Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2021 12:49
Čas čtení 1:25
Vojtěch Vanda

Senát: Zeman by měl přijít o své pravomoci. Podmínky k aktivaci článku 66 Ústavy byly naplněny

Senát: Zeman by měl přijít o své pravomoci. Podmínky k aktivaci článku 66 Ústavy byly naplněny
Zdroj: Zdeněk Hraba/volně k užití
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

První krok ke zbavení pravomocí prezidenta Miloše Zemana byl schválen.

Podmínky k aktivaci článku 66 Ústavy České republiky byly podle Stálé komise Senátu pro ústavu České republiky a parlamentní procedury naplněny. Ohlásil to pojednání na úterní tiskové konferenci předseda komise Zdeněk Hraba (STAN). Komise se podle něj shodla jednomyslně.

Doporučeno
Co znamená aktivace článku 66 Ústavy? Víme, které pravomoci si rozdělí premiér a předseda Sněmovny Co znamená aktivace článku 66 Ústavy? Víme, které pravomoci si rozdělí premiér a předseda Sněmovny 19. října 2021 11:33

„Na základě informací UVN a se zřetelem odborných ústavně-právních anket konstatuje, že podmínky pro ustanovení článku 66 jsou dány,“ uvedl na briefingu po jednání komise její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Komise prý také jednala o tom, jestli by měl být senát první komorou, která by o schválení měla jednat. 

Výsledek? Komise doporučila Organizačnímu výboru po jednání s představiteli Poslanecké sněmovny, aby stanovil harmonogram kroků vedoucích k přijetí usnesení Senátu tak, aby byl Senát první parlamentní komorou v pořadí, která příslušné usnesení příjme ještě před ustanovením Sněmovny. „Senát tím dává de facto právo veta Poslanecké sněmovně,“ dodal Hraba.

Aktivace a deaktivace

Členové komise diskutovali i o tom, jak článek aktivovat a deaktivovat. Přece jen se jedná o první historické aktivování této části Ústavy v historii země. K jejímu aktivování je potřeba souhlas obou komor Parlamentu, k deaktivaci by ale měl stačit pouze souhlas jedné z nich. Usnesení komor by se mělo časově nejvíce přibližovat 8. listopadu, kdy by se měla sejít Sněmovna. Plénum by proto mělo proběhnout 5. listopadu.

Doporučeno
Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ 8. března 2023 21:30

K situaci se vyjádřila i členka komise Miroslava Němcová (ODS), která ukázala na důležitou funkci Senátu v této době a kritizovala jednání premiéra a předsedy Poslanecké sněmovny. Závěrem vyzdvihla i akci Ústřední vojenské nemocnice, která, podle jejích slov, dostala jednání z „mrtvého bodu“.

A za jakých podmínek budou pravomoce prezidentu Zemanovi vráceny? Podle předsedy Hraby o sobě Zeman v momentě, kdy bude v pořádku, dá významně vědět. Pokud jeho projev bude razantní a jasný, bude to znak, že je schopen opět se ujmout úřadu a v té situaci prý nebude potřeba nové lékařské zprávy o jeho zdravotním stavu. To je ale zatím předmětem spekulací.

Zpět
Sdílet
Diskuse