Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2021 14:41
Čas čtení 1:45
Ilona Hobzová

Důvěra mladých Čechů k Romům je nízká, vyplývá z výzkumu. Situace se ale zlepšuje

Důvěra mladých Čechů k Romům je nízká, vyplývá z výzkumu. Situace se ale zlepšuje
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle
ZAJÍMAVOSTI RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Výzkum zaměřený na přístup lidí do 36 let k menšinám si nechala vypracovat HateFree Culture.

Přestože jsou na tom lépe než před sedmi lety, Češi mají stále nízkou důvěru k Romům. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu postojů mladých Čechů k lidským právům a právům ohrožených menšin, který pro HateFree Culture zpracovala v létě agentura Median. 

Dotazník se zabýval postojem občanů do 36 let k jednotlivým menšinám a sociálním skupinám. Průzkum s téměř totožnými otázkami proběhl už v roce 2014, výzkumníci tak měli možnost odpovědi respondentů porovnat a sledovat možné změny v postojích 

„Hlavní cílová skupina našeho výzkumu je stejná jako v projektu HateFree Culture, tedy lidé ve věku 15-30 let. Sledujeme ale také starší skupinu 21–36 let kvůli porovnání s výzkumem z roku 2014, tato skupina s projektem zestárla,” vysvětlila pro HateFree Culture analytička Martina Veverková, jedna z autorek průzkumu.

Experimentální otázky zjišťovaly, jak by respondenti jednali v různých životních situacích a zda by je hodnotili stejně, pokud by byla zmíněna etnicita nebo náboženské vyznání aktéra.

Problém by měli s pronájmem bytu Romům

Jedna z otázek se například týkala pronájmu bytu velké rodině. Cílem bylo zjistit, zda se mění ochota pronajmout byt větší rodině, než pro jakou je oficiálně určen, pokud se jedná o romskou rodinu. Etnicitu naznačovalo jméno a příjmení potenciálního zájemce o byt.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

Ukázalo se, že pokud by byl zájemcem někdo s typicky českým jménem a příjmením (Anna Nováková/Filip Novák), problém by s pronájmem bytu měla 1/4 oslovených respondentů. U romského jména (Dezider Balog/Erika Demeterová) už je to více než polovina dotázaných, konkrétně 56 % u skupiny 15-30 let a 63 % u skupiny 21-36 let.

Naopak nejpozitivněji dotázaní hodnotili vietnamskou menšinu. Jak výzkum uvádí, v otázkách, kde figurovali Vietnamci, byly zaznamenány dokonce pozitivní předsudky. To se týkalo například otázky Jak potrestat žáka s padesáti neomluvenými hodinami? Mírnější postih by respondenti dali za neomluvené hodiny ve škole vietnamskému žákovi oproti nevietnamskému.

Mladí více vnímají lidská práva

Posun oproti roku 2014 nastal v citlivosti k projevům násilí z nenávisti. Jak uvádí HateFree Culture:  „Zatímco napadení Romů skupinou neonacistů na autobusové zastávce považuje za předsudečné násilí takřka stejné množství respondentů jako v roce 2014, verbální projevy a projevy v online prostoru jsou častěji vnímány jako projev násilí z nenávisti. Ukázky rasistických vtipů nebo příspěvků na sociálních sítích hodnotí mladí Češi daleko více jako urážlivé a méně jako vtipné.“

Důležitou otázkou výzkumu bylo také vnímání lidských práv mladými lidmi, znalost institucí zabývající se lidskými právy a názory na důležité lidskoprávní záležitosti, například adopce dětí stejnopohlavními páry. Výsledky ukázaly, že 71 % mladých lidí ve věku 15–30 let má kladný přístup k dodržování lidských práv a k rovnému přístupu k lidským právům i pro diskriminované menšiny.

Kompletní data rozsáhlého výzkumu postojů mladých Čechů k lidským právům a právům ohrožených menšin najdeš tady

Domů
Sdílet
Diskuse