Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2021 21:32
Čas čtení 3:00
Marián Mauik Biel

Apple představil nový Macbook Pro a nejsilnější verze bude stát 180 tisíc. Dostaneš nový displej, konektory, ohromný výkon a výdrž

Apple představil nový Macbook Pro a nejsilnější verze bude stát 180 tisíc. Dostaneš nový displej, konektory, ohromný výkon a výdrž
Zdroj: Apple
TECH
Uložit Uložené

Apple kromě nové generace notebooků ukázal i třetí generaci sluchátek Airpods.

Na říjnovém eventu to bylo primárně o výkonu. Apple totiž ukázal vlastní procesory, respektive SOC (System on the Chip) nejnovější generace, které jsou určeny pro ty nejnáročnější. Apple M1 Pro a M1 Max mají podle amerického výrobce až podezřele mnoho výkonu, navíc v kombinaci s rekordní výdrží baterie. To je výhoda toho, když si neděláš pouze vlastní software, ale i hardware.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple
Doporučeno
Půl roku zkušeností s ARM procesorem od Applu: pár problémů má, ale ty se nebudou týkat každého Půl roku zkušeností s ARM procesorem od Applu: pár problémů má, ale ty se nebudou týkat každého 20. května 2021 9:30

Už i loňský čip Apple M1 přinesl uživatelům Maců malou „revoluci“. Spousta výkonu s dobrou výdrží. Popravdě, s výkonem většina majitelů MacBook s čipem M1 nebude mít problém ještě pěkných pár let. Pokud jsi však videotvůrce nebo programátor a dokážeš využít ještě více výkonu, je tu nový čip M1 Pro.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple

Nebudeme zacházet do technických podrobností, vlastně to nedělá ani samotný Apple. Jde o 8 nebo 10 jádrový procesor, který využívá sdílenou operační a grafickou paměť a nový integrovaný grafický čip. Ten tuto paměť využívá také, čímž se zrychluje přenos dat a instrukcí. Zjednodušeně řečeno, procesor M1 Pro je o 70 % výkonnější než M1 a jeho grafické jádro je až dvojnásobně výkonnější.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple

No a pokud by to nestačilo, tak v nabídce bude i 10 jádrový Apple M1 Max, který je ještě o dalších 50 % výkonnější a grafika je oproti loňsku až 4 krát výkonnější.

Apple se chlubil hlavně poměrem výkonu a spotřeby energie. Konkurence umí být také výkonná, ale žere o dost více baterie. Ve srovnání s Core i7 od Intelu poslední, 11. generace, který potřebuje zhruba 65 W, se na stejný výkon dostane M1 Pro a M1 Max jen s 20 W. Navíc to není jeho maximum.

Apple M1 Max
Zdroj: Apple

První mašiny, do kterých se nové procesory dostanou, jsou Macbook Pro 16 a Macbook Pro 14.

Po designové stránce navenek nejsou viditelné žádné změny. Nějaké se však našly. První je, že dotykový pás nad klávesnicí Touch Bar je pryč. Na druhé straně Apple přidal výřez v displeji na přední kameru. Přesně tak. Ne že by se ho zbavil u iPhonů, ale Apple tuto neotřelost rozšířil ještě i na své notebooky.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple

Díky tomu se však rám kolem obrazovky zúžil jen na 3,5 mm. Horní hranu lze softwarově vypnout, takže displej pak reálně začíná až pod výřezem.

Zpět
Sdílet
Diskuse