Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2021 18:00
Čas čtení 5:53
Vojtěch Vanda

Nová alba týdne: Young Thug rozbil na oslavu desky Rolls Royce, Coldplay a BTS se spojili a Gucci Mane vzkřísil 1017 Brick Squad

Nová alba týdne: Young Thug rozbil na oslavu desky Rolls Royce, Coldplay a BTS se spojili a Gucci Mane vzkřísil 1017 Brick Squad
Zdroj: Suzi Pratt/WireImage
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Tento týden byl opravdu nabitý!

Na polovinu října, stejně jako každý jiný týden, jsme si pro tebe připravili seznam těch nejlepších hudebních releasů, které by ti neměly uniknout. A je toho dost. Nutno říct, že kdyby to tak bylo každý týden, nestíháme všechno poslechnout. 

Tentokrát si vybere opravdu každý – máme zde velká jména i malé interprety, domácí i zahraniční, napříč různými žánry a polohami. Nebudeme proto otálet a dáme se hned do toho.

Doporučeno
Přehled nových alb: Lil Wayne a Rich The Kid vydali společnou desku, Lady Gaga tě okouzlí jazzem a nechybí ani český zástupce Přehled nových alb: Lil Wayne a Rich The Kid vydali společnou desku, Lady Gaga tě okouzlí jazzem a nechybí ani český zástupce 1. října 2021 19:00

Coldplay – Music Of The Spheres

Začínáme popovými velikány – v pátek vyšel očekávaný projekt britské kapely Coldplay s názvem Music Of The Spheres, jejíž hlavní motiv je, jak lze poznat z názvu, inspirován nekonečnou rozpínavostí vesmíru, jeho tělesy, barevností a také tajemností, jíž je opředen. Co už tak velkým tajemstvím nebylo, byl fakt, že půjde o další velký komerční úspěch již tak úspěšné kapely.

O deváté studiové desce bylo známo hlavně to, že se na ní spojí dvě velké fanouškovské základny – posluchači britského alt-rocku se střetnou na jedné vlně s fanoušky korejské kapely BTS. Asijský boyband hostoval v písni My Universe, jenž se stal instantním hitem, který během dvou týdnů hravě přeskočil sto milionů poslechů napříč platformami.

Mimo BTS se ale na desce nachází i Selena Gomez nebo Jacob Collier, což jsou také jistě důvody, proč bys neměl tento release ignorovat. A malá zajímavost na závěr – pět z dvanácti skladeb jednačtyřicet minut dlouhého alba je pojmenováno pomocí emoji: planetou s prstencem, hvězdami, srdcem, planetou Zemí a nekonečnem. Jejich význam určitě také stojí za průzkum.

Gucci Mane – So Icy Boyz

Staré je pryč, budoucnost před námi. Každý hiphopový fanoušek si pamatuje revoluční launch nahrávací společnosti 1017 Brick Squad, se kterou se změnil rapový sound a zakořenil trap nejen v centrální oblasti na východě Spojených států, ale po celém světě. Tehdy Gucci Mane, Waka Flocka Flame a OJ Da Juiceman společně s dalšími členy labelu tvořili historii, která je sice nezpochybnitelnou součástí rapové historie, avšak z té se donekonečna žít nedá.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Gucci Mane (@laflare1017)

Guwop nyní kolem sebe sestavil novou 1017. Jak se zdá z coveru nové kompilace So Icy Boyz, která vyšla v pátek, trapoví Avengers se dali dohromady. Co je nezabije, to je posílí a do všech koutů hudebního průmyslu přinesou spravedlnost ve formě nekompromisního trapu, inovace a kupy ledového stylu.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Obnově 1017 totiž přihrála koronavirová pandemie. Gucci se nechal slyšet, uvádí Billboard, že v momentě, kdy všichni seděli na penězích, tak on si strategicky obnovil nahrávací společnost s lidmi, které bere jako svou rodinu. Jak je ostatně známo, Gucci má na talent čich, a tak se nemůžeme divit, že label nyní reprezentují Pooh Shiesty, Enchanting, Big Scarr, BigWalkDog, Big Fizzle, Hotboy WesFoogiano.

