Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 9:44
Čas čtení 1:08
Martin Adam Pavlík

Americký inženýr čelí obvinění ze špionáže. Informace o nukleárních ponorkách chtěl vynést v sendviči s burákovým máslem

Americký inženýr čelí obvinění ze špionáže. Informace o nukleárních ponorkách chtěl vynést v sendviči s burákovým máslem
Zdroj: Getty Images/Smith Collection/Gado
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Jonathan Toebbe pracoval pro americkou vládu od roku 2012, přičemž držel přísně tajné bezpečnostní prověrky a specializoval se na námořní jaderný pohon.

Jak uvádí CNBC, podle ministerstva spravedlnosti 42letého Toebbeho zatkli v sobotu v Západní Virginii spolu s jeho 45letou manželkou Dianou poté, co umístil paměťovou kartu s tajnými informacemi do předem dohodnuté mrtvé schránky v Jefferson County.

V trestním oznámení obsahujícím obvinění ze špionáže vůči Jonathanovi Toebbemu vláda uvedla, že námořní inženýr amerického námořnictva s přístupem k vojenským tajemstvím odevzdal přísně tajné informace o konstrukci amerických ponorek třídy Virginia poháněných jadernou energií. Obviněný porušil zákon o atomové energii, který omezuje zveřejňování informací týkajících se atomových zbraní nebo jaderného materiálu.

Prý šlo o člověka, o kterém si myslel, že je představitelem zahraniční vlády (určitá země však nebyla v soudních dokumentech pojmenována). Vše začalo již v dubnu 2020. Toebbe odevzdal balík dokumentů námořnictva a uvedl, že má zájem prodávat operační příručky, zprávy o výkonnosti a další citlivé informace.

Obviněný napsal dopis ve znění: „Omlouvám se za tento špatný překlad do vašeho jazyka. Pošlete prosím tento dopis své vojenské zpravodajské agentuře. Věřím, že tyto informace budou mít pro váš národ velkou hodnotu. Toto není podvod.“ Kancelář FBI v cizině dostala balík se zpáteční adresou v Pittsburghu loni v prosinci.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Tajná operace, která následovala, trvala několik měsíců. Tajný agent předstíraje, že je představitel zahraniční vlády, během ní nabídl zaplacení tisíc dolarů v kryptoměně za informace, které Toebbe nabízí. Poté, co viník odevzdal SD kartu zabalenou v igelitu a umístěnou mezi dva krajíce chleba na sendvič s arašídovým máslem, ji FBI vrátila do správných rukou. 

Karta SD obsahovala i zprávu, v níž se uvádělo: „Doufám, že vaši experti jsou s poskytnutým vzorkem velmi spokojeni, a chápu důležitost malé výměny na posílení naší důvěry.“ FBI během několika příštích měsíců uskutečnila podobné výměny včetně srpnové ve Virginii. Toebbemu bylo zaplacených 70 000 dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse