Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2021 14:52
Čas čtení 1:06
Tereza Šnajdrová

Do 20 let zmizí všechny africké ledovce, ukazuje nová studie WMO

Do 20 let zmizí všechny africké ledovce, ukazuje nová studie WMO
Zdroj: Unsplash/Sergey Pesterev/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Klimatické změny prý nejvíce zasáhly horský masiv Kilimandžáro.

Světová meteorologická organizace zveřejnila v úterý odpoledne novou zprávu, podle níž kvůli klimatickým změnám do 20 let zmizí všechny africké ledovce. Africký kontinent ke globálnímu oteplování sice přispívá nejméně, ale čekají ho největší změny, kvůli kterým bude výrazně trpět. Nejhorší je prý situace na Kilimandžáru, kde ledovce ubývají neuvěřitelnou rychlostí.

Doporučeno
VIDEO: Princ William nesouhlasí s lety do vesmíru. Miliardáři by podle něj spíše měli investovat do záchrany planety Země VIDEO: Princ William nesouhlasí s lety do vesmíru. Miliardáři by podle něj spíše měli investovat do záchrany planety Země 15. října 2021 18:13

Světová meteorologická organizace novou studii záměrně vydala jen pár dní před klimatickou konferencí, která se bude konat již 31. října v Glasgow. Africký kontinent se podle ní otepluji rychleji než zbytek světa a klimatickou změnou je tak ohrožen nejvíce. Paradoxní je, že právě africké státy se na produkci emisních plynů podílí pouze ze 4 %.

Nejhorší situace je v současné chvíli na Kilimandžáru, který se rozkládá v pohoří Mount Kenya a na východoafrických horách Rwenzori. Ledovce masivu, jenž přesahuje výšku 5 000 metrů nad mořem, ubývají rychleji, než je průměr v jiných částech světa a pokud nenastane změna, led tam po roce 2040 přestane existovat.

Klimatickými změnami trpí až milion lidí v Africe. Tamní obyvatelé totiž musí kvůli suchu migrovat na jiná místa, trpí hladem a klimatickým šokem. Přední africká agronomka z Komise Africké unie Josefa Sacko vydala upozornění, že pokud nezačneme s bojem proti klimatické krizi, bude do roku 2030 mimořádnému suchu, záplavám a extrémnímu horku čelit 118 milionů chudých Afričanů.

Podle OSN pak klimatické změny na Madagaskaru a v Indickém oceánu dokonce způsobí hladomor

Aby africký kontinent mohl splnit své klimatické cíle, potřebuje na to biliony dolarů. „Roční výdaje na přizpůsobení se klimatické změně v Africe stoupnou do roku 2050 na 50 miliard dolarů (přes bilion korun), i když budeme předpokládat, že se podaří plnit mezinárodní cíl držet oteplování pod dvěma stupni Celsia,“ řekl generální tajemník WMO Petteri Taalas.

Doporučeno
Kulhánek: Vyzval jsem poradce prezidenta Nejedlého, aby mi do 7 dnů vrátil diplomatický pas Kulhánek: Vyzval jsem poradce prezidenta Nejedlého, aby mi do 7 dnů vrátil diplomatický pas 19. října 2021 14:20
Domů
Sdílet
Diskuse