Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2021 10:10
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

Stát se musí za Zemana omluvit kvůli výroku o Peroutkovi. Rozsudek potvrdil Nejvyšší soud.

Stát se musí za Zemana omluvit kvůli výroku o Peroutkovi. Rozsudek potvrdil Nejvyšší soud.
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Stát se musí omluvit za přisouzení autorství článku Hitler je gentleman Ferdinandu Peroutkovi.

Stát se musí omluvit vnučce uznávaného prvorepublikového novináře Ferdinanda Peroutky za výrok prezidenta Miloše Zemana na jeho adresu. Nejvyšší soud své rozhodnutí zveřejnil na svých stránkách.

„Nejvyšší soud se v rozhodnutí ze dne 6. října 2021 ztotožnil se závěry, ke kterým dospěl už odvolací Městský soud v Praze, když za některé žalované výroky, konkrétně ty, ve kterých Miloš Zeman Ferdinandu Peroutkovi přisuzoval autorství článku „Hitler je gentleman“, a které skutečně zasáhly do osobnostních práv žalobkyně, nařídil Ministerstvu financí, aby se za Českou republiku vnučce Ferdinanda Peroutky omluvilo,“ píše vedoucí oddělení  styku s veřejností Petr Tomíček.

Omluvit se měl stát za Zemana kvůli tomu, že o Peroutkovi uvedl, že je autorem článku Hitler je gentleman. Výrok podle soudu skutečně zasáhl do osobnostních práv žalobkyně a soud Zemanův výrok považoval za dehonestující. Ministerstvo se za něj ale doposud omlouvat nemuselo, a to kvůli odkladu vykonatelnosti. Tento odklad ale končí s dnešním rozhodnutím.

Doporučeno
Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ 8. března 2023 21:30

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se dovolávala Nejvyššího soudu, protože chtěla, aby se stát omluvil také za jiné prezidentovy výroky. Mezi ty patří výrok o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. Zde ale soud konstatoval, že novináři a veřejně činná skupina lidí musí být připraveni i na slova nevybíravé kritiky. 

„Hodnotící soud nelze jakkoli dokazovat, je však nutné zkoumat, zda se zakládá na pravdivé informaci, zda forma jeho prezentace je přiměřená a zda zásah do osobnostních práv je nevyhnutelným průvodním jevem výkonu kritiky, tj. také zda primárním cílem není hanobení a zneuctění dané osoby,“ píše Tomíček.

Spor mezi Ministerstvem financí, které sedí na lavici obžaloby místo Hradu, a Terezií Kaslovou, trval od roku 2015. 

Domů
Sdílet
Diskuse