tady z toho děláte divadlo. Žijeme v ráji, děti tu neumírají,“ stěžoval si před La Fabrikou muž v pirátském oblečení.

Nejvíce mu vadí, že se již sedm let soudí se státem, kterému tvrdí, že pandemie už svět dávno zasáhla. Olga Richterová se s voličem baví bez jakýchkoliv předsudků a snaží se vysvětlit svůj pohled na situaci. Muž po chvíli naštvaně odchází. Odpovědi, pro které na místo přišel, prý nedostal. I přesto ale všem přítomným vzkazuje: „Volte Piráty, nic tím nepo***ete“.

PirSTAN volby
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

  
Jen o pár minut později přijíždí na dvůr La Fabriky také předseda Pirátů i celé koalice Ivan Bartoš. Na to, aby odhadl výsledky, je podle něj ještě brzy. Sečtena je zatím necelá pětina hlasů. I přesto tou dobou bylo jisté, že svůj boj v Ústeckém kraji, kde kandidoval proti současnému premiérovi Andreji Babišovi, prohrál.

„Ústecký kraj jsem si vybral z několika důvodů. Tím prvním je, že tam mám spoustu přátel a známých, ale hlavním důvodem je, že se tato oblast dlouhodobě zanedbává a životní úroveň tam není vysoká,“ říká Bartoš, který chce situaci na severu Čech zlepšit. V Ústeckém kraji prý během voleb strávil hodně času setkáváním s voliči. 

 
Bartoš si na setkání také chválil převážně mladé voliče, kteří podle jeho slov během debat nebrali v potaz excesy, které má který politik za sebou, netahali jednotlivé kandidáty za slovo a všechny debaty se točily okolo toho, co je prý skutečně podstatné.

„Mladí lidé chtěli získat informace o tom, jak se budeme jako politici stavět k tématům, která je trápí, jako je například bydlení,“ prozradil Bartoš. Radost mu dělala i spolupráce s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem, podle jeho slov byla obzvláště přínosná v předvolebních televizních debatách, kde se lídři střídali.

PirSTAN volby
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

 
I přesto, že výrazná tvář Pirátů v letošních volbách koalici předsedá, v preferenčních hlasech již před čtvrtou hodinou vyhrává právě předseda hnutí STAN Vít Rakušan. O tom, kdo se ale nakonec o post předsedy vlády s Andrejem Babišem utká, se s Bartošem teprve budou bavit. „Tohle není o souboji Bartoš–Rakušan, jsem rád, že jsme do toho s Piráty šli i za to, že mi Ivan předal středočeský kraj, kde chtěl původně kandidovat taky a vzal si mnohem náročnější kraj Ústecký,“ řekl Rakušan. 

 
Rakušan po probdělé noci, kdy se prý musel starat o nemocného syna, přijel na místo hodinu po pirátském lídrovi. Tou dobou byla sečtena přibližně polovina hlasů. Úspěch by pro něj znamenalo překročit hranici dvaceti procent, ve volbách jde podle něj ale o něco důležitějšího.

„Jde nám o to, abychom na konci voleb byli schopní vytvořit sto jedničku a mohli tak ukončit vládu Andreje Babiše a v České republice byla možná změna,“ komentoval situaci Rakušan. PirSTAN se pohyboval okolo 15 %. Podle lídra STAN určitě ještě není čas na to otevírat bednu šampaňského. Rozhodnout mají velká města. 

PirSTAN volby
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

 
Cílem koalice je hlavně dát dohromady 101 poslaneckých mandátů, které by jim pomohly sestavit většinovou vládu. To chtěji udělat ve spolupráci s druhou kandidující koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU–ČSL). Pokud by se ale takovou koalici sestavit nepodařilo, nebránili by se ani některým menším stranám. Do vlády by ale rozhodně podle Rakušana nešli s hnutím ANO, KSČM a SPD.

 
Zlatý hřeb večera

Sčítání se začalo okolo 18. hodiny chýlit ke svému konci. I přesto, že zbývalo sečíst ještě 5 % hlasů, všem bylo jasné, že koalice PirSTAN procento s dvojkou na začátku nepřekročí, a dokonce se k němu ani nepřiblíží. Menší koaliční hnutí STAN překonalo Piráty tak, jako snad nikdo nečekal a napnutá bíločerné pirátská vlajka najednou výrazně povadla a jako smuteční baldachýn pokryla La Fabriku.

„Mysleli jsme, že budeme zapíjet úspěch, ale vypadá to, že budeme pít na žal,“ ozvývalo se z úst několika kandidátů a přívrženců koalice. 

Kandidátům na nižších postech bylo jasné, že se do Sněmovny nedostanou, Ivanu Bartošovi, že ve jej ve volbách o parník překonal kolega Vít Rakušan a všem ostatním, že nepřekonají ani hnutí ANO, ani koalici SPOLU. 

PirSTAN volby
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

 
I přes tento zdánlivý neúspěch si ale oba lídři uvědomují, že mají ještě velkou šanci se do Vlády dostat společně, stejně jako by prý společně šli do opozice. „To jak volby dopadly znamená konec oligarchické vlády Andreje Babiše, všem děkuji za důvěru, kterou nám ve volbách dali,“ zahájil tiskovou konferenci Ivan Bartoš.

Nejvíce kroužkovaný kandidát Vít Rakušan zdůraznil, jak důležitý výsledek voleb je pro budoucnost České republiky. Svého kolegu Bartoše pochválil za to, jak si stál v kampani.

PirSTAN volby
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

 
„Čísla vypadají tak, že budeme moci participovat na vládě této země, to je ta prvotní pozitivní emoce. Doufáme, že SPOLU dodrží svůj slib, že s oligarchy a extrémisty se nevyjednává. Máme obrovskou naději. Po 32 letech jsme poslali komunisty do dějin, pojďme z toho mít radost,“ řekl Rakušan za bouřlivého potlesku svých příznivců.

 
Piráti ve srovnání se Starosty výrazně oslabili. Ivan Bartoš to dává za vinu hlavně dezinformační kampani z hnutí ANO. To, jestli odstoupí z vedení, se prý ukáže během celostátního pirátského fóra. Zodpovědnost za výsledek ale cítí.

Oproti tomu si ale nemyslí, že by některé nešťastné výroky ze strany Pirátů podřezaly větev pod jejich výsledek. S vítěznou koalicí SPOLU prý budou o sestavování vlády oba předsedové jednat ještě dnes. „Bude to dlouhé a plné kompromisů,“ řekl Rakušan. O případných resortech prý pravděpodobně dnes ještě řeč nebude. 

Ve volbách do Sněmovny zvítězila v roce 2021 koalice SPOLU, složená z ODS, KDU–ČSL a TOP 09. Získala 27,7 % hlasů. Hnutí ANO se umístilo s 27,13 % hlasů na druhém místě a koalice Pirátů a STAN. Dohromady by „demokratické koalice“ měli dát dohromady 108 mandátů, tedy dostatečné množství k sestavení vlády. Volební účast letos přesáhla 65 %.

 
Na pozici předsedy vlády nejspíš ani jeden z předsedů nezasedne a oproti průzkumům, které na začátku vzniku koalice Pirátů a Starostů předpovídali, že koalice získá 30 % hlasů, na post zákonodárců usednou s pouhou polovinou.

Ani po sečtení hlasů ale není jisté, jak bude nové vedení státu vypadat. O tom rozhodnou následující dny, týdny nebo možná měsíce. Volby jsou za námi, ale ten nejdůležitější proces Česko stále teprve čeká.

Domů
Sdílet
Diskuse