Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 18:38
Čas čtení 1:23
Ilona Hobzová

Bude Andrej Babiš prezident? Lídr hnutí ANO šanci má, věří mu i sázkové kanceláře

Bude Andrej Babiš prezident? Lídr hnutí ANO šanci má, věří mu i sázkové kanceláře
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
POLITIKA ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Na Babiše sázejí odborníci, průzkumy i bookmakeři.

Spekulace o tom, že by Andrej Babiš mohl kandidovat v prezidentských volbách, oživily poslední volby do Poslanecké sněmovny. Že by měl lídr hnutí ANO v prezidentských volbách šanci, potvrdilo několik odborníků. Pro tuto možnost hovoří ale také aktuální průzkumy i kurzy sázkových kanceláří

Pro deník Právo se v souvislosti s Babišovou možnou kandidaturou vyjádřili Jakub Horák a Karel Pluhař, odborníci na politický marketing. Oba se domnívají, že voliči, kteří odevzdali svůj hlas hnutí ANO v letošních volbách do Poslanecké sněmovny, by vložili důvěru i v Andreje Babiše jako prezidentského kandidáta. A takových hlasů bylo přesně  1 458 140.

„Zatímco ostatní kandidáti budou dávat dohromady zázemí nebo dokonce podpisy, on bude řešit, jen jak vyhrát druhé kolo. Brzká volba je pro něj důležitá také proto, aby nenastal posun ve vyšetřování kterékoli z mnoha kauz, které s sebou táhne,“ vyjádřil se pro Právo Pluhař. Horák jej doplnil s otázkou, zda by Babišovi prezidentská funkce vůbec k něčemu byla. 

Babišovi ale velké šance nepřisuzují jen odborníci. Sázková kancelář Fortuna připisuje současnému premiérovi šance v nejnižším kurzu ze všech, konkrétně 2,20:1. Petr Pavel, druhý nejvážnější kandidát, má u bookmakerů šanci na vítězství 5:1. 

V dubnu 2021 zveřejnila agentura STEM/MARk průzkum, v němž v Babišovu kandidaturu věřila čtvrtina lidí. Ideálním kandidátem je také podle 69 % voličů současného prezidenta Miloše Zemana

Andrej Babiš se ke své možné kandidatuře několikrát vyjádřil. Například už v roce 2014 vyloučil, že by se po post hlavy státu ucházel. „Rozhodně nikdy nebudu kandidovat na prezidenta, protože náplň práce tohoto úřadu mě nemotivuje,“ řekl pro iDNES. Otázka na kandidaturu přišla na přetřes i po tomto volebním víkendu. Odpověď stále ještě předsedy vlády se ale nezměnila„O kandidatuře na prezidenta neuvažuji,“ vyjádřil se stručně pro Deník. 

Je ale stále možné, že svůj odmítavý postoj k prezidentské kandidatuře Andrej Babiš změní. Před volbami byl přesvědčený, že raději než opozici zvolí odchod z politiky. Nyní je ale vše jinak a šéf ANO už oznámil, že do opozice klidně půjde.

REFRESHER Andreje Babiše oslovil, aby se k informacím ohledně možné kandidatury vyjádřil. Lídr hnutí ANO a předseda vlády zatím naše dotazy ponechal bez reakce.

Anketa:
Chtěl/a bys Andreje Babiše za prezidenta?
Ano
Ne
Ano
47 %
260 Hlasů
Ne
53 %
293 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse