Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2021 14:30
Čas čtení 10:24
Dominik Vetrák

10 nejlepších her roku 2021

10 nejlepších her roku 2021
Zdroj: Playstation/Housemarque
TECH
Uložit Uložené

Letos byly indie hry neuvěřitelně kvalitní a silné. Máme zde ovšem i pár překvapení. Tyto hry by měl zkusit každý skutečný hráč.

Sumarizování roku s sebou pro redakce vždy přináší radost, ale také stres. Dohnat si resty v podobě nejchválenějších seriálů, alb, her, filmů či knih je časově a finančně nesmírně náročné. Platí to obzvláště pro videohry, z nichž některé trvají i desítky hodin.

Nicméně většinu titulů máme za sebou, a tak ti můžeme přinést docela pestrou TOP 10 složenou z indie, tedy nezávislých her, ale také velkých AAA počinů od mohutných studií a vydavatelů. 

10 je ovšem vzhledem k množství kvalitních titulů příliš málo, a tak ti alespoň v číselném žebříčku představíme druhou desítku. Popisy se ale budeme věnovat jen té první. Rok 2021 měl být z hlediska her mnohem nabitější, ale pandemie odložila úplně všechno na později. I tak však vyšla extrémní spousta kvalitních počinů.

Doporučeno
10 nejočekávanějších her v prosinci a lednu. V singleplayerovkách a v multiplayeru strávíme během Vánoc stovky hodin 10 nejočekávanějších her v prosinci a lednu. V singleplayerovkách a v multiplayeru strávíme během Vánoc stovky hodin 3. prosince 2021 16:30

Z žebříčku jsme vynechali VR a mobilní projekty, takže Resident Evil 4 VR v článku nehledej, i když je to velká pecka. Indie hrám se ještě budeme věnovat v samostatném článku později. Níže najdeš již zmiňované tituly od 20. po 11. místo. V názvu her je odkaz, po jehož rozkliknutí se můžeš podívat na trailer.

Vedle her pak vidíš průměrné hodnocení recenzí na Metacritic.com, které sdružuje názory stovek profesionálních recenzentů z celého světa. Není-li uvedeno jinak, hry, které jdou na PS5 a Xbox Series X/S jsou dostupné i na jejich předchozích generacích – PS4 a Xbox One.

20. " target="_blank" rel="noopener">Tales of Arise87/100 (PC, Xbox Series X/S, PS5)

19. Forza Horizon 5 – 92/100 (Xbox Series X/S, PC)

18. Metroid Dread88/100 (Nintento Switch)

17. Psychonauts 2 – 91/100 (PC, Xbox Series X/S, PS5)

16. Lost Judgment – 83/100 (Xbox Series X/S, PS5)

15. Unpacking87/100 (PC, Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

14. " target="_blank" rel="noopener">Forgotten City90/100  (PC, Xbox Series X/S, PS5, Nintendo Switch)

13. " target="_blank" rel="noopener">Solar Ash78/100 (PS5, PC)

12. Fae Tactics – 77/100 (PC, Xbox Series X/S)

11. Chicory: A Colorful Tale – 90/100 (PS5, Nintendo Switch, PC)

10. Death’s Door – 89/100 (PC, Xbox Series X/S, PS5, Nintendo Switch)

Tvůrci náročné akce Titan Souls ve své nové hře připravili několik výzev, ale Death’s Door je o něco přístupnější. Ovládáš v ní vránu, která je se svými dalšími známými zaměstnána jako sběratelka duší, kterým skončil život. Jednoho dne se ale něco pokazí a ty musíš vyrazit na velké dobrodružství napříč různými světy, ve kterých potkáš spoustu příšer, oblud nebo jen nepochopených bytostí. Všechny ale musí zemřít.

Hra má sice méně jasný, ale stále výrazný příběh o koloběhu života a potěší také některé dialogy se zajímavými postavami. V první řadě ale jde o hratelnost, která si tě okamžitě získá. Nepřátelé tě mohou zabít během pár vteřin, ale to se stane jen málokdy. Death's Door je docela jednoduchá hra, ve které tě potrápí akorát několik boss fightů a finále, které dá zabrat všem fanouškům náročných her.

