Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2021 16:00
Čas čtení 2:06
Adam Smeták

KOMENTÁŘ: Babišova éra končí. Levice zcela vyhořela, k moci jde konzervativní pravice

KOMENTÁŘ: Babišova éra končí. Levice zcela vyhořela, k moci jde konzervativní pravice
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Babiš končí, pravice nastupuje.

Volby skončily a dopadly tak jako obvykle. Úplně jinak, než se čekalo. Hnutí ANO prohrálo v těsném souboji s koalicí SPOLU, komunisté a ČSSD vypadli ze Sněmovny a také nováček Přísaha nedosáhl na kýžených 5 %. Do Sněmovny tak míří jen čtyři politické subjekty.

Nejvýraznějším výsledkem letošních voleb je kromě konce Babišovy éry také propad výrazné části hlasů a pád politické levice na naprosté dno. Voliči Přísahy, ČSSD, KSČM, Trikolóry, Volného bloku či Zelených nyní nebudou mít ve Sněmovně politiky, kteří by zastupovali jejich zájmy. Zhruba 20 % všech hlasů „propadlo“. Jde o bezprecedentní množství ztracených hlasů. Především voliči levice budou v nové Sněmovně těžko hledat zastání.

Doporučeno
Do Sněmovny se dostalo nejvíce žen v historii Do Sněmovny se dostalo nejvíce žen v historii 10. října 2021 10:07

Vypadá to, že nové vedení země bude pravicově konzervativní. Žádná levice se nebude podílet na vládě a žádná nebude dokonce ani v opozici. To jsme tu ještě neměli. Progresivní hlas jsme mohli očekávat od Pirátů, ti byli ale masivně vykroužkováni voliči jejich koaličního partnera STAN, a do Sněmovny se tak dostali jen čtyři. Starostové jsou liberální středovou až středopravicovou stranou.

Nová vláda půjde na ruku střední a vyšší třídě

Dá se tedy očekávat, že Česko na příští čtyři roky, respektive do příštích voleb do Poslanecké sněmovny, půjde na ruku především střední a vyšší třídě a novely zákonů jako v případě manželství pro všechny půjdou pod stůl. Alarmující je také postoj předsedy ODS a možného budoucího premiéra ke klimatické změně. Petr Fiala v nedávném rozhovoru pro týdeník Respekt naznačil, že není přesvědčen o vlivu člověka na klimatickou změnu

Klimatická změna je ale reálný problém. Na tom, že se planeta otepluje a má na to vliv člověk, se podle výzkumu shoduje více než 97 % aktivně publikujících vědců z celého světa. Konzervativní politik Fiala je politologem, nikoli vědcem, a fakt, že nebere slova vědců vážně, je zdviženým prstem do budoucna.

Doporučeno
Miloslav Rozner, Hamáček či Ferjenčík končí ve Sněmovně. Tyto známé tváře se loučí Miloslav Rozner, Hamáček či Ferjenčík končí ve Sněmovně. Tyto známé tváře se loučí 10. října 2021 14:37

Dá se předpokládat, že nová vláda neuspíší konec uhlí, nebude nakloněna konci spalovacích motorů v automobilovém průmyslu a celkově se nedováží k žádnému výraznějšímu kroku, který by snížil klimatickou stopu České republiky.

Končí éra Babiše

Letošní volby byly především vizitkou vládě Andreje Babiše. A ta byla jasně vystavena. Konec hnutí ANO u moci je v podstatě zpečetěn. Prezident sice avizoval, že sestavením vlády pověří lídra nejsilnější strany, nikoli koalice (tedy Babiše), ale k tomu má jen dva pokusy, načež dostává slovo šéf Sněmovny, kterým bude zřejmě jmenován někdo z opozičních koalic. Opozice se tak k sestavení vlády dostane tak jako tak. Je jen otázkou, jak dlouho to bude trvat. 

Pokud se tedy politická uskupení budou držet svých předvolebních závazků (zatím to tak vypadá, PirSTAN a SPOLU již uzavřeli memorandum o spolupráci), čeká nás pravicově-konzervativní vláda. Témata jako klima, digitalizace, rovné příležitosti žen a mužů, manželství pro všechny nebo lidská práva tak budou mít v nové Sněmovně slabší hlas než dosud. 

Doporučeno
Nejvíce preferenčních hlasů dostal Vít Rakušan. Druhá je Markéta Pekarová Adamová Nejvíce preferenčních hlasů dostal Vít Rakušan. Druhá je Markéta Pekarová Adamová 10. října 2021 10:42

Jsme na konci jedné éry a na začátku druhé. Část společnosti, která už osm let prohrávala volby, se konečně dočkala jednoho, velkého, vítězství. Teď je na opozičních silách, aby ukázaly, jak si poradí s důvěrou, kterou do nich vložili voliči.

Bude zajímavé sledovat, jak budou respektovat zájmy 20 % voličů, jejichž preferované strany se do Sněmovny nedostaly a jak se postaví ke klíčovým tématům, jako je klimatická krize, spolupráce na úrovni EU nebo zadlužení republiky. 

Domů
Sdílet
Diskuse