Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2021 9:34
Čas čtení 0:51
Tereza Šnajdrová

Tomio Okamura čelí exekuci

Tomio Okamura čelí exekuci
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
NEWS TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

Dosud se totiž neomluvil webu HlídacíPes.org, který nazval „podvodným“.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura je v exekuci. V květnu tohoto roku mu totiž Vrchní soud v Praze pravomocně nařídil, aby se omluvil Ústavu nezávislé žurnalistiky za to, že web HlídacíPes.org označil za „podvodný“, avšak místopředseda Poslanecké sněmovny tak doposud neučinil. Exekutor mu nyní může uložit pokutu ve výši 100 tisíc korun, informuje HlídacíPes.org.

Doporučeno
SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor) SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor) 27. července 2021 8:59

Exekuce je součástí naší snahy o obranu nezávislých médií v Česku. Není možné, aby na ně lidé jako Miloš Zeman, Andrej Babiš či Tomio Okamura a další nepřátelé svobody slova lživě a beztrestně útočili,“ řekl Ondřej Neumann, zakladatel HlídacíPes.org a ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky.

Spor se týkal výroků, které Tomio Okamura vyřkl na konci roku 2017. Web HlídacíPes.org tenkrát zveřejnil článek týkající se podnikání předsedy hnutí SPD, který měl prodat svůj podíl v jedné z pražských restaurací, což však neuvedl ve svém majetkovém přiznání.

Když na to redaktoři upozornili, Okamura celý web HlídacíPes.org označil za „podvodný“, za což by se měl podle soudu omluvit. Jeho kritika totiž prý nevychází z žádného konkrétního pravdivého základu.

Pokud Tomio Okamura nesplní svoji povinnost uloženou soudem, může mu exekutor uložit pokutu až do výše 100 000 Kč. Pokud nesplní svoji povinnosti ani poté, může exekutor ukládat další přiměřené pokuty, které připadají státu,“ doplnil advokát Aleš Rozehnal, který již stihl prostudovat čerstvé vyrozumění o zahájení exekuce.

Doporučeno
Státní zástupce požádá o vydání Babiše k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo Státní zástupce požádá o vydání Babiše k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo 20. října 2021 8:53
Domů
Sdílet
Diskuse