Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2021 12:45
Čas čtení 1:56
Ilona Hobzová

Českem se žene vichřice. Policie hlásí převrácená auta, popadané stromy a elektrické vedení.

Českem se žene vichřice. Policie hlásí převrácená auta, popadané stromy a elektrické vedení.
Zdroj: TASR - MsÚ
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Silný vítr může dnes dosahovat rychlosti až kolem 125 kilometrů v hodině.

Ve čtvrtek do Česka dorazil silný vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti 90 kilometrů v hodině, na horách dokonce 125 km/h. Meteorologové varovali před padáním stromů a menšími škodami na budovách, vítr komplikuje také dopravu.

Počáteční výstraha v Karlovarském, Plzeňském, Moravskoslezském kraji a částečně Olomouckém kraji se během dopoledne rozšířila na většinu území České republiky. Výstraha bude platit do večerních 20:00 hodin.

vítr počasí
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Například v Libereckém kraji hasiči museli v ranních hodinách ke 22 výjezdům. Středočeští hasiči v souvislosti se silným větrem zaznamenali dokonce 227 událostí. Většinou se jednalo o popadané stromy, řešili ale i poškozené nebo přímo spadlé střechy domů.

Český hydrometeorologický ústav vydal doporučení zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Lidé by podle něj měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel, omezit horské túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Doporučeno
Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům 14. července 2023 12:30

Lidé na sociálních sítích sdíleli záběry z řádění větru. Pražský dopravní podnik i správa železnic upozornily na možná zpoždění vlaků v téměř celé železniční síti. 

Na Plzeňsku policie hlásila komplikace v dopravě po celém kraji. Přes komunikace popadalo několik stromů či elektrické vedení. Evidují také převrácená vozidla nebo dopravní nehody. Nejvážnější situaci hlásí z příhraničních oblastí. Řidiče varuje, ať jsou maximálně opatrní!

Pražští hasiči k času 13:20 evidovali přes šedesát případů v souvislosti s větrem. Vyjížděli například do obory Hvězda, ve které popadalo několik stromů, v ulici Zenklova v Libni zasahovali u uvolněné střechy domu

Od devíti třinácti hodin zaznamenal Hasičský záchranný sbor ČR už celkem 1119 technických pomocí, nejvíce ve Středočeském, Ústeckém a Plzeňském kraji. Jedná se především o popadané stromy. Hasiči nadále vyzývají lidi k opatrnosti. 

Zpět
Sdílet
Diskuse