KOJO – Wiley

KOJO vydal své debutové album. Je to tak, dámy a pánové, člen rychlých kluků pojmenoval svou první plackou Wiley a jak odkazuje její název (a dále i názvy tracků jako Mandem nebo Endz), brněnský rider se nezpronevěřil momentálně cirkulujícím trendům v éteru a vytvořil téměř půlhodinový „set“ věrný soundu stvořenému na britských ostrovech. 

Ať už mluvíme o rapu nebo o tančeních žánrech, na poměrně krátkém projektu najdeš prakticky všechno. Což je jen jeden z průkopnických milníků, kterých „český Eskiboy“ dosáhl. Jsme rádi, že i v Česku vzniklo album, na kterém vystupuje více interpretů černé pleti než bílé; navíc získat na cédéčko dvakrát sloku od Bena Cristovaa, to je možná také republiková premiéra.

Dokážeme si představit, že si Wileyho, jenž vzdává poctu otci britského grimeu, pustíme na cestě na pěkně rozjetou párty, poté i na ní a následně i na afterce, tudíž na pátek je prakticky ideální. Ke střízlivění ale doporučujeme něco jiného, jelikož odpočinkovou a klidnou atmosféru s ním moc nenaladíš. 

Santana – Blessings and Miracles

Milovníci kytarových sólíček, vyhrávek a dalších zvuků, které lze vydat pomocí jednoho z nejoblíbenějších strunových nástrojů na světě, mají svátek, jelikož nejlepší kytarista světa, za kterého jej část veřejnosti má, Carlos Santana, vydal v pátek se svou kapelou novou desku Blessings and Miracles. Přičemž název je všeříkající – to, že tato deska vznikla, je pro fanoušky takovým zázrakem a požehnáním z nebes.

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

Údajný odchod do důchodu, kterým Santana „vyhrožoval“, se přetavil v hodinový kytarový koncert, v němž je ale vidět, že moderní popkultura a progres má vliv i na čtyřiasedmdesátiletou legendu. Dokonce se mu na tracklist dostal i oaklandský rodák G-Eazy, jejichž společná píseň She's Fire se stala singlem.

Rockový zastánce nicméně nepřijde zkrátka, najdeme zde hosty jako Steve Winwood, Rob Thomas, Diane Warrenová a dokonce. i kytaristu Metallicy Kirka Hammetta. Desetinásobný držitel Grammy, legenda Woodstocku, a člen Rokenrolové síně slávy jednoduše nestárne, nestagnuje a dokazuje i po třech čtvrtinách století, že má vhled do budoucna a zároveň uchovaný svůj osobitý styl. 

Young Thug – Punk

Jak dokázat, že je člověk nespoutaný, mladý, a že může udělat cokoliv, co si zamane? Tím, že udělá něco šíleného. Netradiční oslavu uvedení nového alba Punk odšpuntoval atlantský rezident Young Thug, jenž společně s Gunnou a Metrem Boominem vzali spreje a baseballové pálky a vyřádili se na přistaveném Rolls Royce. Deska Punk je tady a všichni to musí vědět.

Může se to zdát jako nesmysl, ale deska, která vyšla v pátek, je vlastně teprve druhé album oceňovaného rapera. Complex tvrdí, že ostatní projekty, které Thugger vydal (Barter 6, Jeffery, atd.), považoval spíše jako mixtapy, přičemž tento je prezentován jako album se vším všudy.  A možná proto je plné těch největších rapových hvězd USA a to ze všech sfér napříč žánrem – hned na začátku uslyšíš sloku od J. Colea nebo Futurea, ale vzápětí se ti v uších objeví hlas Gunny, Post Malonea, A$AP Rockyho, Doja Cat, Drakea nebo Travise Scotta. 

Doporučeno
Nejlepší alba roku 2023: Calin, Ice Spice, Måneskin nebo Enter Shikari. Co poslouchá redakce Refresheru? Nejlepší alba roku 2023: Calin, Ice Spice, Måneskin nebo Enter Shikari. Co poslouchá redakce Refresheru? 19. prosince 2023 10:30

Výjimečnost alba potvrzují i hosté, jejichž hlas je v dnešní době mimořádně vzácný vzhledem ke skutečnosti, že už nejsou mezi námi. Na Rich N*gga Sh*t zazněl Juice WRLD a desku uzavírá Mac Miller. Celý Punk je oslavou rapu v převážně melodické trapové podobě, kterou rozhodně doporučujeme k poslechu.

Zach Fox – shut the f*ck up talking to me

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Zack Fox (@zackfox)

Možná nejde o major release, možná nejde ani o seriózní release, ale kdo má rád novou vlnu amerických komiků, tento projekt by mu neměl uniknout. Zach Fox, jenž na sebe minulý rok upozornil v pořadu The Cave amerického producenta s pseudonymem Kenny Beats, když začal dostávat nabídky od nahrávacích společností za ironický freestyle Jesus Is The One (I Got Depression), našel v rapu pohodlnou pozici, jak své vtípky a myšlenky masově rozšířit. Po sérii singlů přichází s čímsi, co připomíná mixtapový stand-up zkřížený s lidskou blbostí.

Projekt shut the f*ck up talking to me si již pár hodin po vydání začal podmaňovat internet a nikdo neví, kde se to nakonec zastaví. Projekt kromě up-and-coming umělců podpořila například i SZA, která na Twitter napsala, že „nedokáže vyhnat single fafo z hlavy“. Příležitostný moderátor a bavič následně sdílel její video, na kterém zpěvačka při poslechu jeho releasu tančí.

Celá věc je chytlavá, laděna do trapova, přitom nezřídka využívá trueschoolových smyček, jež pochází většinou z funkových nebo jazzových písniček. Dohromady zde najdeš devět songů, která ale netrvají déle než dvacet minut. Je to punchline za punchlinem, jež obstojí jak na rapovém instrumentálu, tak v rámci stand-up vystoupení – proto se připrav na ostrou mluvu. Dodáme, že Zach Fox si často střílí z bělochů, tak na to mysli.

Pokémon 25: The Album

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Pokémon (@pokemon)

Všechno nejlepší! Anime franšíza Pokémon letos slaví 25 let své existence. Možná si ještě vzpomeneš, jak jsi v sobotu brzo ráno u televize netrpělivě očekával další příběh Ashe Ketchuma a jeho kamarádů Misty a Brocka, kteří jej a jeho prvního pokémona Pikachu doprovázeli za dobrodružstvím v rámci Indigové ligy. Pokud ano, tak tě možná zamrazí, že od začátku jejich cesty již uplynulo čtvrt století. Holt nikdo nemládneme.

Doporučeno
Metrix: Prý mě žalovali producenti Matrixu. Za koncert jsem bral tisícovku, umělecká scéna mi dělala peklo, říká Metrix: Prý mě žalovali producenti Matrixu. Za koncert jsem bral tisícovku, umělecká scéna mi dělala peklo, říká 30. listopadu 2023 11:00

Nicméně v pátek 15. října si zase můžeme zavzpomínat na to, jak to tehdy bylo, díky jubilejní kompilaci Pokémon 25: The Album, říkali jsme si. Nostalgie se ale nekonala. Tato pocta nezahrnuje žádné remastery starých znělek, nýbrž zbrusu nové písně od světových interpretů. Veskrze elektro-popová kompilace má v sobě jen málo zmínek o samotných pokémonech, avšak nedá se říci, že by byla zklamáním. Motivy jednotlivých stop jsou spíše motivačního charakteru, což by sám malý Ash jistě ocenil.

Na kompilaci si poslechneš Katy Perry, J Balvina, Lil Yachtyho, Post Malona, ale i Vince Staplese či Thierru Whack. Ne všechny písně jsou také v angličtině, místy se zde objeví i španělština nebo francouzština. Tracklist poté zakončují tři remixy od ZHU. 

A abychom nezapomněli, tento týden se objevily i novinky, které se pojí k již známým starším projektům. Neodpustili bychom si nezmínit The Beatles a jejich super deluxe verzi alba Let It Be z roku 1970. Re-masteru se dočkal také často pozapomínaný mixtape Faces od Maca Millera, jenž s hity Friends nebo Rain vyšel ke dni matek v roce 2014.

Domů
Sdílet
Diskuse