Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2021 14:30
Čas čtení 8:38
Tímea Krauszová

Potrestají mě za to, že své dceři věřím? ptá se matka transženy Charlotte. V parlamentu jednají o omezení práv LGBT lidí

Potrestají mě za to, že své dceři věřím? ptá se matka transženy Charlotte. V parlamentu jednají o omezení práv LGBT lidí
Zdroj: Se svolením Charlotte
REFRESHER
Uložit Uložené

Rodiče LGBT lidí jsou pobouření a mají strach o životy a zdraví svých dětí. Nechápou, proč se vůbec queer téma politizuje.

Se šikanou, s pokřikováním na ulici či nadávkami se LGBT lidé setkávají od dětství. Charlotte, transgender mladá Slovenka, to zažila ve škole i ze strany učitelů a stává se to, i když je v doprovodu své mámy Aleny. Jednou si kluci z jejich města vytvořili facebookovou skupinu, kam ji přidali a pak přidávali příspěvky o tom, že Charlotte je třeba zabít.

Dvě děti paní Beáty, obě homosexuální, si také odskákaly své. Dcera se raději odstěhovala ze Slovenska, syn se bojí svého kluka chytit na ulici za ruku. Nenávistné projevy si zažily i v doprovodu rodičů, zdá se, že homofoby nezastaví nic.

Gay Pride, LGBT
Zdroj: Unsplash/Ian Taylor

Nově se opět angažují i ve slovenském parlamentu. My jsme zjišťovali, jak by se návrhy zákonů, které se týkají zákazu LGBT témat, týkaly členů queer komunity. Podle expertů jde o omezení lidských práv, podle utrápených rodičů to má potenciál zničit jejich dětem a jim podobným lidem život.

Doporučeno
Nadávají jí a zároveň ji sexuálně obtěžují. Transžena Charlie odjakživa věděla, že je žena. Nyní prochází tranzicí (Rozhovor) Nadávají jí a zároveň ji sexuálně obtěžují. Transžena Charlie odjakživa věděla, že je žena. Nyní prochází tranzicí (Rozhovor) 1. listopadu 2021 9:30

Návrhy zákona předložili kotlebovci (Štefan a Filip Kuffovi, Miroslav Urban, Eduard Kočiš), přidali se k nim Martin Čepček a Ján Podmanický. Čtyři z nich jsou přímo inspirovaní orbánovskou homofobní agendou.

Navrhovali zakázat informovat o LGBT tématech na základních a středních školách (ani v rámci přednášek externích organizací). LGBT témata by se nesměla objevit ani v televizi či v rádiu v době, kdy je sledují lidé pod 18 let, spadly by do stejné kategorie jako násilí a porno.

Rodiče by zároveň museli chránit genderovou identitu určenou při narození, na což by dohlížela i sociálka. Jeden návrh chtěl zakázat vyvěsit duhovou vlajku a jakýkoli jiný symbol, který není oficiálním symbolem Slovenska, EU nebo jiných států a mezinárodních organizací.

Dva návrhy, jeden z nich ústavní, chtěly zakázat změnu pohlaví. Kromě toho by přibylo do definice rodičů spojení otec muž a matka žena, čímž by se zcela znemožnila rodičovská práva LGBT lidí.

Omezení přístupu informací by se týkalo i online výstupů na Slovensku. Texty podobné tomuto článku bychom zřejmě v redakci byli nuceni označit jako mládeži nepřístupné vzhledem k omezení informací pro děti do 18 let.

Ani jeden z těchto návrhů parlamentem neprošel, poslanci o nich hlasovali 26. října 2021. S rodiči jsme si povídali v době, kdy členové iniciativy Sdružení rodičů a přátel LGBT o návrzích mluvili s médii.

Doporučeno
Kdo jsou nebinární lidé, za které se označují i Demi Lovato? Je to výmysl moderní doby, nebo jejich skutečná identita? Kdo jsou nebinární lidé, za které se označují i Demi Lovato? Je to výmysl moderní doby, nebo jejich skutečná identita? 21. října 2021 16:30

Homosexualita je terčem

Obě matky, se kterými jsme mluvili, se shodly ve více bodech. Jedním z nich je pocit, že v parlamentu budou jednat o věci, která se přímo poslanců netýká. Cítí se ohroženě a bojí se o své děti. Být gayem na Slovensku je jako neustále nosit terč na zádech, a pokud nemáš štěstí na homofoby na ulici, najdeš je v parlamentu.

LGBTQ
Zdroj: Instagram/lucia_na6545

Beata Klenová je matkou dvou dětí, má syna a dceru. Oba jsou homosexuální. Její děti měly odlišný coming out, ale obrovské štěstí na rodinu, která z toho nedělala haló. Rodičům se přiznaly až po střední škole a prvotních pokusech nejprve zapadnout do heterosexuálních prvních vztahů.

První byl chlapec, prvorozený. „Když syn přivedl svého prvního kluka, nijak jsem to neřešila. Už jsem to tušila předtím,“ řekla nám. Na rozdíl od syna však u dcery neměla ani ponětí, že je lesbička, a překvapilo ji, když jí to řekla.


Stalo se to při cestě na nákupy v autě, dcera tehdy přijela z Bratislavy domů na víkend. „Jen tak jsem se zeptala, jestli má kluka. Řekla, že ne. Nevím, proč mě napadlo zeptat se, jestli má přítelkyni, na co řekla, že ano,“ pověděla nám se smíchem. Jako rodiče pociťovali po coming outu především strach: podle slov paní Beáty se báli zejména o bezpečnost svých dětí a o to, jaký bude jejich život.

Doporučeno
Ženy mají strach téměř vždy, když jdou po setmění ven. Zde jsou důvody proč a rady pro muže, jak vytvořit bezpečný veřejný prostor Ženy mají strach téměř vždy, když jdou po setmění ven. Zde jsou důvody proč a rady pro muže, jak vytvořit bezpečný veřejný prostor 21. března 2021 9:30

Příbuzní se chlubí heterodětmi

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104933 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak reagovalo okolí na to, že má paní Beáta homosexuální děti.

  • Co si myslí o návrzích zákonů a proč by mohly reálně ublížit jejím dětem.

  • Jak se na návrhy dívá matka transgender dcery.

  • V čem se exkotlebovci inspirovali Viktorem Orbánem a jeho homofobními zákony.

  • Co si o návrzích myslí expert na lidská práva a proč neuspěly v parlamentu.

Domů
Sdílet
Diskuse