A následně ještě zjistíš, že chceš-li získat pravý konec, čeká tě ještě několik hodin bojování s ještě náročnějšími nepřáteli. V té době už budeš do tohoto titulu maximálně zamilovaný. Jednak díky intuitivní hratelnosti a skvělému, i když velmi jednoduchému systému soubojů, jednak díky estetické stránce hry, která se opravdu povedla.

9. Ratchet and Clank: Rift Apart – 88/100 (exkluzivita pro PS5)

Poslední slavná série z PlayStation 1 v rámci žánru skákaček a platformovek zkřížených s adventurou, která stále žije. Nové díly pro Ape Escape, Jak & Daxter či Sly Cooper nevycházejí přes 10 let, ale Ratchet to stále drží. I nový díl je úžasný, i když poněkud kratší.

10 najlepších hier roka 2021
Zdroj: PlayStation

Titul ale naplno využívá technologie konzole PS5, díky čemuž můžeš jako Ratchet nebo Rivet cestovat napříč dimenzemi bez jakýchkoli načítacích obrazovek. Hratelnost neprošla velkými změnami, ale stále je to ten Ratchet, který se hraje naprosto zábavně, a to hlavně díky arzenálu desítek různých a kreativních zbraní, které můžeš použít.

Rift Apart je technickým a audiovizuálním skvostem a ukázkou toho, čeho je PS5 schopno. Nádherný vizuál doplňují vtipné a sympatické postavy a pestré sci-fi prostředí.

8. Halo Infinite

Při odhalení Halo Infinite si každý pomyslel, že půjde o průšvih. A zřejmě by se tak také stalo, kdyby Microsoft nedal týmu z 343 Industries rok času navíc, aby ho dokončili a upravili. Finální výsledek stojí za to. Nejnovější a značně osobní příběh Master Chiefa jsme si užili. Tentokrát zachraňuje lidstvo na prstenu Zeta, který ovládají takzvaní Banished. S pomocí pilota a umělé inteligence Weapon postupně odhaluje tajemství svého nepřítele a pravdu o Cortaně z předchozích dílů.

Hra má skvělý příběh, ve kterém zaujmou hlavně dialogy a osobnější přístup ke zpracování postav a jejich motivací. Tvůrci vykreslují útrapy války na obyčejném pilotovi a celé to působí emotivněji a lidštěji než předchozí tituly. Bohužel, hra je kvůli tomu také mnohem méně epická. Příběhu dopomáhá špičkový soundtrack a výtvarná prezentace, jakož i bezvadné výkony herců.

A pak je zde samotná hratelnost, ze které je stále cítit staré dobré Halo, akorát s tak potřebnou změnou. V tomto případě je to takzvaný grappling hook, tedy hák, se kterým se můžeš přitáhnout ke vzdálenějším místům. Má využití i v soubojích a už po pár minutách si nebudeš umět představit hrát bez něj. Hře neuškodil ani fakt, že se odehrává na jedné planetě a pracuje s jakýmsi polovičním otevřeným světem, ve kterém můžeš obsazovat nepřátelská území. Hratelnost tě bude pořád bavit a rád se do tohoto světa vrátíš.

7. Resident Evil Village – 84/100 (PC, Xbox Series X/S, PS5)

Nekonečná hororová série se po sedmém díle (doporučujeme hrát ho ve virtuální realitě) nastartovala k lepšímu a od té doby už nezabrzdila. Díl číslo osm v hlavní sérii pokračuje v příběhu Ethana, ale tentokrát má větší roli i Chris Redfield.

10 najlepších hier roka 2021
Zdroj: PlayStation
Ethan se zamotá do gotického spiknutí v temné vesnici, která žije na úrovni středověku. Ve tmě se schovávají upíři, monstra, vlkodlaci a další bytosti, které tě budou chtít zabít. Samozřejmostí jsou také hádanky, survival prvky se sbíráním nábojů a oblíbený „tetris“ v inventáři.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105008 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse